V Rusku zadržali na protestoch proti vojne už takmer 6-tisíc ľudí, v Bielorusku 800

Ruské úrady zadržali už takmer šesťtisíc ľudí za účasť na protivojnových protestoch naprieč krajinou. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na nezávislú monitorovaciu stránku OVD-Info, ktorá uviedla, že v Rusku zatkli už 5 942 ľudí.

28.02.2022 13:12 , aktualizované: 13:30
Bielorusko referendum zmena ústava Foto:
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko hladuje v referende o ústavných zmenách, 27. februára 2022 v Minsku.
debata (10)

Podľa najnovších údajov zadržali len v nedeľu za účasť na nepovolených demonštráciách v 57 mestách naprieč krajinou 2 802 ľudí, pričom len v Moskve to bolo 1 275, informuje OVD-Info.

V Bielorusku zase počas protestov v nedeľu, teda v deň referenda o zmene ústavy, zadržali najmenej 800 ľudí. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na bieloruské ministerstvo vnútra.

Ministerstvo spresnilo, že demonštrantov zadržali a budú stíhať pre podozrenie z hrubého porušenia verejného poriadku a organizovania hromadných nepovolených zhromaždení. Dodalo, že niektorých spomedzi zadržaných stíhali za podobné trestné činy aj minulosti.

Hlasovanie v referende o zmenách bieloruskej ústavy trvalo niekoľko dní, ale hlavným dňom plebiscitu bola nedeľa, keď sa mnohí bieloruskí občania zúčastnili na zhromaždeniach na podporu Ukrajincov a proti ruskej invázii na Ukrajinu.

Lukašenko sprostredkovateľ

Agentúra Reuters pripomenula, že voliči v referende hlasovali aj o tom, či sa Bielorusko vzdá svojho neutrálneho bezpečnostného statusu, čo v čase, keď susedná Ukrajina odoláva ruskej armáde, ktorá vstúpila na ukrajinské územie aj z Bieloruska, vyvoláva obavy.

Zbrane / Puška / Kalašnikov / Vojak / Čítajte viac Piaty deň: EÚ kúpi Ukrajine zbrane. Skončilo sa prvé kolo mierových rokovaní

Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko aj v tomto konflikte stojí za svojím spojencom, ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Pred ôsmimi rokmi, počas konfliktu na východe Ukrajiny, bol Lukašenko sprostredkovateľom rokovaní o urovnaní situácie v Donbase a angažuje sa aj pri riešení vojenského konfliktu, ktorý sa začal 24. februára tohto roka vpádom ruských jednotiek na Ukrajinu.

Bielorusko sa jadrových zbraní na svojom území vzdalo po rozpade Sovietskeho zväzu, pripomenul Reuters.

Lukašenko v nedeľu vo volebnej miestnosti povedal, že by mohol požiadať Rusko o vrátenie jadrových zbraní Bielorusku.

Najväčšie od pochybného triumfu Lukašenka

„Ak (Západ) premiestni jadrové zbrane do Poľska alebo Litvy, k našim hraniciam, potom sa obrátim na Putina, aby vrátil jadrové zbrane, ktoré som vydal bez akýchkoľvek podmienok,“ povedal Lukašenko.

protest, berlín Čítajte viac Nie vojne povedalo 100-tisíc Berlínčanov, v Rusku a Bielorusku sa zatýkalo

Reuters pripomenul, že ruský prezident v nedeľu nariadil, aby sily odstrašovania boli prevedené do režimu špeciálnej bojovej služby, čo v podstate znamená zvýšenie bojaschopnosti vojenských jednotiek jadrovými zbraňami.

Nedeľňajšie protesty boli najväčšie odvtedy, ako Bielorusi masovo protestovali proti výsledkom prezidentských volieb z augusta 2020, za ktorých víťaza bol vyhlásený Alexandr Lukašenko. Západ a opozícia považujú tieto voľby za zmanipulované a jeho víťazstvo neuznávajú.

Doživotná beztrestnosť

V dôsledku referenda v Bielorusku vznikne nový orgán – Celobieloruské ľudové zhromaždenie. Bude pozostávať z 1200 ľudí a bude môcť napríklad vymenúvať sudcov, anulovať voľby či odvolávať prezidenta. Viesť ho bude Lukašenko.

Podľa zmenenej ústavy dostane prezident na konci prezidentského obdobia doživotnú beztrestnosť.

Západ už vopred deklaroval, že výsledky referenda v Bielorusku neuzná.

Alexander Lukašenko Čítajte viac Bielorusi hlasujú o ústave, opozícia označila referendum za nezákonné

Misia pozorovateľov zo Spoločenstva nezávislých štátov (SNS) považuje referendum o zmenách v ústave, ktoré sa konalo v uplynulých dňoch v Bielorusku, za platné.

Šéf pozorovateľskej misie zo SNŠ Ilchom Nematov na tlačovej konferencii konštatoval, že v rámci plebiscitu boli vytvorené všetky podmienky pre slobodný prejav vôle občanov. Dodal, že pozorovatelia „neodhalili závažné porušenia, ktoré by ovplyvnili výsledok referenda“. „Hlasovanie bolo pokojné a organizované,“ povedal Nematov podľa spravodajského webu 1prof.by.

Zmeny ústavy v nedeľňajšom referende podporilo vyše 65 percent zúčastnených voličov, proti ich bolo desať percent voličov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na bieloruskú volebnú komisiu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine