Putin sa uchyľuje k zvráteným útokom: Na Ukrajinu zhadzuje „otca všetkých bômb“

Ruská armáda opakovane bombardovala mesto Ochtyrka s asi 50 000 obyvateľmi na severovýchode Ukrajiny vákuovými bombami. Uviedol to starosta mesta Pavlo Kuzmenko na sociálnych sieťach, napísala agentúra Unian.

28.02.2022 15:59
protest Foto:
Dievča drží transparent s nápisom „Putin, vidíme sa v Haagu“ počas protestu proti vojne na Ukrajine v nemeckom Kolíne nad Rýnom v pondelok 28. februára 2022.
debata (120)

„Nepriateľ bojuje zbabelo. Na Ochtyrku znovu zhodili vákuovú bombu, na sklad ropných palív. Ropnú nádrž to vyhodilo do povetria,“ uviedol starosta a dodal, že tieto zbrane sú zakázané ženevskou konvenciou.

Vákuové bomby Rusi už predtým zhodili na sýrske mesto Aleppo, poznamenal Unian.

Tvrdenie starostu mesta Ochtyrka nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Rusko ešte v roku 2007 oznámilo, že úspešne vyskúšalo vákuovú bombu, ktorej sila je porovnateľná s jadrovou bombou. Z lietadla vypúšťaná vákuová bomba je satelitne navádzaná. Ruská verzia bomby prezývaná „otec všetkých bômb“ obsahuje menej výbušnín ako americká „matka všetkých bômb“, ale štyrikrát presahuje jej ničivú silu. Rovnako v epicentre výbuchu vytvára teplotu dvakrát vyššiu, uviedla vtedy ruská televízia.

„Testy ukázali, že nové zbrane sú porovnateľné s jadrovou bombou čo do účinnosti aj schopnosti,“ vyhlásil vtedajší zástupca náčelníka generálneho štábu ruskej armády Alexander Rukšin v televíznom vysielaní. „Zároveň chcem zdôrazniť, že táto zbraň nekontaminuje prostredie na rozdiel od jadrovej bomby,“ dodal.

Zbrane / Puška / Kalašnikov / Vojak / Čítajte viac Piaty deň: EÚ kúpi Ukrajine zbrane. Skončilo sa prvé kolo mierových rokovaní

Explózia vákuovej bomby má za následok rozsiahlu devastáciu. V prvej fáze výbuchu sa otvorí v stanovenej výške kontajner a vypustí palivový mrak, ktorý sa zmieša s kyslíkom. Druhá nálož zapáli mrak, ktorý môže následne pohltiť objekty či budovy.

Okrem vákuových bômb o sile explózie porovnateľnej s jadrovou bombou existujú aj slabšie nálože, obvykle označované za termobarické. Prvýkrát ich podľa internetovej encyklopédie použili Američania vo Vietname.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #bombardovanie #vojna na Ukrajine