Z Ukrajiny utieklo už viac ako 660 000 ľudí

Od začiatku ruskej invázie utieklo z Ukrajiny už viac ako 660 000 ľudí. V utorok to oznámil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

01.03.2022 12:12 , aktualizované: 12:50
Poľsko Ukrajina Rusko konflikt vojna hranice... Foto: ,
Rodina utečencov utekajúcich pred vojenským konfliktom na Ukrajine sa objíma po ich spojení na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Medyka na hraniciach s Poľskom 28. februára 2022.
debata (14)

„V súčasnosti evidujeme viac ako 660 000 utečencov, ktorí za uplynulých šesť dní utiekli z Ukrajiny do susedných krajín,“ uviedla na tlačovej konferencii v Ženeve hovorkyňa UNHCR Shabia Mantoová.

Ešte v pondelok úrad hovoril o 500-tisíc osobách.

Podľa hovorkyne sa objavujú správy o ľuďoch, ktorí na vstup do Poľska čakajú až 60 hodín. Na rumunských hraniciach sa zase tvorí 20 kilometrov dlhý rad.

Počet ukrajinských utečencov rýchlo narastá. Zatiaľ čo v pondelok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov hovoril o pol milióna ľudí, o deň skôr to bolo 368 000 a sobotu predstavoval počet utečencov 150 000.

Milión vysídlených

„Počty exponenciálne rastú… Týmto tempom smerujeme k najväčšej utečeneckej kríze v Európe v tomto storočí,“ dodala Mantoová.

UNHCR tiež informoval, že vnútorne vysídlených je na Ukrajine asi až milión ľudí. „Stále nemáme spoľahlivé údaje o počte ľudí vnútorne vysídlených v rámci Ukrajiny, ale odhadujeme, že to musí byť asi milión ľudí, ktorí utiekli z domovov, alebo ktorí sa momentálne nachádzajú vo vlaku, autobuse či v aute a snažia sa dostať do bezpečia,“ povedala Karolina Lindholmová Billingová, zástupkyňa UNHCR pre Ukrajinu.

Ubľa hranica Ukrajina utečenci Čítajte viac Dezinformačná scéna sa priživuje na utečencoch. Heger: Sme v hybridnej vojne
14 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #vojna na Ukrajine