Europoslanci žiadajú prísnejšie sankcie proti Rusku. Zelenskyj: Nikto nás nezlomí, sme silní

Ukrajina prináša obrovskú cenu v boji za svoju slobodu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to povedal prostredníctvom videoprenosu pred poslancami Európskeho parlamentu (EP). Tí v mimoriadnom uznesení podporili prísnejšie sankcie voči Rusku a privítali snahy udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny na členstvo v Európskej únii.

01.03.2022 13:21 , aktualizované: 19:20
zelenskyj Foto: ,
Europoslanci stoja a tlieskajú počas videoprenosu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pri príležitosti mimoriadneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Bruseli v utorok 1. marca 2022.
debata (99)

Kandidatúru Ukrajiny podporil parlament v rezolúcii, ktorú poslanci prijali v pomere hlasov 637 za, 13 proti a 26 sa zdržali hlasovania. Rezolúcia vyzýva inštitúcie v EÚ, aby pracovali smerom k udeleniu kandidátskeho statusu Ukrajine a na jej integrácii do spoločného európskeho trhu. EP o tom informuje v tlačovej správe.

V rezolúcii EP tiež ostro odmieta ruskú inváziu na Ukrajinu a požaduje od Kremľa, aby ukončil svoje vojenské aktivity v krajine. Odmieta tiež ruskú „rétoriku naznačujúcu možné použitie zbraní hromadného ničenia“, pričom Rusku pripomína jeho medzinárodné záväzky a varuje pred nebezpečenstvom jadrovej eskalácie konfliktu. Poslanci tiež odsúdili rolu, ktorú v invázii zohral bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

kyjev ukrajina Čítajte viac Postup Rusov na Kyjev sa zastavil. EÚ vylúčila zo SWIFTu sedem ruských bánk

Poslanci privítali rýchle uvalenie sankcií a vyzvali na prijatie ďalších reštriktívnych opatrení, ktoré by sa dotkli Ruska aj Bieloruska. Vyzvali členské štáty na rýchlejšie poskytnutie vojenského materiálu. Zároveň tiež vyzvali Európsku komisiu a členské štáty, aby v spolupráci s humanitárnymi agentúrami OSN a ďalšími medzinárodnými partnerskými organizáciami Ukrajine poskytli ďalšiu núdzovú humanitárnu pomoc.

Spojili sa so Zelenským

„Bojujeme za naše práva, za našu slobodu, za naše životy. Bojujeme o prežitie. Bojujeme aj za to, aby sme boli rovnocennou súčasťou Európy,“ vyhlásil ukrajinský prezident prostredníctvom živého internetového prenosu z neznámeho miesta v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. TASR o tom informovala na základe živého prenosu z EP.

Zelenskyj ďalej vyhlásil, že Ukrajinci bojujú za európske hodnoty, a pokiaľ ich Európa nenechá osamote, tak vyhrajú. „Nikto nás nezlomí, sme silní, sme Ukrajinci,“ povedal ukrajinský prezident a vyjadril presvedčenie, že jeho krajina si zaslúži byť súčasťou Európskej únie.

„Ukážte, že ste s nami. Dokážte, že nás neopustíte. Dokážte, že ste naozaj Európania a potom život zvíťazí nad smrťou a svetlo zvíťazí nad temnotou,“ pokračoval Zelenskyj.

Európske spoločenstvo bude podľa neho s Ukrajinou oveľa silnejšie a naopak bez EÚ bude Ukrajina v boji proti Rusku osamelá.

Metsolová: Putin a Lukašenko sa budú zodpovedať

Po prejave Zelenského začal EP mimoriadne rokovať o situácii na Ukrajine. „Sme tu dnes v deň, ktorý je zahalený tieňom Putinovej vojny. Túto vojnu sme nevyprovokovali a nezačali. Ide o hanebnú inváziu voči suverénnemu a nezávislému štátu. V mene Európskeho parlamentu ostro odsudzujeme ruskú vojenskú agresiu a vyjadrujeme solidaritu so všetkými, ktorí boli zabití a ktorí trpia,“ vyhlásila predsedníčka EP Roberta Metsolová.

plyn, Gazprom, potrubie, Nefť Čítajte viac Preprava ruského plynu cez Slovensko sa výrazne zvýšila

Podľa nej je odkaz Európy jasný. Starý kontinent nebude odvracať pozornosť od bojov v ukrajinských mestách v čase, keď európske hodnoty čelia „Putinovej vojenskej mašinérii“.

„Budeme podporovať vyšetrovanie Medzinárodného trestného súdu (ICC) a budeme (Putina) brať na zodpovednosť. Rovnako tak aj (bieloruského prezidenta) Lukašenka,“ vyhlásila Metsolová.

ICC sídliaci v holandskom Haagu v pondelok oznámil, že začne vyšetrovanie „situácie na Ukrajine“. Podľa slov hovorcu súdu totiž existuje dôvod domnievať sa, že od roku 2014 sú na Ukrajine páchané vojnové zločiny i zločiny proti ľudskosti.

Belgicko Brusel Parlament EP EÚ Ukrajina Čítajte viac Európski liberáli udelili členstvo ukrajinskej vládnucej strane Sluha ľudu
99 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európsky parlament #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj