Ďalšie kolo rusko-ukrajinských rokovaní by malo byť v stredu

Ďalšie kolo rusko-ukrajinských rozhovorov by sa malo uskutočniť v stredu 2. marca, píše ruská agentúra TASS s odvolaním sa na svoj zdroj z ruskej strany.

01.03.2022 15:20 , aktualizované: 16:28
charkov Foto:
Telo obete leží vedľa poškodených áut na centrálnom námestí po ostreľovaní budovy radnice v Charkove na Ukrajine v utorok 1. marca 2022.
debata

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba dnes podľa agentúry Reuters povedal, že je pripravený s Ruskom rokovať a hľadať riešenie súčasného konfliktu, ale nebude sa riadiť iba ruskými ultimátami.

Vyjednávači bojujúcich strán prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajine rokovali v pondelok na bielorusko-ukrajinskej hranici, rozhovory nepriniesli žiadne hmatateľné výsledky, strany sa ale dohodli na ďalšom rokovaní v nasledujúcich dňoch.

Zbrane / Puška / Kalašnikov / Vojak / Čítajte viac Piaty deň: EÚ kúpi Ukrajine zbrane. Skončilo sa prvé kolo mierových rokovaní

„Ako sa pôvodne dohodli, schôdzka by sa mala uskutočniť zajtra (v stredu 2. marca),“ cituje TASS svoj zdroj.

Šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba dnes novinárom na virtuálnej tlačovej konferencii povedal, že Kyjev sa o svojom postoji ešte len rozhodne. „Teraz analyzujeme to, čo sa stalo včera. Rozhodneme sa o svojom postoji a potom sa v prípade potreby pripravíme na nové rokovanie. Veríme, že by k nemu malo dôjsť, pretože Ukrajina verí v diplomaciu a sme pripravení na diplomatické riešenie tohto konfliktu,“ povedal ukrajinský minister zahraničia podľa agentúry Interfax-Ukrajina.

Kuleba zároveň zdôraznil, že ukrajinská delegácia nevyrazí na rokovaní, pokiaľ Rusko chce iba hlásať svoje ultimáta, píše Interfax-Ukrajina. „Budeme konať a hľadať riešenie. Ale nebudeme plniť ruské ultimáta a rozmary,“ dodal.

kombajn, žatva, superpočítač, moderné technológie Čítajte viac Ceny potravín v dôsledku vojny poletia nahor, pre vyše 100 miliónov ľudí to môže znamenať problém

Ťažké rokovania

Ruská a ukrajinská delegácia konala v pondelok na ukrajinsko-bieloruských hraniciach. Oba tímy sa potom dohodli na ďalšom kole rozhovorov a zamierili do svojich metropol na konzultácie, oznámil jeden z ukrajinských zástupcov Mychajlo Podoljak. Vedúci ruskej delegácie Vladimír Medinskij vyhlásil, že budúca schôdza bude na poľsko-bieloruskej hranici.

Predstaviteľ ukrajinskej prezidentskej kancelárie Podoljak rokovania označil za „ťažké“, hoci sa podľa neho obišla bez „záväzných ultimát“ z ruskej strany. „Ruská strana bohužiaľ stále krajne neobjektívne nazerá na deštruktívne procesy, ktoré začala,“ napísal po rokovaní na twitteri. Predseda zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Leonid Sluckij povedal, že obe strany „našli niekoľko dôležitých bodov, v ktorých by bolo možné dosiahnuť pokrok.“

zelenskyj Čítajte viac Europoslanci žiadajú prísnejšie sankcie proti Rusku. Zelenskyj: Nikto nás nezlomí, sme silní
debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine