Diplomati v Ženeve hromadne bojkotovali Lavrovov prejav. Odišli zo sály

Ukrajinská veľvyslankyňa pri OSN a diplomati zo širokého spektra krajín v utorok hromadne odišli zo sály, keď ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov prednášal prejav na Konferencii OSN o odzbrojení v Ženeve. Informovala o tom tlačová agentúra AFP, ktorej novinár sa nachádzal v miestnosti.

01.03.2022 19:16
lavrov OSN Foto: ,
Diplomati opúšťajú sálu počas prednahratého prejavu ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova (na obrazovke) na protest proti ruskej invázii na Ukrajine.
debata (35)

Diplomati sa postavili a odpustili miestnosť, keď sa spustil Lavrovov vopred nahratý videopríhovor – protestovali tak proti invázii Moskvy na Ukrajine.

Medzi mnohými diplomatmi, ktorí odišli, keď sa začalo prehrávať video, bola aj ukrajinská veľvyslankyňa pri OSN v Ženeve Jevhenija Filipenková. Miestnosť zostala takmer prázdna.

Diplomati sa následne vonku zhromaždili pred ukrajinskou vlajkou a začali silno tlieskať, takže potlesk bolo počuť aj v sále, kde pokračoval Lavrovov prejav. Sedela v nej však iba hŕstka veľvyslancov z krajín ako Jemen, Sýria, Venezuela a Tunisko a počúvala ruského ministra.

„Je dôležité ukázať gesto solidarity s našimi ukrajinskými priateľmi,“ povedal francúzsky veľvyslanec Yann Hwang.

Ruský minister Lavrov mal v utorok osobne pricestovať do Ženevy a predniesť tam prejav pri dvoch príležitostiach – na spomínanej konferencii a na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva, ale svoju účasť v poslednej chvíli zrušil. Moskva to vysvetlila „protiruskými sankciami“ týkajúcimi sa aj cestovania, ktoré uvalili krajiny EÚ za napadnutie Ukrajiny.

Rusko sa po spustení celoplošnej invázie pred šiestimi dňami stalo medzinárodným vyvrheľom, píše AFP.

„Ruské útoky na civilnú a kritickú infraštruktúru sú vojnovými zločinmi a porušením Rímskeho štatútu,“ povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na stretnutí Konferencie o odzbrojení, ešte pred Lavrovovým prejavom.

„Ruská agresia je celosvetovou hrozbou,“ varoval a zdôraznil, že „aj reakcia musí byť celosvetová“.

Lavrov v prejave obvinil z krízy Kyjev a varoval, že sa pokúša vyrobiť jadrové zbrane. „Môžem vás uistiť, že Rusko ako zodpovedný člen medzinárodného spoločenstva… podniká všetky potrebné opatrenia, aby zabránilo výskytu jadrových zbraní a súvisiacich technológií na Ukrajine,“ vyhlásil.

kyjev ukrajina Čítajte viac Postup Rusov na Kyjev sa zastavil. EÚ vylúčila zo SWIFTu sedem ruských bánk
35 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Ženevská konferencia #Sergej Lavrov #vojna na Ukrajine