7. deň: Rusi v Chersone. Rusko prvýkrát zverejnilo počty obetí

V Kyjeve, Charkove, Chersone aj v ďalších častiach Ukrajiny pokračuje vojna, ktorú pred týždňom rozpútalo Rusko. Od začatia ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo viac ako 2-tisíc ukrajinských civilistov. Moskva medzitým varovala, že prípadná tretia svetová vojna by bola jadrová a zničujúca. Mierové rokovania majú pokračovať vo štvrtok.

02.03.2022 02:00 , aktualizované: 23:30
Ukrajina / Rusko / Invázia / Vojna na Ukrajine / Foto: ,
Miestni milicionári pomáhajú staršej žene prejsť cez zničený most počas siedmeho dňa ruskej invázie na Ukrajine v stredu 2. marca 2022 v Kyjeve
debata (2775)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už siedmy deň
  • Rusko prvýkrát zverejnilo počty obetí a priznalo 498 zabitých vojakov
  • Podľa poradcu Zelenského prišlo Rusko už o 7 000 vojakov
  • Ukrajina hlási cez 2-tisíc civilných obetí
  • Valné zhromaždenie OSN žiada Rusko o okamžité stiahnutie vojakov z Ukrajiny
  • 38 krajín predložilo situáciu na Ukrajine na haagsky súd
  • Rusko čaká rokovania s Ukrajinou vo štvrtok, témou má byť aj prímerie
  • Na hraniciach s Ukrajinou sa zhromažďujú bieloruské jednotky
  • USA nebudú bojovať na Ukrajine, ale budú brániť štáty NATO
  • Ceny ropy prudko rastú, obchodníci sa vyhýbajú ruskej rope
invázia Ruska na Ukrajinu, mapa
mier-ukrajine-2

Online prenos agentúry ČTK: Vojna na Ukrajine


23:58 V Kyjeve vystúpili na tlačovej konferencii traja ruskí zajatci – pracovníci polície, ktorí sa zúčastnili ruskej invázie na Ukrajinu. „Až do konca sme neverili tomu, že skutočne vstúpime na ukrajinské územie. Povedali nám, že sa v Bielorusku zúčastnime spoločných cvičení,“ povedal podplukovník Dmitrij Astachov.

Bielorusko Rusko Ukrajina armáda jednotky Čítajte viac Zajatí ruskí vojaci: Mysleli sme si, že ideme na cvičenie

23:29 Starosta ukrajinského mesta Cherson Ihor Kolychajev v stredu naznačil, že toto mesto nachádzajúce sa na juhu krajiny ovládli ruskí vojaci, informovali televízia BBC a agentúra Reuters.

Kolychajev uviedol v príspevku na sociálnej sieti Facebook, že na zasadnutí mestskej rady „boli dnes ozbrojení návštevníci“ a že ruským vojakom povedal, že v Chersone sa nenachádza ukrajinská armáda. „Sú tu iba civilisti a ľudia, ktorí tu chcú žiť!“, stojí v príspevku starostu mesta.

Ten zároveň uviedol, že ruské jednotky nariadili zákaz vychádzania od 20:00 h večer do 6:00 h ráno. Podľa Kolychajeva budú do mesta tiež vpustené vozidlá naložené jedlom, liekmi a inými zásobami.

„Zatiaľ je takto. Veje nad nami ukrajinská vlajka a aby to tak bolo aj naďalej, tieto požiadavky musia byť splnené. V tejto chvíli nemám viac, čo ponúknuť,“ cituje Kolychajeva BBC, ktorá uviedla, že vyhlásenie starostu nedokázala nezávisle overiť.

23:19 Európska únie chce pre vojnu na Ukrajine uvaliť ďalšie sankcie na Rusko. „Predovšetkým prijmeme opatrenia týkajúce sa kryptomien, ktoré sa nesmú využívať na obídenie finančných sankcií schválených Európskou úniou,“ uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire po skončení sa mimoriadneho online stretnutia Rady EÚ pre ekonomické a finančné záležitosti (Ecofin). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Prijaté finančné sankcie proti Rusku sú podľa neho už teraz mimoriadne účinné a spôsobili „dezorganizáciu“ ruského finančného systému.

23:07 Svet sa spojil. Drvivá väčšina krajín odsúdila agresiu, ktorú ruské politické vedenie spustilo proti Ukrajine, a vyzvala Rusko bezodkladne stiahnuť svoje vojská z územia nášho suseda. Skonštatovala to prezidentka SR Zuzana Čaputová v súvislosti so stredajším prijatím rezolúcie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov.

Rusko Ukrajina OSN VZ rezolúcia Čítajte viac Svet sa spojil. Väčšina krajín odsúdila ruskú agresiu, reagovala Čaputová na rezolúciu OSN

22:49 Slovinsko odovzdalo v stredu ruskému veľvyslancovi v Ľubľane Timurovi Ejvazovovi protestnú nótu za zničenie budovy slovinského konzulátu v ukrajinskom meste Charkov. Zároveň žiadalo odškodnenie a zopakovalo aj to, že odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajine. Informácie priniesla chorvátska tlačová agentúra HINA.

Budova, v ktorej oficiálne sídli slovinský konzulát, sa nachádza v historickom centre Charkova a v utorok bola ostreľovaná. Honorárny konzul Anatolij Bondarenko neutrpel pri útoku zranenia, je v poriadku a v bezpečí.

22:31 Slovenská republika spolu s ďalšími štátmi predložila situáciu na Ukrajine na vyšetrovanie prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu. SR predložila situáciu na Ukrajine na vyšetrovanie prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu v Haagu spolu s ďalšími 38 krajinami.

Ukrajina ICC vyšetrovanie súd Medzinárodný súdny dvor Čítajte viac V Haagu sa začalo vyšetrovanie Ruska pre možné vojnové zločiny

22:20 Silný výbuch blízko vlakovej stanice v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev nebol spôsobený priamym úderom, informovala v stredu večer britská televízia Sky News.

Televízia uviedla, že o silnom výbuchu pôvodne informovala v správe o 19.01 h a nahlásil ho poradca ukrajinského ministerstva vnútra. Povedal, že explózia pravdepodobne prerušila centrálne zásobovanie teplom niektorých častí ukrajinskej metropoly.

Tento poradca teraz oznámil, že príčinou explózie nebol priamy útok, ale spôsobili ho trosky zostrelenej ruskej strely s plochou dráhou letu.

21:44 Americký minister spravodlivosti Merrick Garland oznámil, že spúšťa činnosť pracovnej skupiny, ktorá bude odhaľovať a stíhať „skorumpovaných ruských oligarchov“ a porušovateľov sankcií uvalených na Rusko za jeho inváziu na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Ministerstvo spravodlivosti využije všetky svoje právomoci na zhabanie majetku jednotlivcov a subjektov, ktorí tieto sankcie porušujú,“ uviedol Garland v oznámení o tom, že spúšťa „Pracovnú skupinu KleptoCapture“ (Lov na kleptokratov).

Americký prezident Joe Biden vo svojom prejave o stave Únie v utorok večer varoval ruských miliardárov, že táto pracovná skupina „nájde a skonfiškuje ich jachty, luxusné byty, súkromné lietadlá“, pripomína AFP.

Ozbrojený muž stojí pri barikáde na Námestí...
Muž kráča pomocou barlí okolo zničených ruských...
+9Vojenské vozidlo horí po bojoch 27. februára...

21:54 Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce aj naďalej zostať v kontakte s Putinom. Poukázal na to, že o diplomatické riešenie konfliktu sa snaží už od roku 2017. „Ukrajina, EÚ ani NATO nechcú vojnu. Rusko nebolo vyprovokované, Rusko je agresorom,“ zdôraznil v príhovore k občanom.

macron Čítajte viac Macron: Musíme sa pripraviť na ekonomické dôsledky vojny, čakajú nás ťažké časy

21:28 Česká vláda vyhlásila núdzový stav súvisiaci s vlnou utečencov z Ukrajiny. Informovali o tom české portály ako Novinky.cz a nemecká tlačová agentúra DPA. Núdzový stav začne platiť v piatok 4. marca, oznámil minister vnútra Vít Rakušan po zasadnutí kabinetu. Vláda tak môže prijímať opatrenia bez predchádzajúcich konzultácií v parlamente.

Česko tiež vzhľadom na inváziu Ruska na Ukrajine zvyšuje svoj rozpočet na obranu o približne miliardu českých korún (38,66 milióna eur). Premiér Petr Fiala však zdôraznil, že bezpečnosť krajiny nie je bezprostredne ohrozená.

21:16 Ukrajinskí predstavitelia hlásia silný výbuch v hlavnom meste Kyjev, medzi Južnou železničnou stanicou a hotelom Ibis, čo je oblasť blízko ukrajinského ministerstva obrany. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Úrad ukrajinského prezidenta Zelenského pre agentúry Associated Press (AP) v stredu neskoro večer uviedol, že išlo o raketový útok. Predstavitelia doplnili, že zatiaľ nie je jasné, akú škodu útok spôsobil, či sú nejaké obete alebo kde presne raketa dopadla.

21:11 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyhlásil, že vojna na Ukrajine „nemá žiadne opodstatnenie“, a naliehavo vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ju ukončil. TASR správu prevzala od agentúry DPA. Steinmeier uviedol, že nikto, dokonca ani Putin, „nemôže pred dejinami ospravedlniť to, čo sa deje na Ukrajine, že státisíce ľudí utekajú, že umierajú nevinní ľudia a že krajina je zničená“.

„Preto apelujeme na ruského prezidenta: Ihneď ukončite túto vojnu,“ povedal nemecký prezident. Napadnúť menšiu susednú krajinu si podľa neho nevyžaduje odvahu. „Ukončiť túto vojnu si však vyžaduje odvahu. A to je to, čo teraz požadujeme,“ povedal nemecký prezident na bohoslužbe v kostole Frauenkirche v Drážďanoch.

21:06 Ak sa nápor utečencov z Ukrajiny bude zvyšovať, je Rakúsko pripravené pomôcť aj Slovensku. Prvoradou a spoločnou snahou musí byť pomoc Ukrajine a solidarita s ľuďmi, ktorých vojna vyhnala zo svojich domovov. Skonštatovala to prezidentka SR Zuzana Čaputová po telefonáte s jej rakúskym náprotivkom Alexandrom Van der Bellenom. „Putin chcel rozdeliť Európu, ale dosiahol jej zjednotenie,“ poznamenala Čaputová.

20:57 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že Francúzsko nie je vo vojne s Ruskom. Upozornil však, že mnohé oblasti francúzskeho hospodárstva budú trpieť v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy spravodajskej televízie Sky News.

„Vraciame sa k jednej tragédii v dejinách a musíme odpovedať tým, že prijmeme historické rozhodnutie,“ povedal prezident v príhovore vo francúzskej televízii.

Francúzsko bude podľa Macrona aj naďalej požadovať prímerie v konflikte. Dodal, že jeho krajina bude takisto „chrániť zvrchovanosť“ Ukrajiny.

Macron sa podľa svojich slov aj naďalej bude usilovať udržiavať spojenie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

20:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvítal stredajšie prijatie rezolúcie Valného zhromaždenia OSN, ktorou drvivá väčšina štátov sveta odsúdila inváziu Ruska na Ukrajinu. Za rezolúciu bolo 141 členov, proti päť štátov – Rusko, Bielorusko, Eritrea, Severná Kórea a Sýria, hlasovania sa zdržali zástupcovia 35 krajín vrátane Číny.

„Vítam schválenie rezolúcie Valného zhromaždenia OSN bezprecedentnou väčšinou hlasov s dôraznou požiadavkou, aby Rusko okamžite zastavilo zákerný útok na Ukrajinu. Som vďačný každému a všetkým štátom, ktoré hlasoval za. Vybrali ste si správnu stranu histórie,“ napísal Zelenskyj na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Podľa neho výsledky hlasovania presvedčivo ukazujú, že „globálna protiputinovská koalícia vznikla a funguje“. „Svet je s nami. Pravda je na našej strane. Víťazstvo bude naše,“ dodal Zelenskyj.

20:33 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok privítal prijatie rezolúcie Valného zhromaždenia OSN, ktorá odsudzuje ruskú agresiu voči Ukrajine. Pripomenul, že za ňu hlasovalo aj Slovensko. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

„Ruská federácia musí pochopiť, že medzinárodné spoločenstvo dôrazne odmieta jej vojnu voči Ukrajine,“ povedal šéf slovenskej diplomacie. Zároveň Rusko vyzval, „aby sa vrátilo k rešpektovaniu medzinárodného práva“.

20:25 Ukrajina požiadala Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) o pomoc pri zabezpečení svojich jadrových elektrární, pretože invázia Ruska zosilňuje obavy z možnej jadrovej nehody. V stredu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi oznámil, že Kyjev sa obrátil na jeho dozornú agentúru OSN so žiadosťou, ale neuviedol podrobnosti o tom, pomoc akého druhu by mohla poskytnúť. Grossi tiež informoval, že ruské sily prevzali kontrolu nad jadrovou elektrárňou v juhovýchodnom ukrajinskom meste Záporožie, ktorá je najväčšou zo štyroch jadrových elektrární na Ukrajine, a citoval pritom list, ktorí mu poslali ruskí diplomati.

20:14 Spojené štáty uvalia dodatočné sankcie na subjekty podporujúce ruskú a bieloruskú armádu a subjekty v ruskom obrannom sektore. Obmedzia tiež vývoz technológii na spracovanie ropy a priškrtia dovoz technológií do Bieloruska, oznámil Biely dom.

19:55 Podľa Kyjeva sú straty v radoch ruských vojakov mnohonásobne vyššie. Vojenský poradca ukrajinského prezidenta Zelenského Oleksij Arestovyč po oznámení Moskvy vyhlásil, že od začiatku bojov zomrelo už 7000 ruských vojakov, uviedla agentúra Reuters. Ďalšie stovky príslušníkov ruských ozbrojených síl upadli podľa Arestovyča do zajatia.

Ukrajinský Inštitút pre štúdium vojny (ISW) predtým uviedol, že Rusko masívne bagatelizuje svoje straty a zverejňuje údaje o „nepravdepodobne nízkom“ počte vojakov, ktorí boli zabití alebo utrpeli zranenia v tomto konflikte.

19:44 Ministerstvo vnútra SR vyslalo na Ukrajinu druhú várku humanitárnej pomoci v hodnote 613 459 eur. Prijímateľom pomoci je Zakarpatská krajská klinická nemocnica Andreja Novaka. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu vnútra.

„Na Ukrajinu sme poslali rúška, ochranné plášte a lekárničky. Ústredie ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách a ozbrojených zboroch SR poskytlo lekárničky v hodnote 4744 eur,“ priblížilo ministerstvo.

Pre uvedenú nemocnicu už rezort vnútra poslal tento týždeň hygienické sety, oblečenie a spacie vaky. Druhá humanitárna pomoc bola na základe špecifikácie požiadaviek ukrajinskej organizácie Stála núdzová služba Ukrajiny.

19:31 Do humanitárnej pomoci obyvateľom vojnou postihnutej Ukrajiny sa zapojili aj Slovenské elektrárne. Na dočasné útočisko pre vojnových utečencov vyhradili priestory v Elektrárňach Vojany. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa SE Oľga Baková.

„Túto pomoc vo Vojanoch už využívajú prví utečenci. Kapacitu, ktorá v súčasnosti predstavuje približne 50 miest, čoskoro zvýšime na 150,“ uviedla s tým, že okrem strechy nad hlavou sú v poskytnutých priestoroch zabezpečené i strava a ďalšie nevyhnutné potreby pre prichádzajúcich.

19:12 Stály predstaviteľ Ukrajiny pri Organizácii Spojených národov (OSN) Serhij Kyslycia v stredu Rusko obvinil z úsilia spáchať v jeho krajine genocídu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. „Prichádzajú, aby Ukrajinu pripravili o samotné právo existovať,“ povedal Kyslycia počas mimoriadneho zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.

„Je už jasné, že cieľom Ruska nie je len okupácia. Je ním genocída,“ vyhlásil. VZ OSN prijalo v stredu rezolúciu, v ktorej žiada, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z Ukrajiny.

19:02 Americký prezident Joe Biden povedal, že Spojené štáty ešte zvažujú zákaz dovozu ruskej ropy do USA v reakcii na inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. „Nič ešte nie je mimo hry,“ povedal Biden, ktorý reagoval na otázku novinárov, či by ďalšie sankcie Spojených štátov a Západu mohli zasiahnuť ropu.

USA, Európska únia a ďalší spojenci už prijali sankcie, ktoré majú za úlohu oslabiť ruskú menu, bankový sektor, letecké spoločnosti a ďalšie oblasti

18:41 Maďarsko naďalej nepošle na Ukrajinu ani vojakov, ani zbrane, cituje spravodajca TASR z vyhlásenia predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána zverejneného na Facebooku v stredu po rokovaní vlády.

Premiér na videozázname povedal, že ide o rozhodnutie kabinetu. Dodal, že naďalej platí aj zákaz prevozu zbraní na Ukrajinu cez maďarské územie. Predseda vlády zopakoval svoje tvrdenia z uplynulých dní, podľa ktorých je prioritou vlády.

18:36 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Moskva stále trvá na „demilitarizácii“ Ukrajiny a mal by existovať zoznam konkrétnych zbraní, ktoré by nikdy nemali byť umiestnené na ukrajinskom území.

Británia Rusko Ukrajina vojna svet protesty Čítajte viac Rusko vznieslo ďalšiu podmienku: Zoznam zbraní, ktoré na Ukrajine nikdy nebudú

18:26 Od začiatku ruskej vojenskej operácie na Ukrajine zomrelo 498 ruských vojakov a 1597 ich utrpelo zranenie, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Moskva tak prvýkrát od začiatku bojov oficiálne zverejnila počty obetí a zranených na strane Ruska, pripomenula agentúra Reuters.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak už cez víkend vyhlásil, že ruská invázia si vyžiadala životy viac ako 3 500 ruských vojakov. Ukrajinské ministerstvo obrany následne dnes uviedlo, že protivník prišiel o 5 840 vojakov.

Ruské ministerstvo okrem toho oznámilo, že zabitých bolo 2 870 ukrajinských vojakov a zranených zhruba 3 700 armádnych príslušníkov.

Tieto údaje nemohli byť nezávisle overené z iných zdrojov, upozornila agentúra Reuters.

18:15 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov prijalo rezolúciu, v ktorej žiada, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z Ukrajiny. Informovali o tom agentúry AFP a AP. Uznesenie tiež kritizuje rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina o uvedení ruských jadrových síl do stavu vysokej pohotovosti.

Valné zhromaždenie hlasovalo o návrhu právne nezáväznej rezolúcie počas tretieho dňa mimoriadneho zasadnutia o rusko-ukrajinskom konflikte. Za návrh sa vyslovilo 141 členských štátov, proti ich hlasovalo len päť. Hlasovania sa zdržalo 35 krajín vrátane Číny, píše AFP. Delegáti členských krajín privítali výsledok potleskom postojačky.

Medzi krajinami, ktoré sa postavili na stranu Ruska, sú Bielorusko, Severná Kórea, Eritrea a Sýria.

18:08 V piatok 4. marca sa v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie uskutoční mimoriadne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí. Rokovania na úrovni šéfov diplomacie 30-člennej Aliancie sa budú týkať krízy, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajine, informuje spravodajca TASR. Stretnutie sa uskutoční za fyzickej účasti ministrov a bude mu predsedať generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Podľa tlačovej správy NATO sa na rokovaniach, ktoré sa začnú o 10.00 h SEČ, zúčastnia aj ministri zahraničných vecí Fínska a Švédska, ktorých krajiny nie sú členmi Aliancie, ako aj vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

Slovensko bude na zasadnutí zastupovať minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý sa neskôr, v piatok popoludní, zúčastní aj na mimoriadnom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v bruselskom sídle Európskej rady, ktoré bude rovnako zamerané na rusko-ukrajinský vojnový konflikt.

17:57 Na programe ďalších rusko-ukrajinských rozhovorov je dohoda o prímerí, uviedol dnes podľa agentúry AFP ruský vyjednávač. Rokovania sa podľa neho uskutočnia vo štvrtok v Bielorusku, pôvodne nebol vylúčený ani dnešný večerný termín. Ruská strana očakáva príchod ukrajinskej delegácie, ktorá už je podľa AFP na ceste na miesto rokovania.

17:45 Ukrajinskej armáde sa na východe krajiny podarilo skonfiškovať tajné ruské armádne dokumenty, ktoré dokazujú, že prezident Vladimir Putin rozhodol o útoku na Ukrajinu už najneskôr 18. januára.

Ukrajina Rusko konflikt vojna boje Kyjev Gorenka Čítajte viac Tajné dokumenty: O vojne bolo rozhodnuté už 18. januára, skončiť sa mala 6. marca

17:40 Podľa údajov ukrajinských úradov sa do boja proti Rusku doteraz zapojilo viac ako 1000 cudzincov. V stredu to oznámil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorého citovala agentúra DPA.

„Dobrovoľníci zo 16 krajín z celého sveta už prišli na Ukrajinu pripravení bojovať s ukrajinskými obyvateľmi proti agresorom,“ uviedol novinárom Kuleba. Ich počet podľa jeho slov už presiahol viac ako 1000. Tieto informácie však podľa DPA nie je možné nezávisle overiť. Z ktorých štátov dobrovoľníci pochádzajú, Kuleba neuviedol. Zdôraznil, že dodávky zbraní Ukrajine doteraz prisľúbilo 19 krajín.

17:32 Slovensko neochvejne stojí pri Ukrajine, ubezpečil šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) veľvyslanca Ukrajiny na Slovensku Jurija Mušku. Počas stredajšieho stretnutia zároveň minister opätovne odsúdil ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine ako hrubé porušenie medzinárodného práva. Minister tiež veľvyslanca informoval o balíkoch pomoci i ďalších krokoch.

17:25 Európska únia uvalila sankcie na 22 vysokoposta­vených bieloruských vojenských dôstojníkov za úlohu Minska pri napomáhaní Rusku pri invázii na Ukrajinu. Na „čiernom zozname“ EÚ sa ocitlo šesť generálov a 16 plukovníkov. TASR o tom informovala na základe správ od agentúr AFP a DPA.

„Bielorusko sa zúčastňuje na nevyprovokovanej ruskej invázii proti Ukrajine tým, že umožňuje vojenskú agresiu zo svojho územia,“ uvádza sa v oficiálnom sankčnom dokumente. Osobám na čiernom zozname je zakázane cestovanie do krajín EÚ a sankcie rátajú aj so zmrazením aktív. EÚ zároveň vyzvala Bielorusko, aby dodržiavalo medzinárodné záväzky a prestalo sa zapájať do agresie voči svojmu južnému susedovi.

17:00 Predseda parlamentu Boris Kollár ubezpečil svojho ukrajinského náprotivka Ruslana Stefančuka, že Ukrajina má plnú podporu Slovenska pri prístupových rokovaniach do Európskej únie. Urobil tak počas telefonátu s ním v stredu dopoludnia.

Predseda ukrajinského parlamentu mal Kollára požiadať aj o vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou a vytvorenie mierových zložiek NATO na jej území. „Toto nie je rozhodnutie, ktoré môže SR urobiť sama, je na to potrebný diskurz na úrovni všetkých členov Severoatlantickej aliancie,“ vysvetlil šéf slovenského parlamentu.

Stefančuk sa mal zároveň poďakoval za pomoc, ktorú Slovenská republika poskytuje jeho krajine, a to najmä za pomoc Ukrajincom hľadajúcim u nás útočisko. Kollár ho mal ubezpečiť, že Slovensko bude aj naďalej pomáhať Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné. (tasr)

16:51 Ukrajina v stredu vyzvala znepokojené matky ruských vojakov zajatých na bojisku, aby si prišli vyzdvihnúť svojich synov. Podľa agentúry AFP je tento krok zjavnou snahou skomplikovať situáciu Moskve. „Bolo prijaté rozhodnutie odovzdať zajatých ruských vojakov ich matkám, ak si ich prídu vyzdvihnúť na Ukrajinu, do Kyjeva,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

Týždeň po ruskej invázii na Ukrajinu Kyjev tvrdí, že doteraz zajal desiatky ruských vojakov, pričom na internete kolujú videá zmätených a odzbrojených mladých mužov v uniformách.

Kyjev sa snažil oslabiť podporu ruskej verejnosti v súvislosti s inváziou zriadením telefonickej linky pre ruských rodičov, aby zistili, či sú ich synovia mŕtvi alebo zajatí. Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo telefónne čísla a e-mailovú adresu na poskytovanie informácií o zajatých Rusoch. Matky následne pozvú do Kyjeva, aby si vyzdvihli svojich nezvestných synov. (afp, tasr)

16:25 Podľa šéfa charkovskej regionálnej správy Oleha Sinehubova len v utorok zahynulo pri ostreľovaní mesta 21 ľudí, 112 ich bolo zranených. Raketové útoky pokračujú aj v stredu. Medzi obeťami pribúdajú civilisti. Miestni sa snažia aktuálnu situáciu dokumentovať a posielať do sveta cez sociálne siete.

Ukrajina Rusko konflikt vojna boje Charkov Čítajte viac Ostreľovanie Charkova neutícha, medzi obeťami pribúdajú civilisti

15:52 Malta v stredu oznámila, že z dôvodu invázie Moskvy na Ukrajine dočasne prestane udeľovať občianstvo a povolenia na pobyt Rusom a Bielorusom. Zároveň pozastavuje vydávanie takzvaných „zlatých pasov“ bohatým investorom.

Sekretariát maltského parlamentu pre záležitosti občianstva vo vyhlásení napísal, že „až do odvolania pozastavuje spracovávanie žiadostí… štátnych príslušníkov Ruskej federácie a Bieloruska“. „V dôsledku najnovšieho vývoja a za súčasných podmienok nie je možné efektívne vykonávať náležité preverovanie,“ dodal sekretariát. Pri kontrolách týchto procedúr však sekretariát nenašiel nikoho, kto je zaradený na sankčnom zozname Európskej únie.

Malta je jednou z malého počtu krajín Európskej únie, ktoré ponúkajú programy, v rámci ktorých cudzinci s vysokým vlastným kapitálom môžu získať povolenie na pobyt – a prípadne nakoniec aj občianstvo – výmenou za investovanie veľkých súm peňazí.

Západní lídri v spoločnom vyhlásení, zverejneným v sobotu Európskou komisiou, uviedli, že sa pokúsia obmedziť „zlaté pasy“, vďaka ktorým „sa bohatí Rusi napojení na ruskú vládu stávajú občanmi našich krajín a získavajú prístup do našich finančných systémov“. (afp, tasr)

15:50 Európska komisia v stredu uviedla, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu na Ukrajine a státisíce ľudí utekajúcich za bezpečnosťou do susedných krajín aj naďalej koordinuje núdzovú pomoc pre ľudí na Ukrajine prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Podľa aktuálneho vyjadrenia eurokomisie už 26 európskych krajín – najnovšie Bulharsko, Česká republika, Estónsko, Luxembursko, Nórsko a Portugalsko – ponúklo konkrétnu materiálnu pomoc v podobe lekárničiek a liekov, spacích vakov a generátorov na výrobu elektriny.

Výzvu Moldavska o pomoc doteraz vypočuli Dánsko, Fínsko, Grécko, Chorvátsko a Švédsko, ktoré podobne ako predtým Francúzsko, Holandsko a Rakúsko ponúkli vláde v Kišiňove sanitky, stany, prikrývky a poľnú kuchyňu.

Komisia pripomenula, že pod náporom tlaku utečencov z Ukrajiny už aj Slovensko a Poľsko aktivovali mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany so žiadosťou o podporu pri riešení prílevu utečencov. Grécko a Nemecko oznámili, že posielajú na Slovensko stany, prikrývky a ochranné masky, zatiaľ čo Francúzsko posiela lieky a ďalšie zdravotnícke vybavenie do Poľska. (tasr)

15:49 Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) zablokoval web Hlavných správ. Na stránke identifikovali škodlivú aktivitu podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti.

NBÚ Čítajte viac Šírili dezinformácie o vojne na Ukrajine. NBÚ zablokoval Hlavné správy

15:41 Zničené budovy, zničené ľudské telá. Taká je situácia v Charkove. Bomby doslova likvidujú ukrajinský Charkov.

Video: Bombardovanie mesta Charkov. (Upozornenie: Video nie je určené pre citlivé povahy).

Video

15:26 Ombudsmanka Mária Patakyová zverejnila pre ľudí utekajúcich pre vojnový konflikt z Ukrajiny informácie o jej pôsobnosti i o možnostiach, ako môže pomôcť pri ochrane základných ľudských práv a slobôd zo strany orgánov verejnej správy. Podstránka je zatiaľ v slovenskom jazyku, pracuje sa aj na jej ukrajinskej mutácii.

„Veríme, že informácie budú užitočné pre ľudí na úteku z Ukrajiny, ako aj pre obyvateľov Slovenskej republiky, ktorí pomáhajú ľuďom na úteku,“ povedala Patakyová.

Materiál obsahuje príklady a oblasti, v ktorých môže byť v rámci svojej pôsobnosti ombudsmanka užitočná. Pomôcť môže napríklad, ak oprávnenej osobe nebol umožnený vstup na územie Slovenskej republiky, oprávnená osoba nebola poučená o možnostiach požiadať o azyl alebo dočasné útočisko, prípadne ak žiadosť o azyl alebo dočasné útočisko vyplnil príslušník Policajného zboru nesprávne. Vysvetlené sú tiež možnosti, ako sa na ombudsmanku obrátiť s podnetom, či už vyplnením formulára na webovej stránke alebo e-mailom na adrese podnet@vop.gov.sk, prípadne osobne. (vop.gov.sk)

15:19 Ukrajinská pohraničná stráž zatkla viac ako 60 ukrajinských mužov, ktorí sa usilovali nezákonne prekročiť hranice s Moldavskom. Na Ukrajine v súčasnosti platí stanné právo, na základe ktorého majú muži vo veku 18 až 60 rokov zakázané opustiť krajinu.

Ukrajinské úrady v stredu oznámili, že títo muži sa usilovali opustiť územie krajiny cez rieku Dnester. Po zadržaní ich okamžite odovzdali vojenským úradom. V utorok úrady zatkli a odovzdali armáde 16 mužov. Niektorí z nich sa údajne pokúsili podplatiť príslušníkov pohraničnej stráže, aby um uľahčili prekročenie hraníc. (dpa, tasr)

15:10 Katedra rusistiky a východoeurópskych štúdií Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave vydala stanovisko, ktorým odsúdila vojenskú agresiu Ruskej federácie. V súčasnosti katedra pracuje na spustení podpisovej akcie s cieľom získať podporu aj ďalších slovenských rusistov z radov pedagógov, vedcov, študentov i absolventov­. (tasr)

14:44 Členské krajiny eurobloku sa s platnosťou od stredy rozhodli zablokovať na území celej EÚ prístup k štátom vlastneným dezinformačným médiám – televízii RT (predtým Russia Today) a agentúre Sputnik.

Leyenová Čítajte viac Kľúčový krok proti propagande: EÚ zakázala na svojom území prokremeľské médiá RT a Sputnik

14:37 Ukrajina zničila elitnú skupinu čečenských bojovníkov, ktorí plánovali atentát na prezidenta Volodymyra Zelenského. Oznámil to Oleksij Danilov, tajomník ukrajinskej rady národnej bezpečnosti. „Jednotka, ktorá prišla zabiť nášho prezidenta, bola zlikvidovaná,“ povedal v utorok večer v televíznom prejave.

Rusko Ukrajina invázia Čečensko Čítajte viac Kyjev zlikvidoval čečenské komando, ktoré chystalo atentát na Zelenského

14:32 Nemecko dosiaľ zaznamenalo podľa údajov spolkovej polície príchod viac ako 5 300 vojnových utečencov z Ukrajiny. Informoval o tom v stredu s odvolaním sa na hovorcu ministerstva vnútra v Berlíne magazín Der Spiegel. Väčšinu z doterajších 5 309 utečencov, ktorí sa dostali do Nemecka, tvoria ženy a deti. Prevažná časť z nich má ukrajinské občianstvo, spresnil na tlačovej konferencii hovorca rezortu vnútra. (tasr, spiegel.de)

14:28 Druhé kolo mierových rokovaní medzi ukrajinskými a ruskými delegáciami by sa malo uskutočniť v priebehu stredy, povedal pre stanicu CNN nemenovaný poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Teraz je to oficiálne. Druhé kolo rozhovorov medzi Ukrajinou a okupantom (Ruskom) sa uskutoční dnes,“ uviedol v stredu prezidentský poradca s tým, že rokovať budú tie isté delegácie ako v prvom kole.

Ruská agentúra RIA Novosti predtým informovala, že druhé kolo rokovaní sa opäť odohrá v Bielorusku neďaleko poľských hraníc. Prvé kolo sa uskutočnilo v Bielorusku neďaleko hraníc s Ukrajinou pri rieke Pripiať – trvalo päť hodín a neprinieslo nijaké konkrétne výsledky okrem dohody, že mierové rozhovory budú pokračovať.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu zdôraznil, že Moskva trvá na požiadavkách, ktoré sformuloval ruský prezident Vladimir Putin. Kremeľ žiada, aby Kyjev uznal Luhanskú i Doneckú ľudovú republiku a suverenitu Ruska nad Krymským polostrovom a aby sa uskutočnila „demilitarizácia“ Ukrajiny. Ukrajinský prezident Zelenskyj v utorok povedal, že Rusko musí zastaviť bombardovanie ukrajinských miest, skôr než sa začnú zmysluplné rokovania o prímerí. (tasr, cnn.com)

14:18 Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, ktorý bol po rozsiahlych demonštráciách v roku 2014 zvrhnutý a uchýlil sa do Ruska, je teraz údajne v Minsku. Kremeľ ho vraj chce vyhlásiť za ukrajinského prezidenta, uviedol v stredu denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na nemenovaného príslušníka ukrajinskej rozviedky.

Janukovyč Čítajte viac Putin už našiel svoju bábku. Tajná služba: Zelenského nahradí Janukovyčom

14:08 Od začatia ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo viac ako 2-tisíc ukrajinských civilistov. S odvolaním sa na ukrajinské záchranné zložky o tom informovala agentúra Interfax-Ukrajina. Zničené boli stovky obytných budov, nemocnice aj infraštruktúra, uviedli úrady vo vyhlásení. (čtk)

14:04 Obce Orechová a Tibava v okrese Sobrance neevidujú žiadosti o ubytovanie utečencov z Ukrajiny, zatiaľ cez nich len prechádzajú. Pre TASR to povedali ich starostovia s tým, že v prípade potreby sú pripravení pomôcť. Na hraničnom priechode napríklad vypomáhajú s upratovaním.

14:03 Fakultná nemocnica J. A. Reimana v Prešove je pripravená na poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre utečencov z Ukrajiny. Vzhľadom na priestorovú preťaženosť, keďže v nemocnici je ešte stále hospitalizovaných 114 pacientov s koroanvírusom, nie je schopná vyčleniť pre utečencov samostatné oddelenie alebo pavilón.

Ako uviedla námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľskú starostlivosť Monika Smolnická, budú ošetrovaní v jednotlivých špecializovaných ambulanciách a oddeleniach tak ako bežní občania podľa druhu potrebnej starostlivosti­. (tasr)

14:02 Ruská invázia na Ukrajinu v réžii ruského prezidenta Vladimíra Putina bude stále brutálnejšia. Rozhlasovej stanici LBC to povedal britský minister obrany Ben Wallace. Dodal, že nie je pripravený poslať Britániu do vojny a vyvolať konflikt v celej Európe tým, že by presadzoval bezletovú zónu nad Ukrajinou. Zapojenie do vojny dnes znovu odmietlo aj Nemecko.

kyjev Čítajte viac Brutalita Putina nedosiahla vrchol, bude horšie, varujú Briti

13:56 Členské krajiny EÚ v stredu súhlasili s vylúčením kľúčových ruských bánk zo systému SWIFT, ktorý je dominantným svetovým systémom finančných správ. Komisia zdôraznila, že toto opatrenie rýchlo a efektívne zabráni sankcionovaným bankám vykonávať svoje finančné transakcie po celom svete. Rozhodnutie EÚ bolo úzko koordinované s jej medzinárodnými partnermi, ako sú Spojené štáty americké a Spojené kráľovstvo.

t Russia Ukraine Invasion211821848463 Čítajte viac Európska únia znova útočí na Rusko. Odstrihla viacero ruských bánk od SWIFTU, Sberbank a Gazprombank ušetrila

13:47 V zbierke Slovenskej katolíckej charity (SKCH) na pomoc ľuďom z Ukrajiny sa zatiaľ vyzbieralo vyše 750-tisíc eur. Z tejto sumy uvoľnili 40-tisíc eur, ktoré zaslali ukrajinskej charite a 25-tisíc eur diecéznym a arcidiecéznym charitám na Slovensku, poskytujúcim akútnu pomoc utečencom na Slovensku, informovala hovorkyňa SKCH Monika Molnárová. (tasr)

13:44 Dvaja dánski novinári, ktorí počas víkendu na Ukrajine, kde od minulého štvrtka prebieha ruská vojenská invázia, utrpeli strelné poranenia, opustili krajinu a sú na ceste do vlasti. V stredu o tom informoval ich zamestnávateľ, dánsky denník Ekstra Bladet, ako aj organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).

Reportér Stefan Weichert a fotograf Emil Filtenborg Mikkelsen boli postrelení v sobotu neďaleko mesta Ochtyrka, ležiaceho na severovýchode Ukrajiny zhruba 50 kilometrov od hraníc s Ruskom. Zranenia utrpeli napriek tomu, že mali na sebe nepriestrelné vesty po tom, čo ich auto zasiahla paľba neznámych útočníkov. Obaja novinári žili na Ukrajine už niekoľko rokov.

Noviny Ekstra Bladet v stredu ohlásili, že ich spolupracovníci „sú v bezpečnej krajine“ a „čoskoro budú v bezpečí doma v Dánsku“. „Dánskych žurnalistov, ktorí boli na Ukrajine vážne zranení, evakuovali do Moldavska,“ povedala pre AFP Jeanne Cavelierová, šéfka pobočky RSF pre východnú Európu a strednú Áziu. (tasr, afp)

13:42 Pápež František v stredu počas generálnej audiencie vo Vatikáne poďakoval poľským obyvateľom za ich štedrosť voči ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine. „Boli ste prví, ktorí podporili Ukrajinu otvorením svojich hraníc, sŕdc a dverí svojich domovov pre Ukrajincov, ktorí utekajú pred vojnou,“ povedal v príhovore pápež.

František dodal, že poľský ľud veľkodušne ponúka utečencom „všetko, čo potrebujú na dôstojný život, napriek dráme tohto okamihu,“ a udelil mu svoje požehnanie. Počas audiencie František pri zmienke o ruskej invázii na Ukrajinu pripomenul, že dnešnú Popolcovú stredu vyhlásil za medzinárodný deň pôstu a modlitieb za mier. (vaticannews.va, tas­r)

13:41 Do boja proti ruskej agresii na Ukrajine sa viditeľne zapojili rôzne hackerské skupiny. Problémom v uplynulých dňoch aj v stredu čelili úrady aj niektoré ruské médiá.

družica Čítajte viac Hackeri napadli aj ruské špionážne satelity. Vyradili sme ich úplne, tvrdia

13:18 S príchodom ukrajinských detí na Slovensko sa očakáva tlak najmä na základné školy, uviedol po stredajšom rokovaní vlády minister školstva Branislav Gröhling s tým, že v prípade stredných škôl bude tento tlak minimálny. (tasr)

13:13 Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj prostredníctvom sociálnej siete Twitter vyzval v stredu obyvateľov Ruska, aby každý deň usporiadali protesty voči ruskej invázii na Ukrajinu.

Apeloval na to, že Rusko nesmie byť „krajinou vystrašených zbabelcov“, ktorí „sa tvária, že si nevšímajú agresívnu vojnu voči Ukrajine, ktorú rozpútal náš, ako sa zdá, choromyseľný cár“ narážajúc na šéfa Kremľa Vladimira Putina. (tasr)

13:08 Ruské tanky a ďalšie vybavenie zabavené ukrajinskými občanmi pri súčasnom konflikte nie je potrebné hlásiť k zdaneniu.

Ukrajina Rusko Invázia Čítajte viac Položart: Zabavené ruské tanky nemusíte nahlasovať k zdaneniu, odkazujú úrady Ukrajincom

13:02 Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v stredu oznámila, že spolu s viceprezidentom a premiérom krajiny sa dohodli, že darujú jeden svoj mesačný plat na humanitárne účely spojené s ruskou inváziou na Ukrajinu. Prezidentka mesačne zarába v prepočte takmer 13-tisíc eur.

„Taiwan plne podporuje Ukrajinu,“ vyhlásila prezidentka a dodala, že odhodlanie ukrajinského ľudu v boji proti Rusku pohlo svetom i obyvateľmi Taiwanu. Ostrovný štát ležiaci neďaleko juhovýchodného pobrežia Číny sa rozhodol na Ukrajinu poslať 27 ton medicínskych zásob. Ide o prvý z plánovaných balíčkov pomoci.

Vojna, ktorej čelia obyvatelia Ukrajiny vyvolala na Taiwane široké sympatie voči ukrajinskému ľudu, pretože ostrov „dennodenne čelí hrozbe“ zo strany pevninskej Číny. Tá totiž považuje Taiwan za súčasť svojho územia, pričom a Peking otvorene hovorí, že tento svoj nárok uplatní aj silou.

V uplynulých mesiacoch čínske stíhačky už niekoľkokrát narušili vzdušný priestor Taiwanu, čo vyvolalo obavy západných spojencov, že Peking by mohol podniknúť voči tomuto ostrovu vojenský zákrok. (reuters, tasr)

12:54 Z Ukrajiny utieklo pred ruskou inváziou už takmer 836-tisíc ľudí, oznámil v stredu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Celkovo sa cez ukrajinské hranice do susedných krajín dostalo 835 928 ľudí, čo veľký nárast oproti utorku, keď šéf UNHCR Filippo Grandi informoval o 677-tisíc utečencoch. Viac ako polovica z nich prišla do Poľska.

Ukrajinci sa lúčia so svojimi blízkymi pred ich... Foto: SITA/AP, Bernat Armangue
Migrácia / Ľvov / Autobus / Odchod / Lúčenie / Vojna na Ukrajine / Ukrajinci sa lúčia so svojimi blízkymi pred ich odchodom do Poľska na autobusovej stanici v meste Ľvov prvého marca 2022

Podľa podrobnejších údajov OSN zverejnených ešte v utorok takmer 90-tisíc utečencov prišlo do Maďarska, vyše 65-tisíc do Moldavska, približne 54-tisíc na Slovensko a takmer 39-tisíc do Rumunska. (afp, tasr, news.sky.com)

12:52 Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v utorok informoval, že Rusko na základe požiadavky Turecka zrušilo svoju žiadosť poslať štyri bojové lode cez turecké vody do Čierneho mora.

Čavušoglu pre tureckú televíziu Habertürk povedal, že Ankara požiadalo Rusko, aby nevyslalo vojenské lode ešte predtým, než v nedeľu označila ruskú operáciu na Ukrajine za „vojnu“. To jej v pondelok umožnilo uzavrieť prieplavy Bospor a Dardanely pre bojové lode podľa Konvencie z Montreux.

„Rusko informovalo, že ich štyri lode prejdú prielivmi 27. a 28. februára,“ povedal Čavušoglu a dodal, že Moskva následne rešpektovala požiadavku Ankary, aby tieto lode tureckými vodami nepreplávali.

„Toto rozhodnutie by nemalo nikoho uraziť, pretože Konvencia z Montreaux platí včera, dnes aj zajtra, takže ho budeme implementovať,“ informoval turecký minister zahraničných vecí. Čavušoglu zopakoval, že Turecko sa nepridá k sankciám západných krajín proti Rusku.

Ankara má s Moskvou úzke obchodné vzťahy a je so svojimi vyjadreniami o situácii na Ukrajine opatrná. Svojimi krokmi sa snaží predísť eskalácii napätia na Ukrajine, s ktorou má Turecko taktiež dobré vzťahy. (reuters, tasr)

12:48 Katolícka univerzita v Ružomberku je pripravená poskytnúť akúkoľvek pomoc občanom Ukrajiny v núdzi, najmä študentom a akademickým pracovníkom, a aktívne sa zapojiť do koordinácie humanitárnej a inej potrebnej pomoci. Vo svojom vyjadrení k aktuálnej vojne na Ukrajine to uviedol rektor Katolíckej univerzity Jaroslav Demko.

„Chceme podporiť miestnych študentov v núdzi. Urobíme všetko pre to, aby sme uľahčili prijímanie študentov a vedcov z Ukrajiny, ktorí sú v nebezpečenstve,“ priblížil Demko. Rektor zdôraznil, že Katolícka univerzita odsudzuje násilné akcie Ruska a jeho politiku vojenského dobývania. Dodal, že všetky nezávislé krajiny majú právo demokraticky rozhodnúť o svojej budúcnosti a smerovaní, ktorým sa chcú vydať.

Zároveň ubezpečil, že Katolícka univerzita v Ružomberku si je vedomá svojej spoločenskej zodpovednosti. Podľa jeho slov sa vnímajú ako otvorená a medzinárodná univerzita, ktorá sa v mnohom snaží o mierovú a trvalo udržateľnú existenciu jednotlivcov a ľudí všetkých národov. (tasr)

12:44 Veľká väčšina respondentov (78,2 percenta) schvaľuje oficiálnu reakciu Slovenska, ktorá odsúdila útok vojsk Ruskej federácie na Ukrajinu. Plne ju schvaľuje 42, s menšími výhradami 22,4 a s väčšími výhradami 13,8 percenta opýtaných. No približne pätina (21,8 percenta) reakciu vlády neschvaľuje. Vyplýva to z mimoriadneho výskumu „Ako sa máte, Slovensko?“.

Bratislava sviečkový pochod Ukrajina Čítajte viac Slováci schvaľujú odsúdenie útoku na Ukrajinu aj humanitárnu pomoc

12:25 Zisťovať koronavírus medzi vojnovými utečencami z Ukrajiny začali vo svojich núdzových ubytovacích zariadeniach z vlastnej iniciatívy samosprávne kraje, informoval predseda košickej samosprávy Rastislav Trnka.

Poľsko Ukrajina Rusko konflikt vojna hranice utečenci Čítajte viac Kraje nečakali na štát a začali s testovaním utečencov na covid

11:58 V účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity (STU) v Gabčíkove v okrese Dunajská Streda sa už nachádzajú prvé desiatky vojnových utečencov z Ukrajiny. V stredu ráno prišli do Gabčíkova dva autobusy.

Autobusy priviezli do Gabčíkova vyše 80 utečencov rôznych národností, prevažne študentov ukrajinských univerzít, ale aj niekoľko ukrajinských žien s deťmi. Aktuálne sa realizuje ich ubytovanie a evidencia orgánmi cudzineckej polície.

11:44 Mesto Bardejov v súvislosti s krízovým vývojom situácie na Ukrajine organizuje pomoc pre ľudí v núdzi, ktorí už sú, alebo majú v pláne cestovať cez Bardejov. Ako informoval hovorca mesta Štefan Hij, v meste je aktuálne ubytovaných približne 100 utečencov z Ukrajiny v školských internátoch. (tasr)

11:38 Rad priateľstva, ktoré udelil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vlani v decembri šéfovi maďarskej diplomacie Péterovi Szijjártóovi, podľa slov maďarského ministra „nemá význam“. Szijjártó to povedal v stredu v Budapešti v reakcii na otázku komerčnej televízie ATV, či toto vyznamenanie pre ruskú agresiu voči Ukrajine nemieni vrátiť.

„Toto vyznamenanie v danej situácii nemá žiadny význam – rovnako, ako nemá význam ani skutočnosť, že Ferenc Gyurcsány prijal ruského prezidenta Vladimira Putina ako priateľa vo svojom domove,“ povedal Szijjártó. Expremiér a predseda Demokratickej koalície Gyurcsány s manželkou Klárou Dobrevovou, ktorá je v súčasnosti podpredsedníčkou Európskeho parlamentu, prijali Putina vo svojej budínskej vile 1. marca 2006.

Rad priateľstva je štátne vyznamenanie Ruskej federácie udeľované dekrétom ruského prezidenta za významné počiny a aktivity v oblasti upevňovania spolupráce a priateľstva medzi národmi. V utorok senát Debrecínskej univerzity avizoval, že prehodnotí udelenie titulu čestného občana univerzity (Civis honoris causa) Putinovi, ktorý mimochodom zatiaľ ruský prezident ešte neprevzal. (tasr)

11:33 Viac ako 2 500 čínskych štátnych príslušníkov už bolo evakuovaných z Ukrajiny po tom, čo do krajiny podnikla inváziu ruská armáda. Informoval o tom hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Čína už skôr uviedla, že na Ukrajine žilo pred začiatkom ozbrojeného konfliktu približne 6-tisíc jej občanov. Väčšina z nich tam pracovala alebo študovala. V deň ruského vpádu na Ukrajinu vyzvalo čínske veľvyslanectvo v Kyjeve čínskych občanov, aby, pokiaľ možno, neopúšťali svoje domovy. S výzvou na evakuáciu Peking dlho otáľal. V utorok sa vydala na cestu prvá veľká skupina asi 600 čínskych študentov z Kyjeva a Odesy. (čtk, reuters)

11:30 Japonsko v stredu oznámilo, že dočasne uzavrie svoju ambasádu v Kyjeve a zriadi provizórnu kanceláriu v Ľvove.. Dôvodom je zvyšujúca sa intenzita bojov na Ukrajine, pri ktorých ruská armáda ostreľuje aj niektoré časti hlavného mesta vrátane nevojenských budov. (reuters, čtk)

11:29 Mesto Hriňová v Detvianskom okrese v prípade potreby pripravuje ubytovanie pre Ukrajincov. S možnosťou poskytnúť priestory v súkromných izbách sa však ozývajú aj občania mesta, potvrdil v stredu primátor Hriňovej Stanislav Horník.

Pripomenul, že samospráva v súčasnosti dokončuje rekonštrukciu priestorov hospodárskej budovy v areáli futbalového štadióna. V nej vznikne turistická ubytovňa s kapacitou 20 lôžok. „Tieto miesta mali rozšíriť možnosti prenocovaní pre návštevníkov regiónu. V zložitej humanitárnej situácii však ponúkneme priestory pre účely krízového ubytovania pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny,“ uviedol primátor s tým, že ďalšie voľné kapacity majú k dispozícii aj miestne penzióny a ubytovne. (tasr)

11:25 Európska komisia v stredu navrhla aktivovať smernicu EÚ o dočasnej ochrane pre migrantov z Ukrajiny. Podľa návrhu bude osobám, ktoré utekajú pred vojnou, najmenej na rok poskytnutá dočasná ochrana v krajinách EÚ, čo znamená, že dostanú povolenie na pobyt a budú mať prístup k vzdelaniu, na trh práce a k poskytovaniu lekárskej starostlivosti.

EK zároveň predložila operačné usmernenia, ktorých cieľom je pomôcť príslušníkom pohraničnej stráže členských štátov efektívne riadiť príchody utečencov z Ukrajiny pri zachovaní vysokej úrovne bezpečnosti. Usmernenia členským štátom odporúčajú, aby na hraničných priechodoch zriadili špeciálne pruhy pre vozidlá s humanitárnou pomocou.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla, že „všetci tí, ktorí utekajú pred Putinovými bombami, sú v Európe vítaní“. Zdôraznila, že EÚ poskytne ochranu tým, ktorí hľadajú úkryt a pomôže tým, ktorí hľadajú bezpečnú cestu domov. Návrh EK na aktiváciu smernice o dočasnej ochrane by mali schváliť ministri vnútra členských krajín EÚ na svojom štvrtkovom zasadnutí v Bruseli. (ec.europa.eu, tas­r)

11:13 Na Ukrajinu smerujú ďalšie dodávky protilietadlových a protitankových rakiet, ako aj zásielka tureckých dronov, uviedol v stredu ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Vojenskú techniku sľúbilo Ukrajine medzičasom aj Španielsko.

„Dostávame čoraz viac pomoci. Počet krajín, ktoré túto pomoc poskytujú, rastie. Pridávajú sa aj tí, ktorí to považovali za nemožné,“ napísal Reznikov na Facebooku. „Príde viac (amerických striel typu) Javelin a Stinger,“ dodal.

„Chcem vám oznámiť, že Španielsko dodá ukrajinskému odboju útočnú vojenskú techniku,“ povedal španielsky premiér Pedro Sánchez. Fínska vláda v pondelok oznámila, že v pošle Ukrajine 1 500 raketometov, 2 500 útočných pušiek, 150-tisíc kusov munície a 70-tisíc potravinových vojenských balíkov. (afp, tasr, theguardian.com)

11:08 Štáty Európskej únie sa zhodli na sankciách proti Bielorusku za jeho podiel na ruskej invázii na Ukrajinu.

Nemecko fašiangy karneval lukašenko Čítajte viac EÚ uvalila nové sankcie na Lukašenkov režim, zasiahnu export i armádu

10:59 Kremeľ v stredu oznámil, že ruská delegácia je pripravená pokračovať v mierových rokovaniach s Ukrajinou. Rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom by sa mali podľa očakávaní začať v stredu večer.

„Naša delegácia bude pripravená pokračovať v rozhovoroch,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že ruská delegácia očakáva, že vzájomné rozhovory sa obnovia už v stredu večer. Peskov nespresnil, kde by mali rokovania prebiehať. Konštatoval však, že poradca prezidenta Vladimira Putina Vladimir Medinskij zostáva hlavným ruským vyjednávačom.

Prvé kolo rokovaní zameraných na ukončenie ozbrojeného konfliktu sa uskutočnilo v pondelok v Bielorusku neďaleko hraníc s Ukrajinou pri rieke Pripiať, avšak neprinieslo konkrétne výsledky.

Peskov zdôraznil, že Moskva trvá na požiadavkách, ktoré sformuloval ruský prezident Vladimir Putin. Kremeľ žiada, aby Kyjev uznal Luhanskú a Doneckú ľudovú republiku a suverenitu Ruska nad polostrovom Krym a uskutočnila sa „demilitarizácia“ Ukrajiny. (afp, dpa, tasr)

10:51 Slovenskú ambasádu v ukrajinskom Kyjeve sa rozhodli evakuovať, potvrdil minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Konvoj už smeruje podľa jeho slov na Slovensko. Vláda tiež rozhodla na dočasnom pozastavení dohody medzi vládou SR a vládou Ruskej federácie o bezvízových cestách držiteľov diplomatických pasov alebo služobných pasov.

Ukrajina / Rusko / Buča / Invázia / Vojna na Ukrajine / Čítajte viac Slovenskú ambasádu v Kyjeve evakuovali, vláda dala ruským diplomatom stopku

10:44 Ruská invázia na Ukrajinu v réžii ruského prezidenta Vladimíra Putina bude stále brutálnejšia. Rozhlasovej stanici LBC to povedal britský minister obrany Ben Wallace. Dodal, že nie je pripravený poslať Britániu do vojny a vyvolať konflikt v celej Európe tým, že by presadzoval bezletovú zónu nad Ukrajinou.

„Každý, kto uvažuje logicky, by neurobil to, čo robí Putin, takže budeme svedkami toho, ako jeho brutalita porastie,“ povedal Wallace. Ruský prezident podľa ministra obrany zatiaľ obkľučuje mestá, ktoré po nociach bombarduje, čoskoro sa ale pokúsi presunúť boje do ich centier.

10:28 Európska komisia dnes navrhla zavedenie dočasnej ochrany pre migrantov z Ukrajiny. Ľudia utekajúci pred ruskou agresiou majú najmenej na rok dostať povolenie na pobyt a možnosť pracovať či navštevovať školy. Komisia predpokladá, že do Európskej únie zamieri niekoľko miliónov Ukrajincov, už teraz ich je vyše 700-tisíc. O návrhu, ktorý mnohé členské štáty Európskej únie predbežne podporili, budú vo štvrtok rokovať ministri vnútra. Na Ukrajinu siedmy deň útočí armáda režimu ruského vodcu Vladimíra Putina.

„Všetci tí, ktorí utekajú pred Putinovými bombami, sú v Európe vítaní. Zaistíme ochranu tým, ktorí hľadajú útočisko, a pomôžeme tým, ktorí hľadajú bezpečnú cestu domov,“ vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Návrh má ľuďom z Ukrajiny na rok zaistiť možnosť žiť, pracovať a požívať sociálne výhody v úniových štátoch. Túto mimoriadnu ochranu má byť možné o ďalší rok predĺžiť.

10:05 Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu prišlo o viac ako 5840 vojakov, 211 tankov, 862 obrnených vozidiel, 85 diel, 40 raketometov, 30 lietadiel, 31 vrtuľníkov, 355 kusov automobilovej techniky, dva rýchle člny, 60 cisterien a tri bezpilotné stroje. Oznámil to dnes ukrajinský generálny štáb a dodal, že tieto údaje sa upresňujú. Uvedené čísla nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, Moskva údaje o ruských stratách nezverejňuje.

„Ruskí okupanti sa snažia ako tak udržať bojaschopnosť svojich jednotiek. Ale darí sa im to čoraz horšie. Svedčia o tom prípady, keď sa skupiny ruských vojakov aj s dôstojníkmi vzdávajú do zajatia. A tiež pribúda prípadov, keď odmietajú pokračovať v ofenzíve,“ vyhlásil. ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov podľa agentúry Unian pri rannom hlásení o situácii. Nepriateľ sa podľa ministra radšej vyhýba priamemu boju a dáva prednosť „zločinnému“ a „zbabelému“ ostreľovaniu miest na diaľku.

9:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že za šesť dní invázie prišlo Rusko skoro o 6000 vojakov a že Kremeľ nedokáže Ukrajinu ovládnuť bombami a náletmi.

„Tento úder dokazuje, že pre mnoho ľudí v Rusku je náš Kyjev úplne cudzí,“ povedal Zelenskyj o utorkovom zásahu pamätníka v Babyn Jar ruskou raketou. „Nevedia nič o Kyjeve, o našej histórii. Ale všetci dostali rozkaz vymazať naše dejiny, našu krajinu, vymazať nás všetkých,“ dodal podľa agentúry Reuters.

9:06 Ruské ozbrojené sily prevzali plnú kontrolu nad mestom Cherson ležiacim na juhu Ukrajiny. Oznámil to v stredu hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Civilná infraštruktúra a mestská doprava v Chersone fungujú podľa Konašenkova v bežnom režime. Mesto takisto nepociťuje nedostatok potravín a základného tovaru. Prebiehajú rokovania medzi ruským velením a správou mesta a regiónu o zachovaní fungovania sociálnej infraštruktúry, zabezpečení poriadku a bezpečnosti obyvateľstva, dodal Konašenkov.

Starosta Chersonu Ihor Kolychajev predtým uviedol, že príslušníci ruských inváznych vojsk dobyli v noci na stredu miestnu železničnú stanicu a prístav. Podľa neho v meste zahynulo množstvo ľudí, vojakov aj civilistov.

8:47 Najväčšia ruská banka Sberbank sa sťahuje z Európy. „Vzhľadom sa súčasné podmienky sa Sberbank rozhodla odisť z európskeho trhu,“ uviedla banka vo vyhlásení, ktoré citovali ruské tlačové agentúry. Dcérske spoločnosti Sberbanky v európskych krajinách sužuje „nadmernému odlivu hotovosti“ a ich zamestnanci a pobočky sú terčmi vyhrážok, dodal tento najväčších poskytovateľov hypotekárnych úverov v Rusku.

rubeľ, Rusko, Moskva Čítajte viac Ruská Sberbank v Európe končí, zo Slovenska odišla už pred piatimi rokmi

8:27 Ceny ropy pokračujú v prudkom raste, pričom cena ropy Brent prekonala hranicu 111 USD a cena WTI 109 USD za barel (159 litrov). Trhy tak reagujú na rozsiahle sankcie medzinárodného spoločenstva voči Rusku za situáciu na Ukrajine vrátane ruských bánk. To obchodníkov s ropou núti hľadať alternatívne zdroje na už aj tak napätom ropnom trhu. Aj keď západné štáty nezaviedli sankcie na vývoz energetických produktov, americkí obchodníci v New Yorku a na pobreží Mexického zálivu sa rope z Ruska vyhýbajú.

Benzín, nafta, ropa, pumpa Čítajte viac Ceny ropy prudko rastú. Obchodníci dávajú ruky preč od ruskej ropy

8:11 Hranice z Ukrajiny do Poľska od začatia ruskej invázie prekročilo viac ako 450-tisíc ľudí, oznámil námestník poľského ministra vnútra Pawel Szefernaker. Rekordný počet utekajúcich podľa neho krajina zaznamenala v pondelok, keď ich bolo 100-tisíc, napísala agentúra Reuters. V utorok úrady na hraničných priechodoch z Ukrajiny zaregistrovali 98-tisíc ľudí. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v utorok oznámil, že z Ukrajiny od vpádu ruských vojsk z minulého štvrtka utieklo viac ako 660-tisíc ľudí, prevažne žien a detí.

8:00 Od stredy nie je možné vyviezť z Ruska zahraničnú menu vo výške nad 10-tisíc dolárov. Príslušný dekrét vydal prezident Vladimír Putin. Sú v ňom aj ďalšie obmedzenia týkajúce sa napríklad obchodovania s nehnuteľnosťami a akciami. Výnimkú dostali len vládne úrady a ruská centrálna banka, na ktorých sa reštrikcie nevzťahujú. Rusko sa snaží podporiť domácu menu, ktorá je pod tlakom sankcií. Už v pondelok centrálna banka prudko zvýšila základnú úrokovú sadzbu na 20 percent. Ruskí exportéri musia štyri pätiny svojich príjmov v devízach vymeniť za ruble.

7:51 Pri ruskom ostreľovaní východoukrajinského Charkova zomrelo za posledných 24 hodín najmenej 21 ľudí a 112 osôb utrpelo zranenie, uviedol na facebooku šéf miestnej oblastnej správy Oleh Sinehubov. Úrady uviedli, že rakety zasiahli centrum druhého najväčšieho ukrajinského mesta, vrátane obytných domov a budovy regionálnej správy.

7:40 Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Gerašenko zverejnil zábery z Charkova, kde dostala zásah budova regionálneho policajného oddelenia.

6:47 Starosta juhoukrajinského mesta Cherson Ihor Kolychajev uviedol, že príslušníci ruských inváznych vojsk dobyli v noci nadnes miestnu železničnú stanicu a prístav. Podľa jeho slov sa ruská okupácia mesta už začala, informovala v stredu stanica BBC.

Situácia v Chersone zostáva podľa BBC nejasná. Podľa správ miestnych médií sa už ruskí vojaci pohybujú po uliciach tohto takmer 300-tisícového mesta.

„Boje stále pokračujú a okupácia nášho mesta už začala,“ povedal chersonský starosta pre miestnu rozhlasovú stanicu.

Podľa jeho slov už v meste zahynulo množstvo ľudí, vojakov aj civilistov. Miestne úrady sa podľa neho snažia, aby sa obyvatelia evakuovali alebo uchýlili do krytov.

6:24 Spojené štáty podľa vzoru Európskej únie, Británie a Kanady uzavrú svoj vzdušný priestor ruským lietadlám kvôli vpádu ruských vojakov na Ukrajinu. Pri svojom prejave o stave únie to v Kongrese oznámil americký prezident Joe Biden. Uviedol, že Spojené štáty stoja za ukrajinským ľuďom, tiež však deklaroval, že americké jednotky na Ukrajine bojovať nebudú. Ruský prezident Vladimir Putin je podľa Bidena viac izolovaný od sveta ako inokedy.

„Myslel si, že Západ a NATO nebude reagovať, myslel si, že nás môže rozdeliť… Ale Putin sa pomýlil,“ povedal šéf Bieleho domu. Na úvod svojho prejavu ocenil Ukrajincov vrátane ukrajinskej veľvyslankyne vo Washingtone Oksany Markarovovej, ktorá bola na tribúne Snemovne reprezentantov. Prítomní potom jej aj všetkým ostatným Ukrajincom tlieskali postojačky. Mnohí členovia Kongresu pri tom boli odetí vo farbách ukrajinskej vlajky alebo mali modro-žlté vlajočky či iné doplnky.

6:17 Poľská katolícka charitatívna organizáciau Caritas Poland v utorok oznámila, že prijme 2000 detí z ukrajinských sirotincov. Prvá skupina pozostávajúca z 300 detí príde do Poľska v stredu, informovala agentúra AFP.

„Naši východní susedia hovoria o humanitárnej katastrofe, ktorá sa rýchlo blíži,“ povedal pre agentúru PAP riaditeľ poľskej charity Marcin Izycki.

„Rozhodli sme sa reagovať na krízu na Ukrajine a poskytnúť útočisko v našej krajine tým najzraniteľnej­ším,“ dodal.

4:55 Ruskí výsadkári sa vylodili v Charkove a zaútočili na jednu z vojenských nemocníc, tvrdia ukrajinskí vojenskí predstavitelia a agentúra Unian, ktorých cituje BBC, ale dodáva, že informáciu nebolo možné z ďalších zdrojov overiť. Ukrajinskí vojaci s nimi zvádzali boje, nie je známy počet mŕtvych či ranených. Mesto s 1,5 milióna obyvateľov je už niekoľko dní obklúčené a je terčom raketových útokov. Ostreľovanie Charkova za utorok spôsobilo najmenej 10 obetí a 35 ľudí bolo zranených.

3:43 Americkí vojaci budú s plným nasadením brániť „každý kúsok“ územia členských krajín NATO pred prípadným ruským útokom. Na samotnej Ukrajine však proti ruským inváznym silám bojovať nebudú, vyhlásil americký prezident Joe Biden. Svoje nebo však uzavrú pre ruské lietadlá, tak ako to urobili spojenci v NATO.

Joe Biden, USA, správa ostave Únie Čítajte viac Biden: Budeme brániť 'každý kúsok' územia štátov NATO. Na Ukrajine USA bojovať nebudú

3:15 Americký prezident Joe Biden prednáša svoj prejav o stave Únie, v ktorej sa dotkol aj situácie na Ukrajine. Šéf Kremľa Vladimir Putin pri svojom útoku voči Ukrajine podcenil reakciu Západu a neočakával, že západné krajiny zareagujú tak razantne a jednotne.

„Putinova vojna bola vopred naplánovaná a ničím nevyprovokovaná. Odmietol diplomatické snahy. Myslel si, že Západ a NATO nezareagujú. Myslel si, že nás rozdelí… Putin sa mýlil. Boli sme pripravení,“ píše sa v texte Bidenovho prejavu, ktorého časti zverejnili ešte pred vystúpením.

Americký prezident v ňom vyjadruje presvedčenie, že diktátori „musia pykať“ za svoje agresívne činy, lebo spôsobia ešte viac zmätku a chaosu. Zároveň ubezpečuje, že Severoatlantická aliancia aj v súčasnosti zohráva kľúčovú úlohu pri zaisťovaní mieru a stability v Európe a bezpečnosti európskych spojencov, píše agentúra AP.

2:50 Ukrajinská vojenská rozviedka zaznamenala pohyb veľkého počtu bieloruských jednotiek k hraniciam s Ukrajinou. Podľa ukrajinského ministerstva obrany je tak pravdepodobné, že sa Bielorusko čoskoro pripojí k ruskej invázii. Postup ruských vojsk sa ale podľa ukrajinskej armády spomalil a Rusko musí mobilizovať svoje rezervy, uviedla ukrajinská tlač.

„Podľa poznatkov rozviedky v posledných 24 hodinách (bieloruské) letectvo vyvíjalo významnú činnosť. Navyše sa smerom k hranici pohybovali kolóny vozidiel s potravinami a muníciou,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Bieloruské jednotky sú podľa vyjadrenia ministerstva v pohotovosti a ich prítomnosť v pohraničných regiónoch sa zvýšila.

Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády postup ruských vojsk spomalil a Rusko stratilo „taktickú iniciatívu“. Podľa serveru The Kyiv Indipendent nemenovaný americký predstaviteľ uviedol, že Rusko má problémy s udržaním bojovej morálky svojich jednotiek.

Ukrajina, Rusko, Brovary, invázia, vojna Čítajte viac Analytik: Rusom dochádza čas. Snažia sa zlomiť vôľu Ukrajincov

2:20 Najmenej dvaja ľudia zomreli pri leteckom údere v utorok večer v ukrajinskom Žytomyre západne od Kyjeva, uviedla ukrajinská strana. Podľa poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka bol úder vykonaný z bieloruského územia riadenou strelou Kalibr a vyžiadal si štyri obete. Úder cielil na vojenskú základňu, zasiahol ale aj obytné domy, doplnil poradca. Na mieste prebiehajú záchranné operácie.

„Záchranári sa snažia pomôcť tým, komu je ešte možné pomôcť,“ napísal Heraščenko. Medzi obeťami je podľa neho aj dieťa. Záchranári prehľadávajú sutiny zasiahnutých domov, pod ktorými môžu byť ľudia, ktorí prežili. Zasiahnutých bolo desať domov, tri z nich začali horieť. Poškodená bola aj budova miestnej nemocnice.

2:00 Ruské sily podnikli letecký útok na Vyšneve, satelitné mestečko len dva kilometre od Kyjeva, informoval spravodajský portál Kyiv Independent s odvolaním sa na informácie ukrajinskej Štátnej služby pre špeciálnu komunikáciu. Útočili tiež priamo niektoré časti Kyjeva, napríklad historickú štvrť Kurenivka, a oblasť blízko medzinárodného letiska Kyjev-Žuljany, doplnil portál prostredníctvom svojho účtu na twitteri.

Podľa denníka The New York Times (NYT) hlavným ukrajinským mestom otriasli výbuchy v utorok zhruba o 22:40 miestneho času (21:40 SEČ). Zatiaľ podľa neho nie je jasné, čo bolo ich cieľom. Tiež stanica CNN napísala, že v blízkosti Kyjeva sa ozvalo niekoľko výbuchov. Ruská armáda v utorok dopredu avizovala svoj zámer podniknúť počas noci na stredu útoky na kyjevské centrum informačných a psychologických operácií a na objekty tajnej služby SBU.

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine