EÚ uvalila nové sankcie na Lukašenkov režim, zasiahnu export i armádu

Štáty Európskej únie sa zhodli na sankciách proti Bielorusku za jeho podiel na ruskej invázii na Ukrajinu.

02.03.2022 11:08 , aktualizované: 16:46
Nemecko fašiangy karneval lukašenko Foto: ,
Alegorický voz zobrazujúci bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka počas predstavenia karnevalového sprievodu na Ružový pondelok v Düsseldorfe 22. februára 2022.

ČTK to oznámil diplomatický zdroj. Postihy majú ďalej obmedziť bieloruský export, ktorý už zasiahli predchádzajúce úniové sankcie voči režimu Alexandra Lukašenka. Opatrenia mieria aj na bankový sektor.

Ukrajina / Rusko / Invázia / Vojna na Ukrajine / Čítajte viac 7. deň: Rusi v Chersone. Rusko prvýkrát zverejnilo počty obetí

Poobede agentúry AFP a DPA uviedli, že EÚ uvalila sankcie na 22 vysokoposta­vených bieloruských vojenských dôstojníkov. Na „čiernom zozname“ EÚ sa ocitlo šesť generálov a 16 plukovníkov.

Prezidenti a premiéri EÚ minulý štvrtok dali diplomatom za úlohu pripraviť nové sankcie kvôli tomu, že Bielorusko umožňuje zo svojho územia ruským silám útočiť na Ukrajinu, najmä na metropolu Kyjev. Veľvyslanci členských krajín dnes schválili balík postihov, ktorý má pripraviť bieloruský režim o finančné zdroje.

Podľa francúzskeho predsedníctva sú sankcie zamerané aj na drevársky a oceliarsky priemysel či vývoz potaše, ktorý je pre Bielorusko kľúčovou exportnou surovinou.

chyba
Viac na túto tému: #sankcie #bielorusko #vojna na Ukrajine #sankcie EÚ