Hackeri napadli aj ruské špionážne satelity. Vyradili sme ich úplne, tvrdia

Do boja proti ruskej agresii na Ukrajine sa viditeľne zapojili rôzne hackerské skupiny. Problémom v uplynulých dňoch aj dnes čelili úrady aj niektoré ruské médiá.

02.03.2022 13:41

Problematický je napríklad prístup na webové stránky agentúr RIA Novosti a Interfax alebo televízie Rossija 24. Hackerská skupina NB65 dokonca tvrdí, že zasiahla riadiace centrum ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos, ktoré tak údajne stratilo kontrolu nad špionážnymi satelitmi. Šéf agentúry Dmitrij Rogozin to poprel, ale útok potvrdil.

„Hackerská skupina NB65, pridružená k Anonymous, znefunkčnilo riadiace centrum ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos. Rusko už nemá kontrolu nad svojimi vlastnými špionážnymi satelitmi,“ oznámila na svojom twitteri skupina Anonymous. predtým už napadli oficiálne weby Kremľa, ministerstiev vnútra, spravodlivosti a obrany a Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Ukrajina Rusko Invázia Čítajte viac Položart: Zabavené ruské tanky nemusíte nahlasovať k zdaneniu, odkazujú úrady Ukrajincom

Rogozin dnes útoky na riadiace centrum potvrdil, ale stratu kontroly nad špionážnymi družicami dôrazne poprel. Podľa agentúry TASS povedal, že všetky útoky „automaticky odrazil bezpečnostný systém a ruské riadiace centrá pracujú v bežnom režime“.

Že išlo o vážnu akciu hackerov súčasne potvrdil informáciou, že odovzdá „materiály o pokusoch vykonať hackerské útoky“ tajnej službe FSB, generálnej prokuratúre a vyšetrovaciemu výboru. Vyhlásil pritom, že sa jedná „v podstate o zločin, ktorý musí byť prísne potrestaný, pretože vyradenie z prevádzky kozmického zoskupenia akejkoľvek krajiny je casus belli, teda dôvod na vyhlásenie vojny“.

Skupina Anonymous vyhlásila minulý týždeň „kybernetickú vojnu“ proti ruskej vláde. „Kolektív Anonymous je oficiálne vo vojne proti ruskej vláde,“ uviedla skupina na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.

Ukrajina / Rusko / Invázia / Vojna na Ukrajine / Čítajte viac 7. deň: Rusi v Chersone. Rusko prvýkrát zverejnilo počty obetí
chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hackerské útoky #vojna na Ukrajine