Macron: Musíme sa pripraviť na ekonomické dôsledky vojny, čakajú nás ťažké časy

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu v príhovore k občanom zdôraznil, že Európa musí najprv poskytnúť humanitárnu pomoc ukrajinskému ľudu a potom spoločne konať, aby "sme Rusku ukázali, že takéto konanie nebudeme tolerovať".

02.03.2022 21:53
macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas príhovoru k občanom
debata (20)

Francúzsko podľa jeho slov preto poslalo vyše 1500 vojakov do Pobaltia a do Rumunska. „Dnes sme po boku ukrajinského i ruského ľudu, ktorý je proti vojne,“ vyjadril sa francúzsky prezident a doplnil, že aj naďalej chce zostať v kontakte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. „Musíme predísť rozšíreniu konfliktu,“ podčiarkol Macron.

Francúzsky líder zdôraznil, že nejde o konflikt NATO a Ruska, ako to niektorí dezinformátori interpretujú. Takisto odmietol tvrdenia ruskej strany, že na Ukrajine vládnu nacisti. „Je to urážka. Ruskí lídri útočia na pamiatku holokaustu na Ukrajine rovnako ako na zločiny Stalina v Rusku. Táto vojna má ducha pomsty, ktorý by rád poslal Európu späť do jej najtemnejších hodín,“ povedal francúzsky prezident.

„Ukrajina, EÚ ani NATO nechcú vojnu. Rusko nebolo vyprovokované, Rusko je agresorom,“ zdôraznil a poukázal na to, že o diplomatické riešenie konfliktu sa snaží už od roku 2017.

Macron pripustil, že vojna bude mať negatívny ekonomický vplyv na Francúzsko i Európu, pretože je veľa priemyselných odvetví závislých od dodávateľov z Ruska. Očakáva preto zdražovanie niektorých produktov a zvyšovanie cien energií. Preto poveril francúzskeho premiéra Jeana Castexa vypracovaním plánu na prípravu na tieto ekonomické dôsledky.

Zvýšenie výdavkov na obranu

V príhovore oznámil aj plánované zvýšenie výdavkov na obranu. Okrem toho kritizoval európsku závislosť od ruského plynu. „Európska únia sa musí stať viac autonómnou a suverénnou silou,“ uviedol a podčiarkol nutnosť stavby nových jadrových reaktorov a investícií do obnoviteľných zdrojov.

Francúzsky prezident vyjadril tiež „bratskú podporu“ ukrajinským utečencom. „Francúzsko je pripravené spraviť svoju časť, aby čo najlepšie prichýlilo ukrajinských občanov,“ povedal, a poďakoval sa mimovládnym organizáciám, ktoré pomáhajú priamo na Ukrajine, i novinárom, ktorí prinášajú informácie priamo z terénu.

Na záver svojho príhovoru vyjadril aj obavu z toho, že vojna naruší demokratický život Francúzov, keďže v krajine práve prebieha kampaň pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia už o šesť týždňov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron #vojna na Ukrajine