V Haagu sa začalo vyšetrovanie Ruska pre možné vojnové zločiny

Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu v stredu otvoril vyšetrovanie možných vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti alebo genocídy na Ukrajine, ku ktorým malo prísť od roku 2013.

02.03.2022 22:31 , aktualizované: 03.03.2022 00:05
Ukrajina ICC vyšetrovanie súd Medzinárodný... Foto: ,
Medzinárodný súdny dvor (ICC) v Haagu na archívnej snímke.
debata

Vyšetrovanie sa bude zaoberať aj konfliktom, ktorý na Ukrajine vypukol po nedávnej ruskej invázii. Oznámil to hlavný prokurátor ICC Karim Khan.

Khan uviedol, že súd začne vyšetrovanie na základe žiadosti o prešetrenie situácie na Ukrajine, ktoré ICC predložilo 39 krajín vrátane Slovenska. Je to proces známy ako postúpenie veci, píše AP.

„Toto postúpenie umožnilo mojej kancelárii začať vyšetrovanie situácie na Ukrajine od 21. novembra 2013 a ďalej. Do vyšetrovania sa tak zahrnú všetky minulé aj súčasné obvinenia z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a genocídy, ktorých sa dopustila akékoľvek osoba kdekoľvek na území Ukrajiny,“ uviedol Khan vo vyhlásení.

Hlavný prokurátor ICC ďalej uvádza, že sa začalo zhromažďovanie dôkazov.

Britská vláda označila toto postúpenie veci za najväčšie v histórii Medzinárodného trestného súdu, ktorý sa spolieha na spoluprácu s krajinami na celom svete, píše televízia BBC.

protest putin haag Čítajte aj Medzinárodný súdny dvor bude pojednávať o konflikte na Ukrajine

„Ide o konkrétny prejav podpory Slovenskej republiky medzinárodnému právu a rule of law v medzinárodných vzťahoch, ktoré patria medzi základné hodnotové piliere jej zahraničnej politiky,“ uviedol skôr rezort slovenskej diplomacie.

Slovenská republika je podporovateľom Medzinárodného trestného súdu od začiatku jeho činnosti v roku 2002. Predloženie situácie na Ukrajine súdu je preto nielen prejavom dôvery v jeho nezávislý a nestranný postup, ale aj hmatateľným príspevkom Slovenska v boji proti beztrestnosti páchateľov najzávažnejších medzinárodných zločinov, dodáva ministerstvo.

Ozbrojený muž stojí pri barikáde na Námestí...
Muž kráča pomocou barlí okolo zničených ruských...
+9Vojenské vozidlo horí po bojoch 27. februára...
debata chyba
Viac na túto tému: #ICC #vojna na Ukrajine #Medzinárodný trestný súd v Haagu