Zajatí ruskí vojaci: Mysleli sme si, že ideme na cvičenie

V Kyjeve vystúpili na tlačovej konferencii traja ruskí zajatci - pracovníci polície, ktorí sa zúčastnili ruskej invázie na Ukrajinu.

03.03.2022 00:00
Bielorusko Rusko Ukrajina armáda jednotky Foto: ,
Na snímke z videa zverejneným ruským ministerstvom obrany vojaci počas spoločného vojenského cvičenia bieloruskej a ruskej armády v bieloruskom výcvikovom priestore Brestskyj 4. februára 2022.
debata

Prenos z konferencie priniesla ukrajinská agentúra Unian.

„Chcel by som sa vám zo všetkého najskôr ospravedlniť. Ako sami viete, okolnosti, za ktorých sa stretávame, nie sú úplne normálne,“ povedal na úvod konferencie jeden zo zajatcov, podplukovník Dmitrij Astachov.

„Až do konca sme neverili tomu, že skutočne vstúpime na ukrajinské územie. Povedali nám, že sa budeme v Bielorusku zúčastňovať spoločných cvičení,“ doplnil.

Podobne sa vyjadril aj druhý zajatec, ktorý sa tiež podľa svojich slov pôvodne domnieval, že ide do Bieloruska na cvičenie. „Vo februári nás zhromaždili na cvičenie v Bielorusku a 24. februára prišiel príkaz, že sa máme posúvať na územie Ukrajiny,“ povedal inšpektor informačnej a dokumentačnej jednotky Jevgenij Spiridonov.

Príkaz na presun na Ukrajinu podľa neho vydal priamo ruský prezident Vladimir Putin. Zajatec vysvetlil, že on a jeho kolegovia mali spolu s ruskými ozbrojenými silami postupovať na Kyjev a poskytnúť im „všetku podporu“ pri jeho ovládnutí a po jeho dobytí „rôznym spôsobom potlačiť protiprávne konanie zo strany ukrajinského civilného obyvateľstva“.

Ukrajina / Rusko / Invázia / Vojna na Ukrajine / Čítajte viac 7. deň: Rusi v Chersone. Rusko prvýkrát zverejnilo počty obetí
debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #vojna na Ukrajine