Ukrajina a Rusko sa dohodli na humanitárnych koridoroch

Ukrajina a Rusko sa dohodli, že čoskoro usporiadajú tretie kolo rozhovorov, citovala agentúra Reuters ukrajinského vyjednávača na štvrtkovom, druhom kole mierových rokovaní.

03.03.2022 16:15 , aktualizované: 19:38
rusko ukrajina mierové rozhovory reznikov... Foto: ,
Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov (vľavo), šéf ukrajinského parlamentného klubu vládnucej strany Sluha ľudu Davyd Arachamija (druhý zľava), poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak (tretí zľava), ruský veľvyslanec v Bielorusku Boris Gryzlov (štvrtý sprava), poslanec ruskej štátnej Dumy Leonid Sluckij (tretí sprava), námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin (druhý sprava) a námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko. 3.3.2022
debata (114)

Podľa Reuters ukrajinský predstaviteľ uviedol, že Ukrajina nedosiahla výsledky, s ktorými počítala, ale obe strany dosiahli dohodu o spoločnom zabezpečení humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov.

Podľa agentúry AFP poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak na Twitteri napísal: „Druhé kolo rozhovorov je za nami. Žiaľ, Ukrajina zatiaľ nemá výsledky, ktoré potrebuje. Sú len rozhodnutia o organizácii humanitárnych koridorov.“

Ruskí vyjednávači tiež potvrdili, že obe strany súhlasili s podporou humanitárnych koridorov a s možnosťou prímeria v týchto oblastiach. Podľa televízie Sky News dodali, že Rusko si myslí, že rozhovory viedli k podstatnému pokroku.

„Hlavná otázka, ktorú sme dnes vyriešili, je otázka záchrany ľudí, civilistov, ktorí sa ocitli v zóne vojenských stretov. Preto sa strany – zástupcovia ruského ministerstva obrany, ukrajinského ministerstva obrany – dohodli na formáte režimu na udržiavanie humanitárnych koridorov na odchod civilného obyvateľstva, prípadnom dočasnom prerušení bojov v sektore humanitárneho koridoru počas odchodu civilného obyvateľstva,“ uviedol poradca ruského prezidenta Medinskij podľa agentúry TASS. Dodal, že ide podľa neho o významný pokrok.

Predstaviteľ ukrajinskej prezidentskej kancelárie Podoľak podľa ruskej služby stanice BBC uviedol, že delegácie sa dohodli na možnosti prímeria iba v tých oblastiach, kde budú civilisti evakuovaní cez humanitárne koridory. „Na tento účel budú čo najskôr zorganizované spoločné komunikačné kanály a budú vytvorené spoločné logistické postupy,“ uviedol Podoľak.

Ten zároveň konštatoval, že ukrajinská delegácia nedosiahla výsledky, v ktoré dúfala. „Jediné, čo môžem povedať: dostatočne podrobne sme riešili humanitárny aspekt, pretože pomerne veľa miest je teraz obkľúčených, je tam dramatická situácia s potravinami, liekmi, možnosťou evakuácie,“ uviedol ukrajinský delegát.

Dnešné druhé kolo rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou sa konalo v Bielovežskom pralese, ktorý sa rozprestiera na oboch stranách hranice medzi Bieloruskom a Poľskom. Delegáti rokovali na bieloruskom území, dnešné rozhovory podľa agentúry TASS trvali dve a pol hodiny.

Vojenské svetre vs. obleky

Bieloruská štátna televízia na začiatku odvysielala zábery oboch delegácií sediacich za rokovacím stolom. Kým zástupcovia Ruska mali obleky, Ukrajinci sa objavili v olivovozelených vojenských svetroch. Arachamija mal na hlave šiltovku. Zástupcovia oboch strán si na začiatku stretnutia podali ruky.

DPA pripomenula, že druhé kolo mierových rokovaní sa pôvodne očakávalo už v stredu večer. Nemecká agentúra v tejto súvislosti citovala vyjadrenie šéfa Kremľa Vladimira Putina, ktorý počas štvrtkového telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom povedal, že sa bude aj naďalej usilovať o „demilitarizáciu Ukrajiny“ a jej neutralitu.

„Pokusy získať čas naťahovaním rokovaní povedú len k dodatočným požiadavkám na Kyjev,“ pohrozil Putin.

Pondelkové rozhovory – vôbec prvé od ruského vpádu – neviedli k prelomu.

kyjev Čítajte viac 8. deň: Mariupoľ volá o pomoc, Cherson zrejme padol. Zabili ruského generálmajora
114 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine