Zelenskyj prežil za týždeň tri pokusy o atentát

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za posledný týždeň prežil najmenej tri pokusy o atentát, píše britský denník The Times na svojich internetových stránkach.

04.03.2022 12:17
volodymyr Foto:
Žena prechádza okolo novinového stánku s transparentom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na titulnej strane časopisu s titulkom „Kto zastaví Putina“ vedľa katedrály Saint Volodymyr Le Grand v Paríži vo Francúzsku vo štvrtok 3. marca 2022.
debata (129)

Zabiť sa ho údajne pokúšali žoldnieri z ruskej Wagnerovej (v prepise z ruštiny Vagnerovej) skupiny a príslušníci špeciálnych jednotiek z Čečenska. Wagnerovcom aj bojovníkom z Čečenska pokusy o atentát zmarili príslušníci ruskej tajnej služby FSB, ktorí sa stavajú proti súčasnej vojne, tvrdí The Times.

Ukrajina Rusko vojna elektráreň požiar jadrová bezpečnosť Čítajte viac 9. deň: Rusi sa po ostreľovaní zmocnili najväčšej jadrovej elektrárne v Európe

Wagnerova skupina v Kyjeve utrpela straty a údajne bola vydesená, ako presne ukrajinská strana predvídala ich presuny po meste. The Times uvádza, že nemenovaný zdroj blízky skupine povedal, že je „prapodivné“, aké dobré informácie mal tím starajúci sa o bezpečnosť prezidenta Zelenského. Denník už skôr napísal, že v ukrajinskej metropole operuje 400 wagnerovcov s cieľom vyhľadať a zavraždiť Zelenského.

Kto je Volodymyr Zelenskyj?

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

V utorok poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko informoval, že v Žytomyrskej oblasti padol do zajatia jeden z príslušníkov Wagnerovej skupiny. Tento Rus v minulosti bojoval v Sýrii.

Wagnerova skupina je súkromná firma údajne napojená na prokremeľského podnikateľa Jevgenija Prigožina. Európska únia na ňu uvalila sankcie kvôli mučeniu, popravám a vraždám v Líbyi, Sýrii a na Donbase.

wagner, wagnerovci, rusko, vojaci Čítajte viac Ruskí Wagnerovci: Sme nikto, nemáme ani meno
129 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #pokus o atentát