Poľsko zadržalo novinára zo Španielska, považujú ho za ruského špióna

Poľská kontrarozviedka ABW zadržala španielskeho občana ruského pôvodu, ktorý údajne pôsobil ako agent ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU.

04.03.2022 14:39
debata (2)

V Poľsku pôsobil ako novinár a dostával sa k informáciám, ktorých využitie ruskými tajnými službami by mohlo mať negatívny vplyv na bezpečnosť Poľska, povedal hovorca poľského ministra povereného koordináciou tajných služieb Stanislaw Žaryn.

Príslušníci ABW muža zadržali v hotelovej izbe v Przemyśli v noci z 27. na 28. februára a našli pri ňom dva cestovné pasy a dve ruské platobné karty vydané na dve rôzne mená. Žaryn povedal, že vďaka statusu novinára mal možnosť voľného pohybu po svete, vrátane oblastí konfliktu a regiónov, v ktorých panuje politické napätie. Podľa ABW plánoval, že odíde na Ukrajinu, aby tam pokračoval v práci pre GRU. V Poľsku pôsobil okrem iného vo Varšave av Medyke, kde je hraničný prechod s Ukrajinou. Nasadený bol ale údajne aj na Ukrajine av ďalších krajinách.

Muž zostane tri mesiace vo väzbe. V Poľsku mu za špionáž hrozí až desať rokov väzenia. Advokát muža potvrdil, že ide o Pabla Gonzáleza. Tento reportér, ktorý sa narodil v Moskve, pracoval pre viacero španielskych médií, vrátane denníka Público alebo televízie La Sexta. „Po štyroch dňoch sme dostali od španielskeho konzulátu v Poľsku informáciu, že Pablo González bol obvinený zo špionáže…,“ napísal na twitteri právnik Gonzalo Boya. Dodal, že jeho klient je vo väzení v Rzeszówe.

Španielske ministerstvo zahraničia uviedlo, že ho poľské úrady o obvinení Gonzáleza informovali, ale že viac podrobností k prípadu nemôže zverejniť.

Už vo štvrtok zadržanie španielskeho novinára kritizoval Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) a na jeho okamžité prepustenie vyzvali aj Reportéri bez hraníc.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Španielsko #vojna na Ukrajine