Rakety Strela od Nemcov na Ukrajinu nedorazia všetky. Splesniveli

Časť z 2 700 protilietadlových rakiet Strela, ktoré chce nemecká vláda darovať Ukrajine, je nielen stará, ale aj nepoužiteľná v boji. Na svojich internetových stránkach to píše nemecký Der Spiegel.

04.03.2022 14:58
Litva, Nemecko, NATO, Bundeswehr Foto: ,
Nemeckí vojaci Bundeswehru z práporu posilnenej predsunutej prítomnosti NATO čakajú na privítanie nemeckej ministerky obrany Christine Lambrechtovej po jej príchode na vojenskú základňu Rukla 100 km západne od hlavného mesta Vilnius v Litve, utorok 22. februára 2022.

Využiť podľa neho pôjde najviac 2 000 rakiet uložených v skladoch bundeswehru. Rakety typu Strela mala vo výzbroji Národná ľudová armáda (NVA) bývalej Nemeckej demokratickej republiky.

Nemecká armáda rakety Strela vyradila v roku 2014, odvtedy boli uložené v drevených debnách, ktoré by teraz mali byť poslané na Ukrajinu. Der Spiegel ale píše, že debny sú také plesnivé, že do skladu vojaci smú chodiť len v ochrannom odeve.

O zamýšľanom odovzdaní 2 700 rakiet typu Strela informovalo vo štvrtok nemecké ministerstvo hospodárstva, schváliť ho ale bude musieť ešte spolková bezpečnostná rada pod vedením kancelára Olafa Scholza, ktorá rozhoduje o všetkom vývoze zbraní z Nemecka.

Berlín zmenil svoj pôvodne zdržanlivý postoj a začal ukrajinskej armáde bojujúcej proti ruskej invázii posielať ťažké zbrane. Scholzova vláda v sobotu rozhodla, že Ukrajine dodá 1 000 protitan­kových zbraní a 500 rakiet zeme-vzduch typu Stinger.

NATO, Severoatlantická aliancia Čítajte viac Na Slovensku má pôsobiť 'battlegroup' vojakov NATO, Čechov môže prísť 400

Der Spiegel píše, že oznámenie ministerstva hospodárstva o dodávke Striel na Ukrajinu zaskočilo rezort obrany. Úrad ju síce zvažoval, pretože o rakety Strela ukrajinská strana už skôr výslovne požiadala, ale teraz ministerstvo uviedlo, že treba zistiť, či a koľko rakiet by zo skladov Bundeswehru mohlo na Ukrajinu zamieriť. V pozadí týchto pochybností stojí interný posudok odborníkov nemeckej armády z minuloročného novembra. Uviedli v ňom, že „vzhľadom na zastaranosť motora rakety nie je manipulácia s ňou bezpečná a nemožno ich preto odpaľovať“. Z tohto dôvodu mali byť Strely zničené už v roku 2014.

Hovorca ministerstva obrany nechcel odpovedať na podrobné otázky novinárov z Der Spiegel týkajúce sa zastaraných zbraní. Uviedol len, že o ich prípadnom odovzdaní Ukrajine ešte nerozhodla spolková bezpečnostná rada a že ak by ho schválila, postará sa armáda o to, aby rakety boli vopred preskúšané. „Všetko, čo bundeswehr odovzdáva, je otestované,“ uviedol hovorca.

Okrem staroby rakiet je problémom aj to, že nemecká armáda má iba rakety, ale chýbajú jej súčasti systému na ich odpaľovanie. Nemecko tak dúfa, že ukrajinské ozbrojené sily, ktoré protilietadlové systémy stále aktívne využívajú, budú mať tieto komponenty v sklade.

Rakety Strela vyvinul Sovietsky zväz v 60. rokoch ako odpoveď na americký systém Stinger. Ide o zbrane, ktoré je možné ľahko ovládať a ktoré slúžia na zostreľovanie nízko letiacich vrtuľníkov i lietadiel. Sú vybavené tepelným senzorom a mieria automaticky na cieľ. Strely sú súčasťou výzbroje armád krajín bývalého východného bloku, Česko ich v posledných dňoch na Ukrajinu poslalo 160.

chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine