Ostrá nóta Kulebu NATO: Ak nepomôžete na nebi, budete spoluzodpovední za smrť Ukrajincov

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa domnieva, že Rusko sa snaží zničiť Ukrajinu rovnakou taktikou, akou zničilo Sýriu, no nemožno to dopustiť.

04.03.2022 15:19
Ukrajina Rusko konflikt vojna boje Kyjev Foto: ,
Hasiči hasia budovu po ostreľovaní v Kyjeve 3. marca 2022.
debata (96)

Uvádza sa to vo vyhlásení ministra pre krajiny NATO, ktoré má k dispozícii ukrajinský denník Pravda, informovala agentúra Unian.

Kuleba vyzval Alianciu, aby pre ruské stroje uzavrelo nebo nad Ukrajinou. „Náš štát je pripravený bojovať, pokračujeme v boji proti ruskej invázii, ale potrebujeme okamžitú pomoc na odrazenie ruských útokov vo vzduchu. Ak to neurobíte, budete musieť niesť spoluzodpovednosť za životy a utrpenie zabitých ukrajinských civilistov,“ uviedol vo vyhlásení ukrajinský minister.

Litva, Nemecko, NATO, Bundeswehr Čítajte viac Rakety Strela od Nemcov na Ukrajinu nedorazia všetky. Splesniveli

Kuleba tiež vyzval NATO na presun bojových lietadiel na Ukrajinu, čo umožní vzdušným silám Ukrajiny účinne čeliť ruskej armáde. "Vojna Putina proti Ukrajine sa vyvíja tak, že príde chvíľa, keď budú krajiny NATO pripravené poskytnúť Ukrajine doslova všetko, aby zabránili Rusku útočiť na celú Európu, čo by zmenilo životy európskych krajín na hrôzu. Verím, že budete konať rozhodne, kým nebude neskoro,“ dodal Kuleba.

Dnes sa v Bruseli koná mimoriadne zasadnutie krajín NATO. Pred jej začiatkom šéf NATO Jens Stoltenberg uviedol, že ministri sa pokúsia nájsť koordinovanú odpoveď na „brutálnu ruskú inváziu“ na Ukrajinu a budú sa zaoberať dlhodobými dopadmi tejto krízy.

kličkovci Čítajte viac Kličkovci prosia o pomoc. Údajne sú na Putinovom zozname smrti

Americký minister diplomacie Anthony Blinken zase konštatoval, že ide o nevyprovokovanú a vopred pripravenú agresiu Ruska. Podľa jeho slov sa každý spojenec nejakým spôsobom sa snaží pomáhať Ukrajine. „My sme obranná aliancia, nehľadáme konflikty, ale ak konflikt príde k nám, tak sme pripravení a budeme brániť každý meter nášho územia," povedal.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vojna na Ukrajine #Dmytro Kuleba