Ruské úrady zablokovali prístup na Facebook a Twitter

Ruské úrady v piatok zablokovali prístup k sociálnej sieti Facebook. Oznámila to v piatok Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor), informovali agentúry AFP a Reuters. Rusko tiež obmedzilo prístup k sociálnej sieť Twitter.

04.03.2022 20:52 , aktualizované: 23:00
debata

„(V piatok) bolo prijaté rozhodnutie zablokovať prístup k Facebooku (patriacemu spoločnosti Meta) na území Ruskej federácie,“ uviedol Roskomnadzor, ktorý sa pri tomto rozhodnutí odvolal na „26 prípadov diskriminácie ruských médií“ zo strany Facebooku.

Redaktor AFP, ktorý sa v súčasnosti nachádza v Moskve, potvrdil, že Facebook nefunguje. Stále mal však prístup k sociálnej sieti Instagram, ktorú taktiež vlastní spoločnosť Meta. K zablokovaniu Facebooku ruské úrady pristúpili týždeň po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Podľa Roskomnadzoru prišlo k spomínaným prípadom diskriminácie ruských médií od októbra 2020 po tom, ako sociálna sieť obmedzila prístup k štátnej televízii RT a ruskej agentúre RIA Novosti.

Facebook / WhatsApp / Instagram / Čítajte viac Médiá radia ľuďom v Rusku, ako obchádzať blokádu internetových zdrojov

Spoločnosť Meta tento krok Ruska zatiaľ nekomentovala. Tento týždeň však uviedla, že v Európskej únii obmedzuje prístup k televízii RT a agentúre Sputnik a že na globálnej úrovni znižuje obsah uverejňovaný ruskými štátnymi médiami na ich účtoch na Facebooku a Instagrame.

Tento krok je súčasťou bezprecedentného zásahu ruských úradov proti nezávislým médiám či aktivistom, ku ktorému pristúpili po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu.

Ruské úrady zablokovali v piatok aj sociálnu sieť Twitter, informovala agentúra Interfax. Redaktor tlačovej agentúry AFP potvrdil, že v Rusku nie je možné aktualizovať „nástenku“ na Twitteri.

Roskomnadzor nevydal žiadne vyjadrenie, ktorým by vysvetlil dôvod, pre ktorý pristúpil k zablokovaniu Twitteru. Ruské médiá však podľa AFP uvádzajú, že táto sociálna sieť bola zablokovaná na žiadosť ruského generálneho prokurátora, ktorú podal ešte 24. februára – v deň, keď Rusko napadlo Ukrajinu.

Roskomnadzor predtým zablokoval prístup k mnohým ďalším médiám. Medzi nimi napríklad k ruskojazyčnej službe BBC News, k informačnému portálu Meduza, Rádiu Slobodná Európa/Rádiu Sloboda (RFE/RL) alebo k staniciam Deutsche Welle a Hlas Ameriky.

Niektoré kľúčové ruské liberálne médiá ukončili v uplynulých dňoch svoju činnosť, pričom nedávno prijatý ruský zákon umožňuje na niekoľko rokov uväzniť tých, ktorí zverejňujú „nepravdivé informácie“ o vojne na Ukrajine, čo mnohé médiá prinútilo k tomu, aby prestali pokrývať udalosti v tejto krajine, s ktorou Rusko susedí.

Ukrajina Rusko vojna elektráreň požiar jadrová bezpečnosť Čítajte viac 9. deň: Rusi sa po ostreľovaní zmocnili najväčšej jadrovej elektrárne v Európe
debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Twitter #facebook #cenzúra #vojna na Ukrajine