Smer Kyjev. Rusko sa pripravuje na mohutnú ofenzívu

Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády Rusko začalo prípravy na mohutný útok na Kyjev.

07.03.2022 05:23
Rusko, Vladimir Kličko Foto: ,
Ukrajinský majster sveta v boxe Vladimir Kličko navštívil v nedeľu 6. marca 2022 kontrolné stanovište v Kyjeve na Ukrajine. Jeho brat Vitali je starostom Kyjeva.
debata

„Ruské sily začali zhromažďovať prostriedky na útok na metropolu. K blízkej Irpini postupujú tanky a motorizovaná pechota, aby tam pripravili základy pre útok,“ napísal štáb. Ruskí velitelia zásobujú svoje sily palivom z Bieloruska, do­dal.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko uviedol, že na prístupových cestách do Kyjeva je pomerne veľké množstvo ruských vojakov a vojenského vybavenia. „Predpokladáme, že boj o Kyjev bude kľúčovou bitkou budúcich dní,“ povedal. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vyhlásil, že ukrajinské bezpečnostné zložky sú pripravené akýkoľvek útok odraziť.

kličkovci Čítajte viac Kličkovci prosia o pomoc. Údajne sú na Putinovom zozname smrti

Spojené štáty odhadujú, že od začiatku vojny 24. februára Rusi vypálili na Ukrajinu 600 rakiet a že do ofenzívy sa už zapojilo 95 percent ruských vojakov, ktorých Moskva pred inváziou zhromaždila pri hraniciach, vyhlásil vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany.

Kolóna ruských tankov, obrnených vozidiel a ďalšej techniky, ktoré mieria ku Kyjevu, stále stojí. Ako ďaleko je teraz od ukrajinskej metropoly, nie je z vyjadrenia predstaviteľa amerického ministerstva obrany jasné. Koncom minulého týždňa bola 25 kilometrov od centra mesta, píše server CNN.

Britské ministerstvo obrany sa domnieva, že ruské sily dosiahli za posledných 48 hodín na Ukrajine minimálne územné zisky, pričom ich jednotky narazili na tvrdý odpor a čelia slabej logistickej podpore. Ukrajinskí velitelia však varovali, že ruská armáda preskupuje svojich vojakov pre plánovaný totálny útok na hlavné mesto Kyjev. Cieľom ruských vojakov podľa ukrajinskej armády je prevziať plnú kontrolu nad kyjevskými predmestiami Irpiň a Buča, píše agentúra DPA.

Britský rezort obrany vo svojej najnovšej aktualizácii situačnej správy spravodajskej služby uviedol, že je „veľmi nepravdepodobné, že Rusko "k dnešnému dňu úspešne dosiahlo svoje plánované ciele“. Ministerstvo však dodalo, že za posledných 24 hodín „ruské letecké a delostrelecké útoky naďalej vo zvýšenej miere zasahovali vojenské a civilné miesta v ukrajinských mestách“.

„Nedávne útoky boli zamerané na Charkov, Mykolajiv a Černihiv a obzvlášť silné boli v Mariupole,“ uvádza sa v správe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine