Litovský prezident: Putin sa nezastaví na Ukrajine

Litovský prezident Gitanas Nauséda varoval v pondelok amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, že ak sa nepodarí zastaviť ruskú agresiu na Ukrajine, potom táto vojna vyústi do globálneho konfliktu. TASR prevzala informácie od agentúry Reuters a DPA.

07.03.2022 12:25 , aktualizované: 16:55
Blinken Nauseda litva Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a litovský prezident Gitanas Nauseda pred ich stretnutím vo Vilniuse 7. marca 2022.
debata (24)

Nauséda varoval Blinkena, ktorý v pondelok začal svoju cestu po pobaltských krajinách, že ruský prezident Vladimir Putin „sa nezastaví na Ukrajine“, a uviedol, že svet má preto povinnosť Ukrajine pomôcť „všetkými dostupnými prostriedkami“.

„Myslím naozaj všetkými prostriedkami, ak sa chceme vyhnúť tretej svetovej vojne. Voľba je v našich rukách,“ uviedol Nauséda.

Šéf americkej diplomacie sa stretol s litovským prezidentom pred rokovaním s litovským ministrom zahraničných vecí a premiérkou. Blinken počas pondelka a utorka plánuje navštíviť aj Lotyšsko a Estónsko.

Rusko, Ukrajina, Irpiň Čítajte viac 12. deň: Ruské sily pálili na Mykolajiv. K ťažkým bojom došlo aj ráno v okolí Kyjeva

Blinken sa však ešte predtým stretol aj so zamestnancami amerického veľvyslanectva vo Vilniuse, ktorým povedal, že ruská invázia na Ukrajinu spochybnila základné princípy, na základe ktorých mal byť medzi jednotlivými krajinami udržaný mier.

„Je dôležité, aby ľudia rozumeli, čo je skutočne v stávke. Presahuje to Ukrajinu, presahuje to pobaltské štáty a dokonca aj Európu,“ vyhlásil Blinken.

USA vyšlú do Litvy 400 vojakov

Ako oznámil v pondelok popoludní Blinken na tlačovej konferencii vo Vilniuse, Spojené štáty vyšlú v najbližších dňoch do Litvy ďalších 400 vojakov. O USA od ruského útoku na Ukrajinu vyslali do Európy zatiaľ približne 7000 vojakov. V Litve majú v tejto chvíli podľa odhadov pozorovateľov približne 500 vojakov. Do pobaltských krajín USA zároveň vysielajú stíhačky F-35.

Blinken uistil pobaltské štáty, že USA sa držia článku 5 Severoatlantickej zmluvy, podľa ktorého je útok na jedného člena Aliancie útokom na všetkých. „Tento záväzok je pre Spojené štáty posvätný,“ vyhlásil Blinken.

Litovský prezident Nauseda a minister zahraničných vecí Garbrielius Landsbergis vyzvali na posilnenie východného krídla NATO a zdôraznili nevyhnutnosť podpory Ukrajine v jej obrane proti ruskej agresii. „Nesmieme dovoliť, aby sa z ukrajinských miest stala ďalšia Srebrenica, Groznyj alebo Aleppo. Pomoc Ukrajine musí pokračovať,“ upozornil Landsbergis.

Litva je členom Severoatlantickej aliancie (NATO) a Ukrajine poslala už vojenskú pomoc a na svojom území privítala malý počet ukrajinských utečencov, ktorí sa rozhodli opustiť svoju krajinu po tom, ako ju 24. februára napadlo Rusko.

Litva i Lotyšsko okrem toho susedia s Bieloruskom, ktoré dovolilo Rusku, aby útok na Ukrajinu spustilo aj zo svojho územia, pričom v Bielorusku sú stále rozmiestnené ruské vojenské jednotky pod zámienkou spoločného vojenského cvičenia.

NATO sa tak rozhodlo v uplynulých týždňoch posilniť svoju prítomnosť v pobaltských krajinách, píše Reuters.

Kto sú Putinovi zlí muži
24 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Litva #vojna na Ukrajine