Súd v Haagu k Ukrajine sa skončil o deň skôr, Rusko pojednávanie bojkotovalo

Medzinárodný súdny dvor v Haagu v pondelok predčasne ukončil pojednávanie týkajúce sa konfliktu na Ukrajine po tom, čo sa naňho nedostavili zástupcovia Ruska. Ukrajina požaduje od najvyššej súdnej inštancie OSN príkaz na prerušenie ruskej invázie.

07.03.2022 17:20
Holandsko MSD Haag Medzinárodný súdny dvor Foto: ,
Farebný nápis zo sviečok "Putin vyjdi" na trávniku pred Medzinárodným súdnym dvorom v Haagu 7. marca 2022.
debata (14)

Súd po vypočutí argumentov Kyjeva vyhlásil, že vo veci rozhodne „čo najskôr to bude možné“. Predsedajúca sudkyňa Joan Donoghuevá už na začiatku dňa povedala, že ľutuje ruské rozhodnutie nezúčastniť sa rokovania.

„Rusko musí byť zastavené a tento súd musí v jeho zastavení zohrať svoju rolu,“ povedal na úvod ukrajinský zástupca Anton Korynevyč. „Skutočnosť, že sú ruské stoličky prázdne, o niečom hlasno vypovedá. Nie sú v tejto súdnej sieni: sú na bojisku a vedú agresívnu vojnu proti mojej krajine,“ dodal a vyzval Rusko, aby „zložilo zbrane a predložilo svoje dôkazy“.

Súd mal pôvodne konať dva dni, dnes bolo na programe prednesenie argumentov Ukrajiny a Rusku bol vyhradený priestor v utorok. Vzhľadom na rozhodnutie Moskvy nezúčastniť sa na rokovaní však súd státie ukončil už dnes. Podľa médií by mohol rozhodnutie zverejniť v horizonte niekoľkých dní.

Rusko Ukrajina konflikt vojna EÚ sankcie Kremeľ Čítajte viac Rusi stanovili cenu za mier. Kremeľ chce Ukrajinu mimo blokov aj Krym

Kyjev súd žiada, aby Rusku prikázal „okamžite zastaviť vojenské operácie, ktorých uvádzaným účelom a cieľom je zabránenie údajnej genocíde a jej potrestanie“ v separatistických regiónoch na východe Ukrajiny.

Rusko opakovane tvrdí, že Ukrajina utláča rusky hovoriace obyvateľstvo Donbasu, a ruský prezident Vladimir Putin pri oznamovaní invázie na Ukrajinu hovoril o „genocíde“, čo však zahraniční činitelia aj pozorovatelia odmietajú ako nepatričné.

Kyjev svoju sťažnosť opiera o Dohovor OSN o zabránení a trestaní zločinu genocídy z roku 1948, ktorý Rusko a Ukrajina ratifikovali a ktorý umožňuje štátom prerokovať svoje nezhody pred Medzinárodným súdnym dvorom. Kyjev argumentuje tým, že tvrdenie o genocíde je vymyslené.

Rusko, Ukrajina, Irpiň Čítajte viac 12. deň: Ruské sily pálili na Mykolajiv. K ťažkým bojom došlo aj ráno v okolí Kyjeva

Aj keby súd Rusku prikázal zastaviť útok na Ukrajinu, Moskva sa podľa expertov verdiktom takmer určite nebude riadiť. Tribunál potom môže v prípade neuposlúchnutia svojho rozhodnutia vec odovzdať Bezpečnostnej rade OSN, tam má však Rusko právo veta a akúkoľvek rezolúciu namierenú proti Moskve tak môže zablokovať.

Dnešné vypočutie však dalo Ukrajine predovšetkým k dispozícii ďalšiu význačnú platformu, na ktorej mohla vyjadriť nesúhlas s postupom Moskvy, domnievajú sa experti. „Myslím, že je to súčasť celkovej diplomatickej stratégie, ktorej cieľom je vyvinúť čo najväčší nátlak na Rusko,“ povedal agentúre AP Terry Gill, profesor vojenského práva z Amsterdamskej univerzity.

Bielorusko Rusko Ukrajina Čítajte viac Skončilo sa tretie kolo mierových rokovaní. Posun nenastal
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Medzinárodný súdny dvor v Haagu #vojna na Ukrajine