13. deň: Evakuácia Mariupoľu sa pre ruskú paľbu nepodarila. Rusi opäť sľubujú pokoj zbraní

Z Ukrajiny utiekli pred vojnou už viac ako dva milióny ľudí. Z miest obliehaných ruskou armádou začali v utorok evakuovať civilistov. Do bojov na Ukrajine zasahujú podľa Putina profesionálni vojaci, nie branci či záložníci. Do Kyjeva dorazili prví zahraniční bojovníci.

08.03.2022 05:00 , aktualizované: 23:26
ukrajina poľsko hranica utečenci Foto: ,
Utekajúci civilisti na poľsko-ukrajinskej hranici. 8. marca 2022
debata (2350)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už trinásty deň
  • Ukrajina a Rusko sa dohodli na otvorení humanitárnych koridorov
  • Počet utečencov z Ukrajiny prekonal hranicu dvoch miliónov
  • Kyjev budú brániť aj zahraniční bojovníci, prví sú na mieste
  • Podľa Ukrajiny zahynulo počas invázie vyše 12 000 ruských vojakov
zväčšiť
evakuačné trasy
mier-ukrajine-2

VIDEO: Putinovi zlí muži.

Putinovi zlí muži

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv. .

23:26 Slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) v utorok po samite krajín Vyšehradskej skupiny (V4) a Spojeného kráľovstva v Londýne vyhlásil, že je potrebné posilniť celú Európu, nielen východné krídlo NATO. Podľa neho sa na tom zhodli účastníci rokovania. Zároveň privítal plán Európskej komisie na zníženie energetickej závislosti na Rusku, informuje TASR na základe premiérových príspevkov na sociálnej sieti.

„My, lídri krajín V4 a Spojené kráľovstvo, spoločne odsudzujeme ruskú inváziu na Ukrajinu. (…) Kroky Ruska predstavujú hrubé porušenie medzinárodného práva a Charty OSN a podkopávajú európsku bezpečnosť a stabilitu,“ píše sa v spoločnom stanovisku premiérov Slovenska, Británie, Česka, Maďarska a Poľska.

Podľa spoločného vyhlásenia má „slobodná a demokratická Ukrajina právo rozhodovať o svojej vlastnej budúcnosti“. Premiéri sa zároveň zaviazali pokračovať v prijímaní sankcií voči Rusku.

23:15 Prvý konvoj s civilistami zo severoukrajinského mesta Sumy prešiel v utorok neskoro večer cez humanitárny koridor do mesta Poltava v strednej časti krajiny. Podľa agentúry DPA to v utorok oznámila kancelária ukrajinského prezidenta.

„Prvá kolóna 22 autobusov už dorazila do Poltavy,“ uviedol námestník riaditeľa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko, ktorý to označil za „dobrú správu“.

Dodal, že 1100 zahraničných študentov, ktorí sú medzi evakuantmi, pocestuje ďalej vlakom do západoukrajin­ského Ľvova.

22:35 Ruské sily sa opakovane pokúsili obsadiť prístavné mesto Mykolajiv na juhu Ukrajiny, pričom ich útoky odrazili ukrajinské jednotky. Podľa agentúry Reuters to v utorok vyhlásil poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. Ukrajinskí vojaci dnes odrazili snahy ruských síl o vstup do východukrajinského Charkova a zmarili plánovanú operáciu 120 ruských výsadkárov pri hraniciach, povedal gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

„Potrebovali by desaťkrát väčšiu silu, aby Mykolajiv dobyli,“ uviedol Arestovyč. Na druhej strane krajiny podľa Synehubova ruskí výsadkári pristáli pri pohraničnom meste Vovčansk, ktoré sa nachádza asi 50 kilometrov od Charkova, ale ukrajinské jednotky ich podľa neho zahnali.

Generálny štáb ukrajinskej armády vo svojej večernej zvodke uviedol, že pokračuje obrana Mykolajivu a Černihivu, obrancovia Kyjeva odrážajú ruskú ofenzívu a držia svoje pozície, v Mariupole je kruhová obrana. „Nepriateľ výrazne znížil tempo postupu, jeho personál je demoralizovaný,“ uviedol generálny štáb podľa serveru Ukrajinska pravda.

22:08 Britská verejnoprávna stanica BBC dnes oznámila, že obnoví svoju spravodajskú činnosť z Ruska. Rovnako ako mnohé ďalšie stanice ju prerušila v piatok kvôli novému zákonu, ktorý hrozí tvrdými postihmi za šírenie iných ako oficiálnych informácií o ruskej armáde.

„Zvážili sme dôsledky novej legislatívy spolu s naliehavou potrebou informovať zvnútra Ruska. Po starostlivom zvážení sme sa rozhodli dnes večer obnoviť spravodajstvo z Ruska v anglickom jazyku,“ uviedla BBC vo svojom vyhlásení. BBC chce naďalej dodržiavať svoju nestrannosť, na ktorej si zakladá, ale zároveň zaistiť bezpečnosť svojich zamestnancov v Rusku, ktorú považuje „za prioritu číslo jeden“.

21:31 Rusko od stredy 8:00 SEČ zastaví paľbu a je pripravené po dohode s Ukrajinou utvoriť humanitárne koridory vedúce z miest Kyjev, Černihiv, Sumy, Mariupol a Charkov a ďalších. S odvolaním sa na ruské úrady o tom informovala agentúra TASS. Bližšie informácie Moskva zašle v stredu skoro ráno ukrajinskej vicepremiérke Iryne Vereščukovej.

21:26 Ukrajinské úrady ani dnes nemohli evakuovať civilistov z obliehaného prístavu Mariupol, uviedla dnes podľa agentúry Reuters vicepremiérka Iryna Vereščuková. Humanitárna situácia v meste na juhovýchode Ukrajiny je podľa nej katastrofálna. Na uliciach ležia mŕtvoly, vodu ľudia získavajú z potokov alebo roztápajú sneh a čím ďalej častejšie sa vlamujú do obchodov, aby mali čo jesť, popísala agentúra AP.

Zástupca primátora Mariupolu Serhij Orlov stanici BBC povedal, že ruské vojenské sily pokračujú v bombardovaní oblastí, kde sa ľudia snažia zhromažďovať, aby sa potom mohli dostať von z mesta. Niektoré cesty sú podľa neho zablokované, ďalšie zamínované.

Mesto je bez vody, tepla, jedla, elektriny, funkčnej kanalizácie aj telefónneho spojenia. Úrady sa chystajú začať kopať hromadné hroby, píše AP. Kvôli výpadku elektriny je podľa nich veľa ľudí odkázaných na informácie a správy, ktoré počúvajú v autorádiách.

21:09 Stovky Rusov denne sa vydávajú na cestu vlakom alebo autami z Petrohradu do Helsínk a prekračujú tak hranicu do Európskej únie. Záujem o pozemné spojenie výrazne vzrástol po ruskej invázii na Ukrajinu 24. februára a po uzavretí vzdušného priestoru pre ruské lietadlá. Ľudia opúšťajú Rusko v obavách, že by sa vojna na Ukrajine mohla premeniť na stret Ruska a celej Európy, píše Reuters.

Zatiaľ čo pred začiatkom vojny jazdili vlaky z Petrohradu do Helsínk poloprázdne, teraz sú oba spoje každý deň vypredané, uviedol Reuters s odvolaním sa na fínskeho železničného dopravcu VR. V každom vlaku je 700 miest. Cestou do Fínska sú úplne plné, cestou do Ruska býva obsadená necelá štvrtina miest.

21:01 Kanadský premiér Justin Trudeau v utorok oznámil, že jeho krajina vysiela do Lotyšska ďalších 150 vojakov a v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu zároveň posilní svoju vojenskú misiu, známu ako Operation Reassurance, vo východnej Európe. Informovala o tom agentúra Reuters.

Trudeau počas utorňajšej návštevy Lotyšska pripomenul, že kanadskí vojaci boli prvýkrát do Európy vyslaní v reakcii na ruskú anexiu polostrova Krym v roku 2014. V roku 2016 sa ich pôsobenie rozšírilo aj na Lotyšsko, dodal kanadský premiér bez ďalších podrobností.

20:25 Poľsko je pripravené odovzdať Spojeným štátom všetky svoje stíhačky MiG-29, uviedol dnes na twitteri hovorca ministerstva zahraničia vo Varšave Lukasz Jasina. O poskytnutie bojových lietadiel opakovane žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina čelí ruskej invázii.

„Po konzultáciách vlády a prezidenta je Poľsko pripravené bezodkladne a bezplatne premiestniť všetky svoje lietadlá MiG-29 na základňu Ramstein a odovzdať ich k dispozícii vláde Spojených štátov,“ napísal Jasina. Podľa portálu gazeta.pl to môže znamenať, že Severoatlantická aliancia potom lietadlá odovzdá Ukrajine, ktorej armáda nimi tiež disponuje.

Poľsko sa zároveň obrátilo na Spojené štáty, aby mu dodali použité lietadlá s podobnými vlastnosťami. V uplynulých dňoch sa v tejto súvislosti hovorilo o amerických stíhačkách F-16, ktoré už teraz poľské letectvo využíva.

stíhačky MiG-29 Čítajte viac Pentagon odmietol plán Poľska darovať migy Spojeným štátom

20:15 Španielska vláda dnes rozhodla, že povolí pobyt všetkým Ukrajincom, ktorí sa nachádzajú na území Španielska. Povolenie na pobyt tak dostanú aj tí Ukrajinci, ktorí v krajine zdržiavali nelegálne pred ruskou inváziou do ich vlasti, uviedli španielske médiá. Koľkých ľudí sa opatrenie dotkne, španielske ministerstvo vnútra nevie, podľa údajov štatistického úradu by mohlo ísť o 17-tisíc osôb.

19:34 Zo severoukrajinského mesta Sumy sa počas dnešného dočasného prímeria evakuovalo takmer 3500 civilistov. Podľa agentúry Reuters to povedal gubernátor Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj. Približne 1700 z týchto ľudí boli zahraniční študenti. Prímerie v oblasti bolo prerušené raz blízko kontrolného stanoviska, uviedol činiteľ. Agentúra Reuters už predtým evakuáciu zo Sum označila za prvý úspešný „humanitárny koridor“ od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Ľudia v zasneženom meste Sumy dnes trpezlivo postávali a čakali na evakuačné autobusy, popísala agentúra Reutres. Mnohí z nich si zbalili čo najviac vecí do jedinej tašky, niektorí so sebou mali deti. Všetci boli odetí do teplého zimného oblečenia. Podľa skoršieho vyjadrenia gubernátora Sumskej oblasti dočasné prímerie vydržalo dostatočne dlho na to, aby mesto Sumy mohli opustiť najmenej dva konvoje vozidiel.

18:59 Viac než 60 ukrajinských nemocníc nedokáže v dôsledku ruských útokov poskytovať pacientom zdravotnú starostlivosť. V utorok to uviedol minister zdravotníctva Viktor Ľaško, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

„Teroristi z nepriateľskej krajiny vyradili z prevádzky 61 nemocníc,“ vyhlásil Ľaško v televíznom vysielaní. Dodal, že štátne orgány nedokážu nemocniciam dodať potrebné zdravotnícke pomôcky z dôvodu nefunkčných humanitárnych koridorov.

18:50 Ruský prezident Vladimir Putin nikdy nedosiahne víťazstvo vo vojne s Ukrajinou, pretože nad ňou nikdy nedokáže získať plnú kontrolu. Vyhlásil to v utorok americký prezident Joe Biden, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

„Rusko môže vojensky postupovať za strašnú cenu, avšak jedno je isté – Ukrajina nebude pre Putina nikdy víťazstvom,“ povedal americký prezident. „Putin možno dokáže dobyť nejaké mesto, ale nikdy nedokáže ovládnuť celú krajinu,“ zdôraznil.

18:34 Švédska premiérka Magdalena Anderssonová v utorok vyhlásila, že žiadosť jej krajiny o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO) by mohla destabilizovať súčasnú bezpečnostnú situáciu v Európe. TASR o tom informuje podľa správy od agentúry Reuters.

„Ak by sa Švédsko v súčasnej situácii rozhodlo poslať žiadosť o vstup do NATO, ešte viac by to destabilizovalo túto oblasť Európy a zvýšilo napätie,“ povedala Anderssonová pre médiá.

Minulý týždeň publikoval švédsky denník Aftonbladet prieskum, v ktorom sa 51 percent opýtaných Švédov vyjadrilo v prospech členstva ich krajiny v NATO.

18:17 Na základe žiadosti Severoatlantickej aliancie (NATO) sa Holandsko a Nemecko pripravujú na dodávku systému protivzdušnej obrany Patriot na Slovensko. V utorok to oznámila holandská ministerka obrany Kajsa Ollongernová, informuje TASR podľa správy holandskej tlačovej agentúry ANP.

„Holandské ministerstvo obrany sa momentálne pod vedením Nemecka logisticky pripravuje na prevoz systémov protivzdušnej obrany Patriot na Slovensko,“ informovala Ollongernová a dodala, že okrem rakiet vyšle Holandsko na Slovensko aj 150 vojakov.

Podľa ministerky zatiaľ nie je jasné, kedy presne techniku odošlú, ale malo by to byť čo najskôr.

Dodanie systému Patriot na Slovensko je súčasťou úsilia NATO o posilnenie východného krídla Aliancie v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Holandská armáda vlastní tento systém od roku 1987 a nedávno ho zmodernizovali.

18:08 Británia ponúkla Slovensku tisícku svojich vojakov, ktorí majú pomáhať pri humanitárnych aktivitách v súvislosti s prílevom utečencov z Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe tweetu slovenského premiéra Eduarda Hegera po jeho utorkovom stretnutí so šéfom britskej vlády Borisom Johnsonom v Londýne.

17:48 Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns v utorok vyhlásil, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých už 2000 až 4000 ruských vojakov. TASR prevzala túto informáciu zo stanice Sky News.

Burns varoval, že Ukrajinu čaká „niekoľko škaredých týždňov“, keďže Rusko pokračuje vo svojej „brutálnej a nevyprovokovanej“ invázii.

Uvedený počet obetí na ruskej strane potvrdil aj generál Scott Berrier, riaditeľ americkej Obrannej spravodajskej agentúry (DIA) spadajúcej pod Pentagón. Na otázku, koľko ruských vojakov dosiaľ prišlo o život počas vojenskej operácie na Ukrajine, odpovedal ide o počet „niekde medzi dvoma až štyrmi tisícmi“, uvádza agentúra AFP.

Dodal však, že tieto odhady sú považované za „málo dôveryhodné“, pretože boli zostavené pomocou údajov zo spravodajských zdrojov, ale aj vďaka dátam z voľne dostupných zdrojov.

Sky News konštatuje, že panuje široké presvedčenie, že počas doterajších 13 dní bojov utrpeli ruské sily ťažké straty.

17:43 Americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené štáty zakazujú dovoz ropy z Ruska. Tento krok urobili kvôli ruskej invázii na Ukrajinu. Biden povedal, že USA chápu, že množstvo amerických spojencov nebude schopných urobiť to isté. Upozornil tiež, že rozhodnutie bude mať vplyv aj v Spojených štátoch a že ceny pohonných hmôt naďalej porastú.

17:42 Británia postupne ukončí dovoz ruskej ropy a ropných produktov do konca roku 2022, oznámil dnes britský minister obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng. Firmy majú do konca roka čas prejsť na iné zdroje, s prechodom im podľa ministra vláda pomôže.

17:24 Európska komisia plánuje v tomto roku znížiť závislosť Európskej únie na ruskom plyne o dve tretiny a ukončiť závislosť na ruských dodávkach plynu „omnoho skôr ako v roku 2030“. Dosiahnuť to chce rýchlejším prechodom na alternatívne dodávky a čistú energiu. Za realizáciu týchto plánov budú z veľkej časti zodpovedné vlády jednotlivých štátov. Vyplýva to z dnešného vyhlásenia EK.

17:05 Ukrajinská agentúra Unian popoludní napísala, že evakuáciu civilistov z mesta Sumy pozastavilo ostreľovanie zo strany ruských tankov, neskôr však bola evakuácia opäť obnovená. Prvá fáza evakuácie sa začala ráno, v súčasnej dobe už jeden z evakuačných konvojov zo Sumy vošiel na územie Poltavskej oblasti, píše Unian. Agentúra Reuters neskôr informovala s odvolaním sa na ukrajinské úrady, že z mesta vyrazil druhý konvoj. Stredoukrajinské mesto Poltava leží okolo 170 kilometrov ďalej a južnejšie a zatiaľ bolo od priamych bojov ušetrené.

Odborník na humanitárnu pomoc Hugo Slim dnes stanici BBC povedal, že Rusko podľa neho využíva myšlienku humanitárnych koridorov na „neustále zastrašovanie“ civilistov. Rusi sa budú „hrať s koridormi“, teda s možnosťou úteku a následným narušením tohto procesu, a pravdepodobne napodobňujú stratégiu „podrob sa, alebo zomri od hladu,“ ktorú použili Sýrčania a Rusi v Sýrii, uviedol Slim.

17:00 V čase ruských útokov na Ukrajinu spev malého ukrajinského dievčaťa aspoň na chvíľu primäl ľudí ukrytých v protileteckom kryte v Kyjeve myslieť na niečo iné, ako na hrôzy blížiaceho sa raketového útoku.

amelia Čítajte viac Malá Ukrajinka rozžiarila protiraketový kryt v Kyjeve spevom

16:58 Viacerí pravoslávni kňazi na Ukrajine v reakcii na ruskú inváziu žiadajú oddelenie od ruskej pravoslávnej cirkvi, pod ktorú ich farnosti patria už po stáročia. Iov Oľšanskyj, kňaz z kláštora ukrajinskej pravoslávnej cirkvi v ukrajinskom meste Ľvov, povedal, že „jediná cesta pre ukrajinskú pravoslávnu cirkev je nezávislosť“. Putina označil za „Kaina súčasnosti“. Kain, prvý syn Adama a Evy, podľa Biblie zabil svojho brata Ábela, pripomína AFP.

Kláštor, v ktorom Oľšanskyj pôsobí, poskytuje pomoc ľuďom, ktorí utekajú pred bojmi na východe Ukrajiny, a pomáha aj ukrajinským ozbrojeným zložkám. O úplné oddelenie od ruskej pravoslávnej cirkvi podľa AFP žiadajú viacerí kňazi z rôznych častí Ukrajiny.

Moskovský patriarcha Kirill, ktorý stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi, protivníkov Ruska na Ukrajine označil za „sily zla“, píše AFP. (TASR)

16:41 Evakuácia z mesta Irpiň z pohľadu dronu.

16:38 Zelenskyj telefonoval s izraelským premiérom Naftalim Bennettom o jeho snahách konať ako mediátor medzi Kyjevom a Moskvou. „Poďakoval som sa (Bennettovi) za sprostredkovateľské úsilie Izraela. Rozprávali sme sa o spôsoboch, ako ukončiť vojnu a násilie,“ napísal Zelenskyj na Twitteri.

Ako pripomína Reuters, Kyjev predtým vyjadril frustráciu nad tým, že židovský štát odmietol poslať na Ukrajinu vojenskú pomoc. Bennett namiesto prisľúbil Ukrajine humanitárnu pomoc: podľa informácií z nedele Izrael na Ukrajine postaví poľnú nemocnicu a do nemocnice v Ľvove prepraví generátory na výrobu elektriny.

16:17 Vysoká komisárka Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva Michelle Bacheletová v utorok slovne odsúdila Rusko za zatknutie takmer 13.000 ľudí za účasť na nenásilných protestoch proti invázii na Ukrajine. Takisto upozornila, že kritika vlády v Rusku je veľmi výrazne obmedzená. (TASR,AFP)

16:11 Poslanec lotyšského parlamentu Juris Jurašs (46) sa pridal k bojom proti ruským silám na Ukrajine. Oznámila to Nová konzervatívna strana (JKP), ktorej je Jurašs členom.

„Je na Ukrajine. Pridal sa k bojovníkom za slobodu na Ukrajine. Bolo to jeho osobné rozhodnutie a ja ho plne rešpektujem,“ povedal pre Reuters Jánis Bordáns, minister spravodlivosti a predseda JKP, ktorá je súčasťou vládnej koalície. Z bezpečnostných dôvodov odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti. Jurašs je šéfom lotyšského parlamentného výboru pre právne záležitosti. (TASR. Reuters)

15:58 Je medzinárodný deň, keď sa majú oslavovať ženy, ale mnohé utekajú z Ukrajiny pred vojnou a cítia iba stres pri hľadaní nového života pre svoje deti. Ich manželia, bratia a otcovia zostali na Ukrajine, aby bránili vlasť pred inváziou Ruska, píše tlačová agentúra AP.

Ukrajina Rusko Vojna Čítajte viac AP: Je MDŽ, ale Ukrajinky zažívajú desivý sen

15:47 Poľsko poskytne Ukrajine potravinovú pomoc prostredníctvom charitatívnych organizácií a vládnych zdrojov. Pre agentúru PAP to povedal poľský minister poľnohospodárstva Henryk Kowalczyk po telefonickom rozhovore so svojím ukrajinským rezortným kolegom.

Kowalczyk, ktorý je zároveň podpredsedom poľskej vlády, označil potravinovú situáciu na Ukrajine za „dramatickú“. Vyjadril sa tak najmä v súvislosti s mestami a oblasťami, ktoré zažívajú bombardovanie a kde ruské sily ostreľujú aj konvoje s humanitárnou pomocou.

15:30 Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva prokuratúru a orgány činné v trestnom konaní, aby šírenie písmena „Z“, ktoré symbolizuje agresiu Ruska proti Ukrajine, stíhali podľa trestného činu rozširovania extrémistického materiálu.

Rusko Ukrajina vojna invázia utečenci uarus Čítajte viac SaS: Používanie „Z“ ako symbolu vojny by malo byť trestným činom

15:15 Prvá dávka humanitárnej pomoci od Ministerstva zdravotníctva SR dorazila v nedeľu na Ukrajinu. Išlo o približne osem ton zdravotníckej techniky a materiálu. Informovala o tom hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. „Prvá dodávka humanitárnej pomoci, ktorú obstaralo ministerstvo zdravotníctva, v nedeľu dorazila do ukrajinského mesta Chop a bola prevzatá zakarpatskou štátnou administratívou,“ uviedla hovorkyňa.

Rezort zdravotníctva obstaral podľa požiadaviek ukrajinskej strany prístrojové vybavenie a zdravotnícky materiál v hodnote takmer 500 000 eur. „Sú to hlavne resuscitačné prístroje, spotrebný materiál, dezinfikátory, kanyly a veci, ktoré sú potrebné na urgentnú medicínu,“ priblížil šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Pomoc bola logisticky zabezpečovaná v súčinnosti s ministerstvom vnútra.

Lengvarský dodal, že rezort z Ukrajiny eviduje aj ďalšie požiadavky na zdravotnícku pomoc. Ministerstvo ich bude podľa jeho slov riešiť rovnako urgentne.

15:09 Líder opozičnej strany Smer Robert Fico by ako predseda vlády nikdy nesúhlasil s členstvom Ukrajiny v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO). Na dnešnej tlačovej konferencii zároveň opakovane zdôraznil, že by nesúhlasil ani s tým, aby Slovensko prestalo z Ruskej federácie dovážať plyn a ropu. Slovenská republika je totiž podľa jeho slov na dovoze týchto komodít z Ruska jednou z najzávislejších krajín v rámci Európskej únie.

Fico tiež uviedol, že na Ukrajinu by neposielal zbrane, iba humanitárnu pomoc a podporoval by mierové riešenie konfliktu.

14:58 Únikový koridor dohodnutý s ruskou armádou z východoukra­jinského mesta Sumy do centrálnejšie položeného mesta Poltava funguje. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve zverejnilo v utorok na Twitteri video, ktoré zachytáva civilistov s batožinou sediacich v mikrobusoch, zásobených množstvom fľaškovej vody. K štartujúcej kolóne sa pridali aj autá.

V meste Sumy bude platiť zastavenie paľby od 09.00 h do 21.00 h. Do bezpečia majú byť odvedené aj stovky študentov z Číny a Indie. Sumy sa nachádzajú iba približne 30 kilometrov od ruskej hranice. Na mesto celé dni útočili ruskí vojaci. Stredoukrajinské mesto Poltava leží okolo 170 kilometrov ďalej a južnejšie a zatiaľ bolo od priamych bojov ušetrené. (DPA)

14:44 Prvou dámou Ukrajiny je pôvabná blondína, ktorá si našla svoju celoživotnú lásku na univerzite. Olena Zelenská, 44-ročná manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, je známa tým, že po boku hlavy štátu začala pestovať vo verejnosti vlastenectvo a zaslúžila sa o zdravý vývin detí žiakov. Zelenská má od ruskej invázie na Ukrajinu, pochopiteľne, jedinú prioritu. Je to apelovanie na ukončenie vojnového šialenstva, zvlášť výzvy na zastavenie zabíjania detí.

Olena Zelenská s manželom Volodymyrom Čítajte viac Stojí po Zelenského boku. Kto je Olena Zelenská, prvá dáma Ukrajiny?

14:32 Ruské jednotky sa podľa analýzy amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) pripravujú na útok na Kyjev, ktorý by sa mohol odohrať už v najbližších dňoch. „Ruské sily sa sústreďujú na východnom, severozápadnom a západnom okraji Kyjeva a pripravujú sa na útok na hlavné mesto v najbližších 24 až 96 hodinách. Rusi si pripravujú zásoby a posily a zároveň podnikajú delostrelecké, letecké a raketové útoky, aby oslabili obranu a zastrašili obrancov,“ uvádza sa vo voľne dostupnej analýze, informuje o tom britský denník The Guardian.

Americkí experti predpokladajú, že aktuálne aktivity ruskej armády pri Kyjeve by mohli byť predzvesťou začiatku „kritického momentu vo vojne“.

„V tejto chvíli je príliš skoro hodnotiť pravdepodobnú účinnosť akéhokoľvek ruského pokusu o dokončenie obkľúčenia Kyjeva alebo o dobytie mesta. Ak sa ruským jednotkám podarilo doplniť si zásoby, zreorganizovať sa a naplánovať si premyslené a koordinované simultánne operácie pozdĺž niekoľkých osí postupu okolo hlavného mesta, môžu byť v tejto operácii úspešnejšie ako počas predchádzajúcich pokusov,“ uvádza v analýze Inštitút pre štúdium vojny.

14:21 Zelenskyj vyjadril ochotu viesť rozhovory o štatúte separatistických regiónov na východe krajiny a čiernomorského polostrova Krym anektovaného Ruskom. Ukrajinský prezident to podľa tlačovej agentúry DPA uviedol v pondelok večer vo vysielaní americkej televíznej stanice ABC. Zároveň dal jasne najavo, že neustúpi požiadavkám Moskvy na uznanie nezávislosti dvojice samozvaných „ľudových republík“ (Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky), ako ani ruskej vlády nad Krymom.

Zelenskyj opätovne vyzval Putina na priame rokovanie. „Je potrebné, aby prezident Putin začal hovoriť, začal dialóg – namiesto toho, aby žil v informačnej bubline bez kyslíka,“ vyhlásil.

Zelenskyj na ABC priznal, že Rusko má nad Ukrajinou vzdušnú suverenitu. Znovu vyzval na vytvorenie bezletovej zóny nad územím svojej vlasti s tým, že ide o zabránenie ruským raketovým útokom na civilné zariadenia. Pokiaľ ide o NATO, Zelenskyj vyjadril sklamanie. Povedal, že Severoatlantická aliancia nie je pripravená prijať Ukrajinu za svojho člena. „Aliancia sa obáva sporných vecí a konfrontácie s Ruskom,“ dodal.

14:15 Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron diskutovali s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom o situácii na Ukrajine s cieľom podporiť diplomatické úsilie o ukončenie vojny. Postoj Pekingu je však stále rezervovaný a krajina naďalej nechce odsúdiť kroky Ruska.

Si Ťin-pching Čítajte viac Peking sa naďalej vykrúca: Sankcie škodia všetkým, buďte maximálne zdržanliví

14:07 Počet útokov na nemocnice, sanitky a iné zdravotnícke zariadenia na Ukrajine sa v uplynulých dňoch rapídne zvýšil, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Varovala, že Ukrajine dochádzajú životne dôležité zdravotnícke zásoby. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

WHO ešte v pondelok potvrdila, že pri 16 útokoch na zdravotnícke zariadenia na Ukrajine, ku ktorým prišlo do 3. marca, zahynulo najmenej deväť ľudí. Organizácia však neuviedla, kto bol za útoky zodpovedný. Čísla budú naďalej aktualizovať.

V krajine dochádza najmä kyslík, inzulín, ochranné prostriedky, chirurgické zásoby či bezpečné krvné produkty, WHO pracuje na urýchlenom dodaní zdravotníckych zá­sob.

13:30 Nemecká spolková prokuratúra začala vyšetrovanie podozrení z vojnových zločinov, ktorých sa od začiatku invázie na Ukrajinu mohli dopustiť ruskí vojaci. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na zdroje z prostredia prokuratúry.

„Budeme zbierať a zaisťovať všetky dôkazy o vojnových zločinoch,“ povedal nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann pre bavorské noviny Passauer Neue Presse (PNP). Prokuratúra so sídlom v meste Karlsruhe podľa jeho slov začala predbežné vyšetrovanie s cieľom nazbierať čo najviac dôkazov, čo by neskôr malo umožniť vznesenie obvinení voči konkrétnym osobám.

13:22 Skupina Litovčanov spustila v utorok kampaň, ktorou povzbudzujú Rusov žijúcich v zahraničí, aby zatelefonovali 40 miliónom rodákov doma a porozprávali sa s nimi o tom, čo sa deje na Ukrajine.

Ukrajina Rusko Vojna Čítajte viac Zavolajte domov a hovorte o Ukrajine. Vyzýva Rusov v zahraničí kampaň

13:13 Medzinárodná humanitárna organizácia Human Rights Watch (HRW) uviedla, že ruské vojská útokmi na civilistov na Ukrajine porušili záväzky vyplývajúce z medzinárodného humanitárneho práva. V utorok o tom informovala televízia CNN.

Organizácia sa odvolala na víkendový incident, pri ktorom pri úteku pred postupujúcou ruskou armádou zahynulo osem civilistov.

„Ruské sily 6. marca 2022 niekoľko hodín bombardovali križovatku na ceste, ktorú stovky civilistov používali pri úteku zo severnej časti krajiny do Kyjeva,“ uviedla HRW vo vyhlásení.

13:10 Koncern Shell sa ospravedlnil za nákup výrazne zlacnenej dodávky ruskej ropy a oznámil, že sa úplne stiahne z projektov v Rusku.

Shell Čítajte viac Shell nakúpil lacnú ropu z Ruska. Teraz sa ospravedlňuje

13:02 Dieťa zomrelo na dehydratáciu v ukrajinskom meste Mariupol, ktoré trpí výpadkom v dodávkach vody, oznámil ukrajinský prezident Zelenskyj. Citovala ho na webe britská stanica Sky News.

Ruskými silami obliehaný Mariupol na juhovýchode Ukrajiny v súčasnosti trpí nielen nedostatok vody, ale aj potravín a elektriny.

12:47 Ruská federácia pod vedením prezidenta Vladimira Putina sa nebude chcieť uspokojiť len s kontrolou Doneckej a Luhanskej oblasti na Ukrajine a s anexiou polostrova Krym. Povedal to Pavel Havlíček, analytik Výskumného centra Asociácie pre medzinárodné otázky so sídlom v Prahe.

Sýria Rusko Ukrajina Invázia uarus Čítajte viac Politológ: Putin sa Donbasom neuspokojí, obávať sa môže Moldavsko

12:42 Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj opäť vyzval Rusov, aby protestovali proti invázii na Ukrajinu, ktorú nariadil šéf Kremľa Putin. Informovala o tom agentúra AFP.

Navaľnyj, ktorý si odpykáva dva a pol roka väzenia za údajnú spreneveru, využil svoj profil na sociálnej sieti Twitter. Uviedol tam, že „doma narastá hnev proti konfliktu“.

„Náš tím naďalej podporuje protiputinovský odpor v Rusku. Každý deň informujeme občanov Ruska o priebehu vojny a jej skutočných príčinách prostredníctvom necenzurovaných médií,“ píše sa na Navaľného Twitteri.

12:36 Útočisko pred vojnou na Ukrajine našli na Slovensku už desiatky maloletých bez sprievodu. Do centier pre deti a rodiny ich od vypuknutia konfliktu k pondelku prijali spolu 69.

SR hranice Ukrajina vojna pomoc utečenci Michalovce KEX Čítajte viac Pred vojnou na Slovensko utiekli už desiatky detí bez rodičov

12:27 Ukrajina predpoludním obvinila Rusko z porušenia prímeria a z ostreľovania humanitárneho koridoru, ktorého cieľom je umožniť civilistom opustiť obliehané prístavné mesto Mariupol na juhu krajiny. Informovala o tom agentúra AFP. Správu nebolo možné nezávisle overiť.

„Nepriateľ začal útok smerujúci presne k humanitárnemu koridoru,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany na Facebooku a dodalo, že ruská armáda „nenechala deti, ženy a starších ľudí opustiť mesto“.

To isté na sociálnej sieti Twitter tvrdí aj ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. „Prímerie porušené! Ruské sily ostreľujú humanitárny koridor zo Záporožia do Mariupola,“ uviedol ukrajinský rezort diplomacie.

12:16 Počet potvrdených obetí leteckého útoku z dnešnej noci na mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny vystúpil na 21, uviedla oblastná prokuratúra. Medzi mŕtvymi sú dve deti.

Agentúra Unian predtým s odvolaním sa na poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka napísala, že útok si vyžiadal 18 civilných obetí na životoch. Prokuratúra vo svojom vyhlásení zdôraznila, že ruské sily útočili na rezidenčné štvrti, a uviedla, že začína trestné stíhanie.

„Takmer v centre mesta Sumy bomby zničili niekoľko domov. Úplne je to zmietlo z povrchu Zeme. Boli to súkromné ​​domy. Sú mŕtvi… Bohužiaľ sú aj mŕtve deti,“ povedal k útoku gubernátor Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj. Pripomenul, že počas pondelňajších bojov prišli o život štyria mladí vojaci z miestnej domobrany.

12:00 Ukrajina oznámila, že počas invázie zahynulo vyše 12 000 ruských vojakov. Aktuálnu informáciu priniesla na webe britská stanica Sky News.

Oznam vydala Štátna služba pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny (SSCIP). Podľa nej Rusko stratilo 12 000 vojakov, čo znamená, že boli zabití. V pondelok bol tento údaj 11 000.

Zničených bolo viac ako 300 tankov a 1036 obrnených bojových vozidiel, dodala služba.

Rusko neaktualizovalo svoj odhad strát od minulej stredy – vtedy prvýkrát priznalo, že zahynulo 498 ruských vojakov.

11:50 Úrad Vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) v pondelok zverejnil svoj najnovší odhad civilných obetí na životoch – 406. Úrad však dodal, že skutočný údaj je pravdepodobne oveľa vyšší.

SSCIP na Twitteri oznámil, aké rôzne straty utrpel nepriateľ. Informácie poskytlo ukrajinské hlavné veliteľstvo: straty v radoch vojakov boli vyše 12 000 a zničených bolo 303 tankov, 1036 obrnených bojových vozidiel, 120 delostreleckých systémov, 56 samohybných obrnených raketometov, 27 kusov vybavenia jednotiek protivzdušnej obrany, 48 lietadiel, 80 vrtuľníkov, 474 automobilov, 3 bojové člny alebo rýchločlny, 60 cisterien s palivom a mazivom, ako aj 7 bezpilotných lietadiel.

11:35 Ukrajina začala s evakuáciou civilistov z mesta Sumy, ktoré leží na východe krajiny, ako i z mesta Irpiň nachádzajúceho sa neďaleko Kyjeva. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov.

Evakuácia sa začala po tom, ako sa ruskí a ukrajinskí predstavitelia dohodli na vytvorení humanitárnych koridorov, ktoré umožnia civilistom opustiť mestá obliehané ruskými vojakmi. „Do 09.30 h miestneho času (8.30 SEČ) bolo evakuovaných vyše 150 ľudí, pričom (evakuačné) aktivity pokračujú,“ uviedol guvernér Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá a ruské ministerstvo obrany uvádza, že civilistov možno v utorok evakuovať z miest Kyjev, Černihiv, Charkov a Mariupol. Ukrajina v pondelok odmietla evakuovať civilistov humanitárnymi koridormi vedúcimi do Ruska a Bieloruska.

11:25 Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi uviedol, že počet utečencov z Ukrajiny už prekonal hranicu dvoch miliónov.

„Odliv utečencov z Ukrajiny dnes dosahuje dva milióny ľudí… Dva milióny,“ napísal Grandi na sociálnej sieti Twitter.

Viac ako polovica ľudí utekajúcich pred vojnou prišla do Poľska. Tamojšia pohraničná stráž v utorok ráno evidovala vyše 1,2 milióna osôb, ktoré prišli z Ukrajiny.

Vysoký komisár OSN pre utečencov v utorok ráno varoval, že po prvej vlne utečencov pravdepodobne príde druhá vlna pozostávajúca zo zraniteľnejších osôb, ktoré nebudú mať dostatočné finančné zdroje ani žiadne kontakty v krajinách, do ktorých budú prichádzať. (TASR,AP)

11:00 Zosadený proruský exprezident Ukrajiny Viktor Janukovyč vyzval súčasnú hlavu štátu Volodymyra Zelenského, aby sa vzdal vo vojne proti Rusku. Janukovyč napísal otvorený list.

Ukrajina, Janukovyč, Čítajte viac Exprezident Janukovyč vyzýva z ruského exilu Zelenského, aby sa vzdal

10:48 Od začiatku vojny ušlo z Ukrajiny do Poľska už 1,2 milióna ľudí, informovala v utorok ráno poľská pohraničná stráž. Citovala ju britská stanica BBC.

Len v pondelok prekročilo hranicu 141 500 ľudí, napísala pohraničná stráž na Twitteri. Tento údaj je tesne pod denným rekordom 142 300 ľudí, zaznamenaným v nedeľu. Približne 90 percent utekajúcich ľudí tvoria ukrajinskí občania, väčšinou ženy a deti. Jeden expert odhaduje, že okolo 40 percent utečencov už Poľsko opustilo a odišlo do iných krajín.

Poľsko už je domovom mnohých Ukrajincov odhady sú v rozpätí od jedného do dvoch miliónov a veľa ich prišlo za svojou rodinou alebo priateľmi a zostalo tam s nimi žiť. Okrem toho tisíce Poliakov hostia ukrajinských utečencov u seba doma a poľský parlament bude práve v utorok rokovať o núdzových zákonoch, ktoré umožnia nahradiť týmto Poliakom výdavky na starostlivosť. Legislatíva takisto umožní Ukrajincom žiť a pracovať v Poľsku 18 mesiacov a dostávať bezplatnú starostlivosť a vzdelanie, píše BBC.

10:15 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že na štvrtkovej schôdzke so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom v Turecku navrhne priame rozhovory medzi prezidentmi Ukrajiny a Ruska. „Chceme rokovania medzi prezidentom Ukrajiny a Vladimirom Putinom, pretože on je ten, kto robí konečné rozhodnutia,“ povedal Kuleba v utorok ráno v ukrajinskej televízii.

10:30 Boje na Ukrajine stále viac sťažujú pomoc zraneným, pretože zásobovanie tamojších nemocníc zdravotníckym materiálom je horšie ako pred začiatkom bojov. Pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF to uviedol generálny riaditeľ humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF) Christian Katzer. TASR informácie prevzala od agentúry DPA.

„V súčasnosti je situácia v mnohých oblastiach Ukrajiny stále taká neprehľadná, že sa v nej naozaj nedá orientovať a efektívne fungovať,“ uviedol Katzer. Podľa neho napríklad v meste Odesa skolabovali dodávky potravín. „Takisto dôležité lieky už nie je možné jednoducho objednať,“ dodal v tejto súvislosti šéf MSF.

10:01 Postup ruskej armády na území Ukrajiny sa „výrazne spomalil“. Uviedol to v utorok generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v správe o súčasnom stave konfliktu, ktorú zverejnili na sociálnej sieti Facebook, informovala televízia BBC.

Podľa správy generálneho štábu ukrajinskej armády o stave ruskej invázie k 06.00 h miestneho času "nepriateľ pokračuje v útočnej operácii, avšak rýchlosť postupu jeho jednotiek sa výrazne spomalila“.

V správe sa ďalej uvádza, že ukrajinskí vojaci pokračujú v obrane južného, východného a severného sektora, pričom hlavné mesto Kyjev, ako i mesto Černihiv nachádzajúce sa na severe krajiny sú stále pod kontrolou Ukrajincov. Podľa generálneho štábu sa ukrajinskej protivzdušnej obrane aj v 13. deň ruskej invázie úspešne darí odrážať raketové a letecké útoky.

„Okupanti sú demoralizovaní a čoraz častejšie sa uchyľujú k rabovaniu a porušovaniu pravidiel stanovených medzinárodným humanitárnym právom o vojenských konfliktoch,“ uvádza generálny štáb v príspevku na Facebooku.

Ukrajinská armáda okrem toho tvrdí, že ruská strana sa uchýlila aj k psychologickej vojne, pričom boli údajne vytvorené skupiny ruských vojakov, ktoré sa zameriavajú na úlohy spojené s „propagandou“, aby tak ovplyvnili miestnych obyvateľov. BBC však upozorňuje na to, že veľkú časť týchto tvrdení nemohla nezávisle overiť. (bbc.com, tasr)

9:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že sa „neskrýva“ a „nikoho sa nebojí“, a zároveň prezradil miesto, kde sa v Kyjeve nachádza. Zelenskyj vo videoodkaze z prezidentskej kancelárie na kyjevskej Bankovej ulici povedal, že tam zostane „tak dlho, ako bude treba“, a je s ním aj jeho tím.

Prezident Zelenskyj sa predtým podľa zverejnených informácií skrýval, ale stále to bolo niekde v ukrajinskom hlavnom meste a odmietal opustiť krajinu. Takú ponuku na odchod dostal napríklad od Spojených štátov. „Som stále tu,“ povedal vo videu. „Som stále v Kyjeve. Na Bankovej ulici. Neskrývam sa. A nebojím sa nikoho. Budem tu tak dlho, ako bude treba, aby sme našu vlasteneckú vojnu vyhrali,“ dodal so vzdorom. Jeho oficiálnym prezidentským sídlom je Marijinský palác, ktorý sa nachádza v Pečerskej štvrti v Kyjeve. (news.sky.com, tas­r)

9:38 Civilisti budú môcť v utorok začať odchádzať z obliehaného ukrajinského mesta Sumy po tom, ako sa tam na základe dohody s Ruskom otvoria humanitárne koridory.

Oznámila to ukrajinská ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková.

„Je dohodnuté, že prvý konvoj začne odchádzať z mesta Sumy o 10.00 h miestneho času (9.00 h SEČ). Konvoj budú nasledovať miestni obyvatelia vo svojich osobných vozidlách,“ uviedla Vereščuková v príhovore, ktorý bol odvysielaný v televízii.

Rusko navrhlo, že dá obyvateľom miest Sumy a Mariupol v utorok možnosť odísť prostredníctvom humanitárnych koridorov do iných častí Ukrajiny. Ostatné Ruskom navrhované trasy humanitárnych koridorov by však mali smerovať do Ruska alebo Bieloruska, s čím ukrajinská strana nesúhlasí. (reuters, tasr)

9:32 Japonská vláda oznámila ďalšie sankcie voči Rusku a Bielorusku v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Tokio sa rozhodlo zakázať vývoz rafinačných zariadení do Ruska a vývoz tovaru dvojakého použitia do Bieloruska, uviedol hovorca vlády Hirokazu Macuno počas tlačovej konferencie.

„Naša krajina bude pokračovať v spolupráci so skupinou G7 a medzinárodným spoločenstvom na zlepšení situácie,“ dodal Macuno.

Japonsko okrem toho pridalo na čierny zoznam ďalších 32 Rusov a Bielorusov a ďalších 12 subjektov. Budú im zmrazené ich aktíva v krajine, spresnila japonská tlačová agentúra Kjódó.Vláda v Tokiu ešte minulý týždeň uviedla, že bude tiež pozorne sledovať nielen zahraničnopolitické kroky Ruska, ale aj Číny, ktorá má s Moskvou úzke väzby. (dpa, tasr)

9:31 Takmer dva týždne od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa na internete objavil rad falošných alebo zavádzajúcich informácií. Po sieti kolujú zvláštne až bizarné teórie – vrátane tých, že celá vojna je len mystifikácia či novinárska kačica, alebo že jej rozsah umelo nafukujú západné krajiny.

Twitter Čítajte viac BBC: Je vojna na Ukrajine blud? Na internete sa šíria falošné tvrdenia

9:25 Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila len na dopravnej infraštruktúre škody za vyše deväť miliárd eur. V rozhovore pre parlamentný rozhlasový a televízny kanál Rada to uviedol ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov. Poškodené alebo úplne zničené sú viaceré mosty, železničné trate či letiská. Presný počet minister nekonkretizoval.

„Samozrejme, táto tragédia nie je naša, táto vojna nie je naša – Ukrajina chráni záujmy celého civilizovaného sveta, túto krajinu tiež neobnovíme sami,“ dodal Kubrakov, ktorý v prípade obnovy krajiny počíta aj s pomocou zo zahraničia.

Minister zároveň verí, že Ukrajina napokon vojnu vyhrá a bude schopná „všetko prebudovať“. Kubrakov odhadol, že väčšinu poškodených objektov by bolo možné obnoviť do jedného roka. Pri väčších a zložitejších objektoch by to podľa neho trvalo najviac dva roky. (dpa, tasr)

8:36 Cez hraničné priechody vstúpilo v pondelok na územie Rumunska 80 044 ľudí vrátane 29 636 ukrajinských občanov. Je to pokles o 12,7 percenta oproti predchádzajúcemu dňu. V utorok o tom informoval rumunský Generálny inšpektorát pohraničnej polície, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra Agerpres. Dodala, že údaje sa týkajú 24-hodinového časového intervalu.

Presne 10 769 ukrajinských občanov (menej o 1,6 percenta) vstúpilo na územie cez ukrajinskú hranicu a 17 079 ukrajinských občanov prišlo z Moldavska (pokles o 19 percent), uvádza sa v tlačovom vyhlásení zaslanom Agerpresu. Formality potrebné na odchod z Rumunska vyplnilo 89 164 ľudí vrátane 26 551 ukrajinských občanov (mierny pokles o 0,3 percenta). Od začatia invázie Ruska na Ukrajine 24. februára do pondelka 7. marca vstúpilo do Rumunska 291 081 ukrajin­ských občanov a 208 863 ich z Rumunska odišlo. (tasr)

8:22 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok prostredníctvom videokonferencie vystúpi na pôde Dolnej snemovne britského parlamentu. Oznámil to predseda Dolnej snemovne Lindsay Hoyle.

Hoyle povedal, že bolo preňho cťou vyhovieť Zelenského „historickej“ žiadosti, píše BBC. Ukrajinský prezident vystúpi s prejavom o 17.00 h miestneho času (18.00 h SEČ). Každý člen parlamentu chce podľa Hoyla počuť prezidenta, ktorý sa prihovorí z Ukrajiny. „Pre Dolnú snemovňu je to významná príležitosť,“ povedal Hoyle a zároveň vyjadril poďakovanie personálu britského parlamentu, ktorý uskutočnenie tohto prenosu umožnil.

Poslanci britského parlamentu budú môcť Zelenského sledovať na obrazovkách umiestnených v priestoroch snemovne. K dispozícii bude aj viac ako 500 slúchadiel s mikrofónom so simultánnym prekladom do angličtiny. (tasr, bbc.com)

7:51 Taliansko zvažuje využitie nehnuteľného majetku zhabaného mafii na ubytovanie prichádzajúcich ukrajinských utečencov, uviedla v pondelok ministerka vnútra Luciana Lamorgeseová. Úrady preveria aj stav nehnuteľností, ktorých vlastníctvo prešlo na mestá a obce, no zatiaľ sa nevyužívajú, dodala ministerka. Do Talianska od začiatku ruskej invázie zatiaľ dorazilo 17 286 ukrajinských občanov, väčšinou žien a detí.

Ukrajina / Irpin / Migrácia / Evakuácia / Čítajte viac Taliansko chce utečencov z Ukrajiny ubytovať v zhabaných mafiánskych vilách

6:53 Najmenej desať ľudí vrátane detí zahynulo v noci na utorok pri ruských leteckých útokoch na mesto Sumy ležiace na severovýchode Ukrajiny. Informovala o tom stanica BBC s odvolaním sa na informácie ukrajinských úradov, ktoré bezprostredne nedokázala overiť z iných zdrojov. „Žiaľbohu sú medzi zabitými aj deti,“ uviedol vo videu na Facebooku gubernátor ukrajinskej Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj.

Podľa jeho vyjadrenia na Sumy a okolité predmestia zaútočili v pondelok po 23.00 h miestneho času ruské vojenské lietadlá. O život pri nich prišlo viac než 10 ľudí, uviedol. Zároveň varoval, že Ukrajinci nikdy nezabudnú, že ruskí agresori zabíjajú ich deti. Sumy je jedno z ukrajinských miest, ktoré sa v ostatných dňoch stalo terčom obzvlášť intenzívnych ruských útokov. (bbc.com, tasr)

6:36 Svetová banka schválila v pondelok balík núdzovej finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 723 miliónov dolárov. Pomoc v podobe úverov a grantov, ktorú odsúhlasila rada výkonných riaditeľov Svetovej banky, by mala byť Ukrajine poskytnutá už v priebehu nasledujúcich dní.

Vláda v Kyjeve, ktorá riadi obranu krajiny pred vojenskou agresiou Ruska, by mala podľa BBC z prostriedkov Svetovej banky vyplácať mzdy zamestnancov verejného sektora, sociálne podpory či dôchodky.

Financie prostredníctvom Svetovej banky poskytnú Ukrajine Británia, Japonsko, Litva, Lotyšsko, Dánsko a Island. Úverové garancie poskytli aj Holandsko a Švédsko. „Skupina Svetovej banky rýchlo koná, aby podporila Ukrajinu a jej obyvateľov, ktorí čelia násiliu a extrémnym negatívnym (ľudským aj ekonomickým) dôsledkom ruskej invázie,“ uviedol prezident Svetovej banky David Malpass.

Svetová banka okrem tejto okamžitej pomoci v priebehu nasledujúcich mesiacov pripraví aj ďalší podporný balík pre Ruskom napadnutú Ukrajinu vo výške troch miliárd dolárov. Pomoc od SB by mali dostať aj krajiny susediace s Ukrajinou, do ktorých smerujú ukrajinskí utečenci. (news.sky.com, dpa, tasr)

5:51 Viac než 742 000 obyvateľov Ukrajiny je aktuálne bez dodávok elektrickej energie. Informovalo o tom ministerstvo energetiky v Kyjeve, uvádza stanica BBC. Najhoršia situácia je momentálne v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ktorej časť už pred ruskou inváziou ovládali proruskí separatisti, kde je úplne bez elektriny vyše 233 000 ľudí. Viac než 238 000 obyvateľov v rôznych častiach Ukrajiny zostalo aj bez dodávok plynu.

Tisíckam odberateľov sa za posledných 24 hodín podarilo dodávky elektriny a plynu obnoviť. Pokračujúce bojové operácie však medzitým spôsobili nové škody v rozvodnej sieti a ďalšie výpadky, uviedlo ukrajinské ministerstvo.

5:20 Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že v blízkosti Charkova zahynul ruský generálmajor Vitalij Gerasimov. Ruská strana túto informáciu nepotvrdila a ani sa ju zatiaľ nepodarilo overiť z iných zdrojov, uviedla v noci na utorok stanica BBC.

V prípade potvrdenia tejto správy by išlo už o druhého ruského generála, ktorý bol zabitý od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Minulý týždeň bola potvrdená smrť ruského generálmajora Andreja Suchoveckého, ktorý velil 7. výsadkovej divízii a zahynul 28. februára údajne rukou ukrajinského ostreľovača, píše denník The Guardian.

Podľa rezortu obrany v Kyjeve generálmajor Vitalij Gerasimov prišiel o život počas bojov neďaleko východoukrajinského Charkova. Podľa ukrajinského ministerstva bol Gerasimov náčelníkom štábu a prvým zástupcom veliteľa 41. armády ruského Centrálneho vojenského okruhu.

Vitalij Gerasimov Čítajte viac Ukrajinci zabili Rusom významného generála. Kto bol Vitalij Gerasimov?

Tajná služba ukrajinského rezortu obrany uviedla, že Vitalij Gerasimov v minulosti bojoval v Sýrii aj v druhej čečenskej vojne. Bol tiež vyznamenaný za podiel pri „navrátení Krymu“ Ruskej federácii, teda na anexii tohto ukrajinského polostrova z roku 2014. Viacerí ukrajinskí predstavitelia zverejnili na Twitteri fotografiu, na ktorej je podľa nich Vitalij Gerasimov. Na snímke bol veľký červený nápis „zlikvidovaný“.

Podľa ukrajinského rezortu obrany spolu s Vitalijom Gerasimovom zahynulo alebo bolo zranených viacero ďalších dôstojníkov ruskej armády.

Rezort obrany v Kyjeve v pondelok vyhlásil, že na Ukrajine padlo už viac než 11 000 ruských vojakov a bolo zničených 110 lietadiel, informovala televízia Sky News.

5:15 Šéf Kremľa Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že na Ukrajinu nepošle brancov ani záložníkov. Takzvanú „špeciálnu vojenskú operáciu“, ako Moskva označuje svoju agresiu voči Ukrajine, podľa Putina vedú profesionálni vojaci, informovala agentúra AFP.

„Odvedení branci sa nepodieľajú, ani sa nebudú podieľať na bojoch. Nedôjde ani k ďalšiemu povolaniu záložníkov,“ vyhlásil Putin v televíznom prejave pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ). „Stanovené ciele“ špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine podľa neho „vykonávajú len profesionálni príslušníci armády“.

„Som si istý, že (títo vojaci) sú skutočnou zárukou bezpečnosti a mieru pre ruský ľud,“ vyhlásil Putin v predvečer sviatku MDŽ, ktorý sa každoročne slávi 8. marca.

Medzi stovkami obetí, ktoré si už vyžiadala ruská invázia na Ukrajine, je aj mnoho žien a detí, píše AFP.

5:00 Prví dobrovoľní bojovníci z rôznych krajín, ktorí prišli na pomoc Ukrajine, už zaujali pozície na okraji Kyjeva, napísala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe s odvolaním sa na komuniké pozemných síl ukrajinskej armády. Do medzinárodnej légie sa podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prihlásilo 16-tisíc záujemcov.

Niektorí z britských a amerických dobrovoľníkov boli podľa BBC ochotní hovoriť pred kamerou agentúry Reuters. „Bol som niekoľko mesiacov v Iraku. Potom som priletel domov za ženou a deťmi, ktoré som už dlho nevidel, no a v podstate som im povedal, že odchádzam na Ukrajinu. Bol to šok. Bolo mi ich trošku ľúto, aby som bol úprimný. Tiež som bol naštvaný. Ale chápte, ľudí ma tu potrebujú," povedal Ben Grant, ktorý o sebe povedal, že slúžil v britskej námornej pechote.

„Som zo severu Británie, od Manchestru,“ povedal Grantov krajan. „Sme tu hlavne preto, že sa tu páchajú vojnové zločiny. Keď prezident (Zelenskyj) požiadal o pomoc, dočítal som sa o tých zločinoch, a to ma prebralo,“ dodal.

Britské úrady oficiálne odrádzajú Britov od účasti v bojoch na Ukrajine. Koľko zahraničných bojovníkov už dorazilo na Ukrajinu, nebolo oznámené, dodala BBC.

Agentúra Unian v pondelok informovala, že na Ukrajinu dorazila skupina dobrovoľníkov z Kórey, bývalých príslušníkov špeciálnych síl, a to napriek tomu, že im úrady v Soule pohrozili stratou občianstva.

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine