Poľská analýza situácie: Z Ruska prichádza aj garda, Ukrajinci sú v defenzíve

Rusko do oblasti svojho pôsobenia na Ukrajine posiela stále viac jednotiek vnútornej bezpečnosti, hlavne ruskú národnú gardu.

08.03.2022 06:15
Ukrajina, Rusko, invázia Foto: ,
Záchranári pomáhajú staršiemu mužovi,ktorý stratil vedomie počas úteku z mesta Irpiň neďaleko Kyjeva počas dvanásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine v pondelok 7. marca 2022.
debata (105)

Ich činnosť má pritom pacifikačný charakter, upozorňuje poľské Centrum východných štúdií (OSW). To je poľské štátne stredisko, ktoré sa zaoberá monitorovaním a analýzou situácie predovšetkým v poľskom susedstve.

Ruská národná garda, má stanovené úlohy ako je zabezpečenie verejného poriadku, boj s terorizmom, boj s extrémizmom či ochrana kritickej infraštruktúry. Pod jej strechou sú aj jednotky OMON (mobilné útvary zvláštneho nasadenia) či SOBR (špeciálne jednotky rýchlej reakcie) a ďalšie útvary.

"Agresor sa usiluje o zväčšenie civilných strát a prehĺbenie humanitárnej krízy. Cieľom je zastrašiť a zlomiť odpor spoločnosti, ale reakcia je často opačná, než je zamýšľané: medzi obyvateľmi narastá hnev a nenávisť proti okupantom. Ponuku odísť na územie Ruska a Bieloruska môžu miestni obyvatelia odmietnuť.

„Vláda v Kyjeve uznala ponuku evakuácie ukrajinských občanov na územia oboch štátov-agresorov za neprípustnú,“ cituje z analýzy televízie TVN 24.

Autori k priebehu ruskej invázie píšu, že operácia na ľavobrežnej Ukrajine – teda na východ od Dnepra – svedčí o tom, že ukrajinská armáda tam prišla o iniciatívu na strategickej i operačnej úrovni. Jednotky, ktoré si zachovali bojaschopnosť, vytvárajú obranné pozície okolo veľkých miest. Jediné význačnejšie územie ľavobrežnej Ukrajiny, ktoré ešte nezasiahli pozemné operácie agresora, predstavuje západnú časť Poltavskej oblasti a východnú časť Dnipropetrovskej oblasti, upozorňuje analýza.

Otvorenú otázku podľa nej predstavuje odolnosť ďalšej obrannej línie, vytvorenej ustupujúcimi ukrajinskými silami pred riekou Dneper, najmä keď v tomto priestore nepriateľ vedie ofenzívu v dvoch smeroch – na mesto Dnipro a na Kanivskú vodnú elektráreň – a sily oboch strán zostávajú v dotyku. Postup ruských jednotiek umožnilo prelomenie obrany na Donbase, ktorá v prvých dňoch invázie bola rozhodne najodolnejšia, domnievajú sa autori.

Na Donbase síce aj teraz boje pokračujú, ale majú dočasný charakter a ukrajinské sily sú v defenzíve. Vo výsledku stále častejšie prechádzajú k partizánskemu pôsobeniu a do operačného priestoru vysielajú Rusi stále viac jednotiek vnútornej bezpečnosti, hlavne ruskú národnú gardu. Ich činnosť má pacifikačný charakter.

Na rozdiel od počiatočného obdobia agresie Rusko zintenzívnilo činnosť letectva, čím dosiahlo nadvládu vo vzduchu. Ukrajinské oddiely naďalej čelia leteckým útokom na úrovni protileteckej obrany vojsk a opevnených oblastí, ale už nemajú síl, aby účinne čelili iným úderom zo vzduchu ako útokom z nízkych výšok, vykonávaných hlavne vrtuľníkmi či bojovými lietadlami. Ukrajina je ale úplne bezbranná proti takým úderom, aký postihol letisko vo Vinnycji.

To, že Rusko nasadilo do boja strategický bombardér, treba vnímať predovšetkým ako demonštráciu sily. Je otvorenou otázkou, prečo ruské letectvo nevyužilo svoj potenciál na zničenie celej letiskovej infraštruktúry Ukrajiny hneď v prvých minútach agresie, a tým nezabránilo ukrajinskému letectvu v nasadení po dobu viac ako týždňa bojov.

Posledné veľké ukrajinské vojenské letisko v Starokosťantynive Rusi bombardovali až 6. marca, upozornila poľská analýza. Dodáva pritom, že „ruská strana sa stále tvári, že je pripravená vytvoriť humanitárne koridory, ale dohody o evakuácii obyvateľstva nedodržiava“.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine