Taliansko chce utečencov z Ukrajiny ubytovať v zhabaných mafiánskych vilách

Taliansko zvažuje využitie nehnuteľného majetku zhabaného mafii na ubytovanie prichádzajúcich ukrajinských utečencov, uviedla v pondelok ministerka vnútra Luciana Lamorgeseová.

08.03.2022 07:51
Ukrajina / Irpin / Migrácia / Evakuácia / Foto: ,
Ľudia počas úteku z mesta Irpin ležiaceho neďaleko Kyjeva prechádzajú po improvizovanej ceste pri zničenom moste, 6. marca 2022
debata (1)

Podľa ministerky agentúra, ktorá má na starosti majetok zabavený mafiou, začala skúmať, ktoré nehnuteľnosti by sa hodili na krátkodobé či dočasné ubytovanie utečencov z Ukrajiny. Úrady preveria aj stav nehnuteľností, ktorých vlastníctvo prešlo na mestá a obce, no zatiaľ sa nevyužívajú, dodala ministerka.

Do Talianska od začiatku ruskej invázie zatiaľ dorazilo 17 286 ukrajinských občanov, väčšinou žien a detí, uvádza ministerstvo vnútra. Väčšina ukrajinských utečencov bola doteraz ubytovaná u príbuzných či priateľov, ale v celej krajine vznikli súkromné a verejné iniciatívy, ktoré sa pripravujú na oveľa väčšiu vlnu vojnových utečencov z Ukrajiny.

„Prídu státisíce utečencov a my musíme túto úlohu zvládnuť,“ upozornil v pondelok šéf Demokratickej strany Enrico Letta a vyzval vládu, aby vytvorila štruktúry na prijatie týchto ľudí. Pripomenul súčasne, že Taliansko by sa malo pripraviť aj na prijatie ľudí, ktorí utekajú z Ruska – „krajiny, ktorá sa čoraz viac mení na veľké väzenie“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #mafia #utečenci #vojna na Ukrajine