Politológ: Putin sa Donbasom neuspokojí, obávať sa môže Moldavsko

Ruská federácia pod vedením prezidenta Vladimira Putina sa nebude chcieť uspokojiť len s kontrolou Doneckej a Luhanskej oblasti na Ukrajine a s anexiou polostrova Krym. Pre agentúru SITA to povedal Pavel Havlíček, analytik Výskumného centra Asociácie pre medzinárodné otázky so sídlom v Prahe.

08.03.2022 12:41
Sýria Rusko Ukrajina Invázia uarus Foto: ,
Žena kráča okolo obrovského bilbordu, ktorý zachytáva ruského prezidenta Vladimira Putina (uprostred) v sýrskom Damasku v pondelok 7. marca 2022. Na bilborde vpravo je nápis v arabčine Víťazstvo pre Rusko.
debata (122)

O expanzných chúťkach ruského prezidenta svedčí aj mapa Ukrajiny, ktorá bola publikovaná v denníku Komspmoľskaja Pravda. Mapa zobrazovala územie Ukrajiny rozdelené do viacerých celkov. Jedným z nich je takzvané Novorusko, ktoré by od Donbasu siahalo až po Charkov na východe a Odesu na západe. V strede Ukrajiny od Poltavy po Žitomyr by vznikla Ukrajina, označovaná ako Malorusko. Táto časť by zahŕňala aj Kyjev. Západnú Ukrajinu by tvorili územia Halíče a Volyne a poslednými časťami by boli Zakarpatsko a Bukovina.

Ukrajina, Janukovyč, Čítajte viac Exprezident Janukovyč vyzýva z ruského exilu Zelenského, aby sa vzdal

Iné scenáre podľa Havlíčka hovoria o rozdelení Ukrajiny podľa rieky Dneper. Dodáva však, že na fyzickú kontrolu väčšieho územia Ukrajiny bude musieť Rusko vynaložiť obrovské zdroje a náklady, ktoré by dozerali na poriadok v obsadených územiach. „Každopádne to bude Rusko stáť už s ohľadom na dnes prebiehajúci gerilovú vojnu nesmierne množstvo zdrojov a kapacít,“ konštatoval Havlíček.

Politológ tiež zatiaľ vidí ako málo pravdepodobné, že by sa Putin pustil do ďalšej vojenskej expanzie, ktorá by mohla mať za cieľ napríklad Moldavsko, ktorého jedna časť, Podnestersko, je prakticky pod kontrolou Moskvy. Snaha Moldavska dostať sa pod vedením prezidentky Maie Sandu do Európskej únie (EÚ) môže byť podľa Havlíčka nebezpečná a „hodná potrestania“. „Moldavské ozbrojené sily by potom neboli pre Putina žiadnou veľkou prekážkou. Z opačnej strany je ale riziko v tom, že by si Moskva znepriatelila ďalšiu krajinu a jej spoločnosť,“ uzatvára Havlíček.

ukrajina poľsko hranica utečenci Čítajte viac 13. deň: Evakuácia Mariupoľu sa pre ruskú paľbu nepodarila. Rusi opäť sľubujú pokoj zbraní
122 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Moldavsko #vojna na Ukrajine