Stojí po Zelenského boku. Kto je Olena Zelenská, prvá dáma Ukrajiny?

Prvou dámou Ukrajiny je pôvabná blondína, ktorá si našla svoju celoživotnú lásku na univerzite.

08.03.2022 14:00
Olena Zelenská s manželom Volodymyrom Foto:
Olena Zelenská s manželom Volodymyrom, keď sa v roku 2019 konali prezidentské voľby.
debata (40)

Olena Zelenská, 44-ročná manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, je známa tým, že po boku hlavy štátu začala pestovať vo verejnosti vlastenectvo a zaslúžila sa o zdravý vývin detí žiakov. Zelenská má od ruskej invázie na Ukrajinu, pochopiteľne, jedinú prioritu. Je to apelovanie na ukončenie vojnového šialenstva, zvlášť výzvy na zastavenie zabíjania detí.

Zelenskyj ju mal pod nosom, ale netušil o nej

V rovnakom roku ako Zelenská sa narodil aj prezident. Zelenskyj je od nej starší len o necelé dva týždne.

V meste Krivoj Rog navštevovali rovnakú školu, ale neboli spolu v jednej triede. Napriek tomu, že chodili cez spoločné školské chodby, nevedeli o sebe dokonca ešte ani vtedy, keď ukončovali svoje základné vzdelanie. „Poznal som viacero spolužiačok Oleny, ale o nej som vôbec netušil," zdôveril sa raz Zelenskyj ukrajinským médiám.

Olena Zelenská, manželka ukrajinského...
Prezident Volodymyr Zelenskij a jeho manželka...
+6Volodymyr Zelenskyj a oproti jeho manželka...

Nebyť tvrdohlavosti rodičov Kijaškovej, ako sa Zelenská volala za slobodna, cesty dvoch bývalých konškolákov by sa nespojili. Začala študovať na rovnakej univerzite v Krivom Rogu ako Zelenskyj. „Dostala sa k profesii stavbárky, pretože na tom nástojili jej rodičia, neriadila sa srdcom," poznamenal o jej štúdiu server 24smi. Napriek tomu, že nešla na fakultu, ktorá by ju naozaj zaujímala, vysokú školu ukončila udelením červeného diplomu.

So Zelenským ju spája to, že obaja sa po štúdiu nikdy nezaoberali tým, čomu sa na univerzite venovali. Zelenskyj sa nevydal na profesijnú dráhu ekonóma podobne ako jeho lásku nelákala kariéra stavbárky. V roku 2003 založil nahrávacie štúdio Kvartal-95 a svoju priateľku v ňom zamestnal ako scenáristku. V rovnakom roku sa zosobášili (keď mali svadbu, ich vzťah trval už ôsmy rok).

Zelenská nikdy neoľutovala, že sa z nej nestala stavbárka. „Nepodarilo sa mi urobiť nijaký projekt, podarilo sa mi urobiť len projekt silného manželského zväzku a postaviť nádhernú rodinu," žartovne podotkla v jednom rozhovore podľa 24smi.

Kto je Volodymyr Zelenskyj?

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Najprv dcéra, potom syn

Manželom Zelenským sa narodilo prvé dieťa v roku 2004. Dcéra sa volá Alexandra. O 11 rokov Zelenská porodila syna, ktorému dali meno Kirill. Po druhom pôrode sa scenáristike už nevenovala tak intenzívne ako predtým, lebo veľa svojho času dávala deťom.

Ukrajinci dlhé roky poznali z manželského páru iba Zelenského, obľúbeného herca, ktorý vie aj šikovne dabovať. Zelenská, naopak, nebola na očiach verejnosti, pretože sa výlučne venovala scenáristike, respektíve výchove detí. Zmena nastala na jar 2019, keď jej manžel zvíťazil v druhom kole prezidentských volieb. Neoficiálny titul prvá dáma Ukrajiny urobil zo Zelenskej verejne známu osobu. V tejto pozícii po boku manžela prezidenta zacítila zodpovednosť.

Určila si štyri priority. „Rozvoj kultúrnej diplomacie, zdravie detí, rovnosť príležitostí, boj proti domácemu násiliu," pripomenul server Hromadske.

Deti, jedzte zdravo!

Zelenská prišla s myšlienkou zdravej výživy na základných školách. „Keď deťom nechutí obed v školskej jedálni, idú si kúpiť to, čo im chutí, pričom sa nezamýšľajú nad užitočnosťou alebo škodlivosťou," povedala v roku 2019 pre časopis Vogue. Iniciovala preto kroky, ktoré majú poslúžiť správnemu stravovaniu žiakov.

Odborníci monitorovali v roku 2020 približne 500 škôl, v ktorých zistili, že väčšina z nich nekontroluje kalorické hodnoty jedál. Reforma stravovania na školách oficiálne platí od 1. januára tohto roku.

Vlani špičkoví kuchári spolu s odborníkmi na zdravý životný štýl vytvorili zoznam 160 jedál, ktoré spĺňajú predstavu o rozumnej strave pre žiakov. „Majú obmedzený objem soli, cukru a tukov. Na druhej strane sa zvýšilo množstvo mlieka a mliečnych výrobkov, rýb, čerstvého ovocia i zeleniny. Súčasne sa vzali do úvahy diétne potreby školákov," informovala webová stránka prezidenta o tom, čo sa prvej dáme podarilo.

Experti na zdravú výživu si veľmi pochvaľujú, že Zelenská vložila svoju energiu do tejto oblasti. Prízvukujú totiž, že podobne úspešný pokus o reformu stravovania na školách sa na Ukrajine predtým nikdy nestal.

Reforma je zvlášť dôležitá v súvislosti so snahou zastaviť rastúcu krivku obezity ukrajinských detí. Ich počet s nebezpečne nadmerným ukladaním tukov v tele síce nie je celoplošne vysoký, ale za posledné desaťročie je takýchto školákov z roka na rok viac.

Od erotického inštinktu k založeniu rodiny

  • Volodymyr Zelenskyj sa prvýkrát prihovoril Olene Kijaškovej (od roku 2003 manželke, ktorá používa jeho priezvisko) počas štúdia na rovnakej univerzite, keď videl, že v ruke nesie videokazetu erotického trileru Základný inštinkt (film preslávil herečku Sharon Stoneovú). Nahrávku mu požičala a dala mu číslo svojho mobilu.
  • Nechápala, prečo mu ani osem rokov ich intímneho vzťahu nestačilo na to, aby ju požiadal o ruku. Vysvetlenie: Zelenskyj si uvedomoval, že manželstvo = založenie rodiny. Nechcel sa unáhliť, pretože chcel najprv vybudovať úspešné nahrávacie štúdio, ktoré nakrúcalo pre televíziu.
  • Zelenskému sa roztopilo srdce, keď spolu videli romantický film, v ktorom šťastie našli viacdetní manželia. Olenu požiadal o ruku a rok po svadbe porodila ich prvé dieťa.

Zdroj: 24smi

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Volodymyr Zelenskyj #Olena Zelenská