Černobyľ sa odmlčal. Systémy monitorujúce rádioaktivitu nevysielajú

Systémy monitorujúce zariadenia s rádioaktívnym odpadom v ukrajinskej jadrovej elektrárni Černobyľ prestali odosielať údaje jadrovému dozornému orgánu OSN, ktorým je Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). V noci na stredu o tom informovala spravodajská televízia CNN.

09.03.2022 02:27
debata (6)

MAAE vo svojom vyhlásení konštatovala, že prenos údajov z bezpečnostných monitorovacích systémov inštalovaných v bývalej jadrovej elektrárni v Černobyle nefunguje.

Černobyľská elektráreň bola v apríli roku 1986 miestom veľkej jadrovej havárie. Koncom minulého týždňa ju obsadili ruské sily ako súčasť jednotiek, ktoré 24. februára podnikli inváziu na územie Ukrajiny.

MAAE v súvislosti s obsadením elektrárne Rusmi – podľa agentúry DPA – opakovane upozorňuje, že v objekte je okolo 210 technikov a pracovníkov miestnej bezpečnostnej služby, ktorí sú v službe nepretržite takmer dva týždne. Odvtedy, ako objekt ovládli ruské jednotky, totiž nedošlo k striedaniu pracovných zmien.

Slúžiaci personál má síce k dispozícii vodu a jedlo, ale ich „situácia sa zhoršuje“, upozornila opäť MAAE.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi vo svojom vyhlásení vyjadril hlboké znepokojenie nad „zložitou a stresujúcou situáciou“, v ktorej sa ocitli zamestnanci v jadrovej elektrárni v Černobyle. Poukázal i na potenciálne riziká, ktoré z nej vyplývajú pre jadrovú bezpečnosť, dodala DPA.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ #vojna na Ukrajine