AfD bude pod dohľadom spravodajských služieb

Nemecký správny súd v Kolíne nad Rýnom v utorok rozhodol, že nemecké spravodajské služby sú oprávnené vykonávať dohľad nad krajne pravicovou stranou Alternatíva pre Nemecko (AfD). Súd tým zamietol žalobu AfD.

09.03.2022 06:45
AfD, Alternatíva pre Nemecko Foto: ,
debata (11)

Správny súd v Kolíne nad Rýnom vyniesol svoje rozhodnutie v dlhotrvajúcom spore s AfD päť mesiacov po celoštátnych voľbách, v ktorých táto strana zaznamenala síce stratu, ale stále solídnych 10,3 percenta hlasov.

Súd v utorok konštatoval, že vo vnútri strany badať dostatok indícií o skutkoch, ktorú sú v rozpore s nemeckou ústavou. Sudcovia zistili, že tvrdá pravicová frakcia v rámci AfD, známa ako Der Flügel (Krídlo), bola síce oficiálne rozpustená, ale významné osobnosti majú naďalej významný vplyv.

AfD, ktorá vznikla v roku 2013, sa v priebehu rokov neustále posúvala doprava. Jeho platforma sa pôvodne sústredila na odpor voči záchranným balíkom pre členov eurozóny, ktorí sa ocitli v problémoch.

Významnou politickou silou sa stala po tom, ako prejavila rozhodný odpor proti rozhodnutiu vtedajšej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, keď v roku 2015 povolila vstup do Nemecka veľkému počtu utečencov a iných migrantov. Do spolkového parlamentu sa AfD dostala v roku 2017.

V nedávnom období sa AfD profilovala ako zástankyňa hnutia odporu proti vládnym opatreniam súvisiacim s pandémiou vyvolanou koronavírusom SARS-CoV-2.

Líder AfD Tino Chrupalla v reakcii na utorkové rozhodnutie súdu povedal, že stranu prekvapilo a teraz zváži, či sa proti verdiktu odvolá. Povedal, že nesúhlasí s rozhodnutím a „alternatívnu politiku“ bude v nemeckom spolkovom parlamente i na krajinskej úrovni presadzovať aj naďalej.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #spravodajské služby #Alternatíva pre Nemecko