Austrália kvôli povodniam vyhlási núdzový stav

Austrália v súvislosti so silnými lejakmi a následnými záplavami vyhlási stav núdze. Oznámil to v stredu premiér Scott Morrison. Opatrenie pomôže úradom zaistiť pomoc a potrebné zásoby pre najhoršie zasiahnuté oblasti na východe krajiny.

09.03.2022 07:17
Australia / Záplavy / Povodeň / Foto: ,
Uzavretá cesta v dôsledku záplav v meste Windsor pri hlavnom meste Sydney, marec 2022
debata (5)

Morrison v stredu navštívil zdevastované mesto Lismore na severe štátu Nový Južný Wales, kde prisľúbil finančné príspevky obyvateľom aj podnikom. Premiér pred májovými voľbami stráca podporu a jeho stredajšiemu vystúpeniu predchádzalo stretnutie niekoľkých protestujúcich.

Veľkú časť austrálskeho východného pobrežia vrátane Sydney v posledných týždňoch opakovane postihli nezvyčajne silné prívalové dažde. Úrady nariadili evakuáciu státisícov ľudí, živel spôsobil rozsiahle škody na súkromnom i verejnom majetku, v poľnohospodárstve aj na infraštruktúre. Zomrelo najmenej 20 ľudí.

Niektorí obyvatelia štátov Nový Južný Wales a Queensland kvôli lejakom nemali niekoľko dní prístup k elektrine či internetu a vládu obviňujú, že s pomocou príliš dlho otáľala.

Záplavy naďalej sužujú západné predmestia Sydney, tisíce obyvateľov zo severovýchodných okrajov mesta sa už ale vrátili domov. Podľa meteorológov dažde poľavili, a hladina vody preto v nasledujúcich dňoch klesne.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #Austrália #núdzový stav