Rakúsko pozastavuje povinné očkovanie proti covidu

Rakúsko zruší súčasný zákon o povinnosti očkovania proti koronavírusu a odloží jeho vymáhanie, ktoré malo pôvodne začať v polovici marca. O tri mesiace vláda opatrenia znovu prehodnotí. Oznámili to v stredu rakúsky minister zdravotníctva Johannes Rauch a ministerka pre ústavné záležitosti Karoline Edtstadlerová.

09.03.2022 10:15 , aktualizované: 11:03
Vakcína / Covid / Koronavírus / Foto:
Vakcíny proti covidu od spoločnosti Pfizer
debata (31)

Rakúsko formálne zaviedlo povinnosť očkovania proti covidu 5. februára, ale v prvej fáze jeho nedodržiavanie nijako netrestalo. Naplno malo začať uplatňovanie zákona až budúci týždeň, ale úrady nakoniec pokuty za odmietanie vakcinácie ukladať nebudú. Rakúsko bolo prvou krajinou Európy, ktorá všeobecnú očkovaciu povinnosť v súvislosti s covidom začala zavádzať.

Ministerka Edtstadlerová v stredu povedala, že pri prevládajúcom variante omikron nie je očkovacia povinnosť primeraným opatrením. Od 16. marca pritom mala hroziť v zjednodušenom konaní pokuta do 600 eur, v riadnom procese až do 3 600 eur. Minister Rauch uviedol, že o tri mesiace vláda opatrenia znova prehodnotí z hľadiska zdravotných i ústavnoprávnych aspektov.

Základom pre rozhodnutie bola podľa agentúry APA správa expertnej komisie. Ministri Rauch a Edtstadlerová zdôraznili, že očkovacia povinnosť by sa mohla vrátiť, pokiaľ to bude potrebné. Podľa agentúry DPA je v deväťmiliónovom Rakúsku proti covidu zaočkovaných asi 70 percent obyvateľov.

covid koronavírus nemocnica Čítajte viac Pozitívnych bolo skoro 12-tisíc PCR testov, covidu podľahlo 36 ľudí

Rakúsko s deviatimi miliónmi obyvateľov patrilo k malému počtu krajín na svete, ktoré zaviedli povinné očkovanie proti koronavírusu pre všetkých dospelých.

Vysoko nákazlivý variant omikron je všeobecne pokladaný za menej závažný než predchádzajúce varianty a rakúske nemocnice si zatiaľ dokážu poradiť s prípadmi infekcií.

Výzvy na prehodnotenie zákona boli v krajine čoraz viac počuť, predovšetkým za situácie, keď už Rakúsko v posledných týždňoch zrušilo takmer všetky protipandemické obmedzenia.

K utorku zaznamenalo Rakúsko takmer tri milióny prípadov nákazy koronavírusom a vyše 15.000 úmrtí, a to od začiatku pandémie v roku 2020.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #koronavírus #očkovanie proti koronavírusu