Potrápila Napoleona i Hitlera. „Rasputica“ môže zastaviť aj Putina

Ruská armáda, ktorá nedokázala v počiatočnej fáze vojenskej invázie na Ukrajinu dosiahnuť "rozhodujúci pokrok", môže čeliť ďalšej výzve, napísala agentúra AFP. Tou výzvou je podľa nej teplejšie počasie a s ním spojený rozbahnený terén.

09.03.2022 11:44
tank Foto:
Obrnené vozidlo sa valí pred Mykolaivkou v Doneckej oblasti, území kontrolovanom proruskými militantmi na východe Ukrajiny.
debata (35)

„Rovnako ako armády Napoleona a Hitlera aj ruské mechanizované divízie budú pravdepodobne spomalené alebo zastavené, keď sa z nespevnených ciest stanú zradné močiare, ktoré miestni označujú termínom rasputica,“ napísala AFP.

Rasputica označuje jav vyskytujúci sa pravidelne dvakrát do roka, keď je možné po nespevnených cestách na Ukrajine, ale aj v Bielorusku a Rusku prejsť len s veľkými ťažkosťami.

kyjev Čítajte viac 14. deň: Ukrajina počas prímeria evakuovala 48-tisíc ľudí

Vojenskí historici sa podľa AFP zhodli na tom, že rasputica dokáže prekaziť aj postup najmocnejších armád. Povestné ukrajinské blato už spôsobilo komplikácie aj Rusom.

„Bolo zaznamenaných niekoľko prípadov, keď ruské tanky a iné vozidlá na poliach uviazli. Vojaci ich teda opustili a odišli po svojich,“ uviedol ukrajinský vojenský analytik Mykola Beleskov.

Francúzsky vojenský historik Michel Goya tvrdí, že zhoršovanie podmienok prinúti ruských generálov využívať hlavné cestné ťahy, čo urobí ich techniku zraniteľnejšou.

Putinovi zlí muži

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine