Černobyľ bol viac ako deň bez prúdu. So Záporožím stratili kontakt

Bieloruskí odborníci obnovili dodávky elektrickej energie do černobyľskej jadrovej elektrárne, uviedol vo štvrtok popoludní ruský minister energetiky Nikolaj Šulginov. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v stredu oznámila, že stratila spojenie so zariadením sledujúcim bezpečnosť v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktoré sa v rámci invázie na Ukrajinu v uplynulých dňoch zmocnili ruské vojská.

09.03.2022 13:03 , aktualizované: 10.03.2022 16:52
ukrajina, černobyl Foto: ,
Odstavená jadrová elektráreň Černobyľ
debata (80)

Elektrárne obsadili nedlho po začatí invázie na Ukrajinu ruskí vojaci.

Černobyľ bol odpojený od elektriny viac ako 24 hodín v dôsledku bojov medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Ukrajina v stredu vyzvala Rusko na dočasné zastavenie paľby, aby mohla opraviť elektrické vedenie do Černobyľu, pričom varovala, že ak bude elektráreň od prúdu odpojená dlhšie, hrozí únik radiácie.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyhlásil, že záložné naftové generátory dokážu elektráreň napájať najviac 48 hodín.

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho uviedla, že práce na obnovenie dodávok elektrickej energie jej znemožňovali pokračujúce boje.

Podľa Enerhoatomu je v Černobyle 20 000 článkov vyhoreného jadrového paliva, ktoré v prípade výpadku prúdu nie je možné chladiť. Ich otepľovanie by mohlo viesť k „uvoľneniu rádioaktívnych látok do životného prostredia. Rádioaktívny mrak by mohol byť vetrom prenesený do ďalších oblastí Ukrajiny, Bieloruska, Ruska a Európy,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Upozornila tiež, že bez elektriny by v elektrárni nefungovali ani ventilačné systémy, čo by vystavovalo zamestnancov nebezpečným dávkam radiácie.

Bez vody, jedla či liekov

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) oznámila, že stratila spojenie so systémami, ktoré monitorujú bezpečnostnú situáciu v tejto odstavenej elektrárni. Generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi dodal, že pre bezpečné riadenie Černobyľu je čoraz naliehavejšie a dôležitejšie vystriedať približne 210 technických pracovníkov a strážcov, ktorí tam pracujú od prevzatia kontroly ruskými silami.

Grossi opakovane zdôraznil, že personál obsluhujúci jadrové zariadenia musí mať možnosť oddychovať a pracovať v pravidelných zmenách, pričom uviedol, že je to kľúčové pre celkovú jadrovú bezpečnosť. Personál v Černobyle údajne má iba obmedzený prístup k jedlu, vode a liekom.

kyjev Čítajte viac 14. deň: Ukrajina počas prímeria evakuovala 48-tisíc ľudí

„Som hlboko znepokojený zložitou a stresovou situáciou, ktorej čelí personál jadrovej elektrárne v Černobyle, a možnými rizikami, ktoré to so sebou prináša pre jadrovú bezpečnosť. Vyzývam sily, ktoré majú účinnú kontrolu nad miestom, aby urýchlene uľahčili bezpečnú rotáciu tamojšieho personálu,“ povedal Grossi a vyjadril svoju pripravenosť vycestovať do jadrovej elektrárne v Černobyle aj ďalších takýchto zariadení na Ukrajine.

Šéfka českého úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová na twitteri k tomu uviedla, že napriek strate on-line prenosu dát a stále ťažšiemu zaisteniu komunikácie s personálom v Černobyle a Záporožskej jadrovej elektrárni je stále dosť údajov o radiačnej situácii na celom území Ukrajiny a v susedných krajinách a nič neukazuje na zhoršenie.

Záporožie sa nehlási

MAAE tiež v stredu oznámila, že stratila spojenie so zariadením sledujúcim bezpečnosť v Záporožskej jadrovej elektrárni.

Šéf organizácie Rafael Grossi uviedol, že je „znepokojený náhlym prerušením toku týchto dát do viedenského sídla MAAE z oboch lokalít, kde sa nachádza veľké množstvo jadrového materiálu v podobe vyhoreného alebo čerstvého jadrového paliva a ďalších druhov jadrového materiálu,“ uviedla MAAE vo vyhlásení.

Dôvod, prečo zariadenia na oboch ukrajinských jadrových elektrárňach obsadených ruskými vojskami prestali dáta vysielať, nie je podľa MAAE jasný.

Marta Žiaková Čítajte viac Ani keby sa nad Slovenskom objavil rádioaktívny mrak, nie je ešte dôvod na paniku
80 debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ #vojna na Ukrajine