Kasparov pre ČT: Kým je Putin v Kremli, mier nebude

K agresii Ruska proti Ukrajine sa vyjadrila ďalšia významná svetová osobnosť, ruský mnohonásobný majster sveta v šachu Garri Kasparov, ktorý poskytol z New Yorku rozhovor programu Udalosti, komentáre vysielanom Českou televíziou (ČT). Podľa kritika Kremľa Kasparova je teraz poslednou "kartou" Putinovho režimu vyhrážanie sa jadrovými zbraňami a vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou by mohlo priniesť rýchle ukončenie konfliktu.

09.03.2022 16:26
Garri Kasparov Foto: ,
Garri Kasparov na archívnej snímke
debata (54)

Kasparov tiež povedal, že porážka ruskej armády na Ukrajine by nebola porážkou Ruska, ale režimu prezidenta Vladimira Putina.

Proti vojne a Putinovi hlasno vystupujú Rusi, ktorí z krajiny odišli a patria dlhodobo ku kritikom tamojšieho autoritárskeho režimu, keďže s ním majú aj svoje osobné nepríjemné skúsenosti. Patrí k nim tiež majster sveta v šachu Kasparov, jeden z globálne najznámejších Putinových odporcov. Hovorí, že šachové analógie nie sú v prípade ruskej invázie namieste, pretože diktátori šach nehrajú.

„Šach je hra, ktorá je otvorená. Viete, kto má aké figúrky, aké sú rezervy, a súper hrá podľa rovnakých pravidiel. Putin hrá inú hru. Pokiaľ chcete robiť analógie, je to skôr poker. V ňom môžete blafovať, môžete mať slabé karty, môžete zvyšovať stávky a dúfať v to, že protivník prehrá v psychologickej vojne,“ povedal Kasparov a dodal, že takouto Putinovou poslednou stávkou je vyhrážanie sa jadrovými zbraňami.

„Ak nezastavíme Putina na Ukrajine, tak nie je nikto v bezpečí. A bude vydierať jadrovými zbraňami aj v iných krajinách a v štátoch NATO,“ domnieva sa.

kyjev Čítajte viac 14. deň: Ukrajina počas prímeria evakuovala 48-tisíc ľudí

Kasparov je za uvalenie najtvrdších sankcií na Rusko. V rozhovore pre agentúru Reuters povedal, že západné štáty by mali odvolať veľvyslancov z Moskvy, vylúčiť Rusko z Interpolu a zaviesť nad Ukrajinou bezletovú zónu. NATO sa však tejto myšlienke bráni, pretože by zónu muselo kontrolovať a tak by sa dostalo do priamej vojenskej konfrontácie s Ruskom.

„Kým Putin kontroluje nebo nad Ukrajinou, tak je to tragédia pre civilné obyvateľstvo,“ uviedol Kasparov. Podľa neho je bezletová zóna podmienkou najrýchlejšieho ukončenia konfliktu. Chápe síce riziká, pre ktoré sa predstavitelia Západu boja urobiť takýto krok, ale tvrdí, že teraz sú v lepšej pozícii, lebo „ukrajinská armáda viaže sily putinovskej armády“. Ak Putin zvíťazí, bude v lepšej pozícii, preto je zavedenie bezletovej zóny nielen humanitárna otázka, ale aj otázka ochrany a obrany Európy pred ďalšou agresiou.

Podľa Kasparova je dôležité, že proti vojne vyšli v Rusku protestovať do ulíc tisíce ľudí. Vedia, že ich polícia bude biť a budú zatknutí a môžu stráviť vo väzení až 13 rokov. Protivojnové nálady sú silné a pri každom ďalšom poklese životnej úrovne, pri vojenskej porážke na Ukrajine už Putinov režim nebude mať prostriedky na to, aby mal situáciu v Rusku pod kontrolou, predpokladá Kasparov.

Russia Putin Čítajte viac Je očividné, že Putin už teraz vyťahuje jadrovú kartu, tvrdí expert

Na ruských oligarchov sa „nemožno spoliehať, lebo ich zaujíma ich vlastný život“, ale Kasparov nevylučuje určitý zvrat, ak sa zhorší situácia pre Rusko a najbohatší ľudia sa budú chcieť zachrániť.

Kasparov pre ČT dodáva: „Putin je šialený diktátor, ktorý môže urobiť čokoľvek, vrátane použitia jadrových zbraní.“ Otázkou však podľa neho je, či bude Putinovo okolie túto politiku zdieľať a plniť jeho rozkazy. „Všetci v Rusku musia chápať, že svet stojí proti Putinovi a že tá vojna nie je o záchranu Ukrajiny a o ochranu sveta, ale že je to vojna o zmenu v Kremli. Pretože kým je Putin v Kremli, tak mier nebude,“ uviedol Kasparov.

Podľa neho má potom Rusko šancu vrátiť sa do medzinárodného spoločenstva – stane sa súčasťou globálnych riešení, a nie zdrojom problémov. „Rusko sa zasa obnoví a myslím si, že na rozvalinách sovietskeho a ruského impéria vznikne nová krajina,“ konštatoval Kasparov pre program Udalosti, komentáre.

Viete že: Vladimir Putin

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #garri kasparov #vojna na Ukrajine