Heger: Európa by mala skončiť s ruskými energiami

Slovensko jednoznačne podporuje čo najrýchlejšie odpojenie sa od ruských energií. Pred summitom Európskej únie vo francúzskom Versailles to povedal slovenský premiér Eduard Heger.

10.03.2022 12:41
heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger
debata (388)
VIDEO: Premiér Heger pred summitom EÚ vo Versailles
Video

"Podporujeme energetickú nezávislosť Európy od ruských zdrojov. Momentálne ešte nemáme konkrétne prepočty. Vieme, že 40 percent plynu v Európe pochádza z Ruska. Niektoré krajiny sú však na ruskom plyne a rope závislejšie ako iné. V priebehu dní však musíme vedieť, ako sme na tom,“ uviedol Heger.

EÚ už na Moskvu uvalila tvrdé sankcie za vojnu proti Ukrajine, ktorá sa začala 24. februára. Ak by sa však únia rozhodla, že skončí ruskými energiami, bol by to pre Kremeľ asi najväčší ekonomický úder. Nedá sa však vylúčiť, že Moskva by sa sama mohla energeticky odstrihnúť od EÚ, keďže už tým pohrozila.

Ekonomické dopady energetických sankcií sú podľa Hegera zvládnuteľné. "Nie je to tak, že teraz z Ruska nakupujeme lacný plyn,“ pripomenul predseda vlády. Premiér tvrdí, že chce Slovensko odstrihnúť aj od závislosti od ruského jadrového paliva.

VIDEO: Český premiér Petr Fiala pred summitom EÚ
Video

Viaceré krajiny EÚ, ako sú Nemecko či Holandsko, už naznačili, že nepodporujú radikálne kroky v súvislosti s uvalením sankcií na ruské energie. Argumentujú, že by to poškodili ich ekonomiky.

heger Čítajte viac Heger: Putin sa nezastaví, Ukrajina nám mizne pred očami

© Autorské práva vyhradené

388 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Eduard Heger