Čo pribrzdilo postup Rusov? Britská rozviedka má vysvetlenie

Rusko využíva čoraz väčší počet svojich vojakov na obliehanie kľúčových ukrajinských miest, čo postup ruských jednotiek v krajine spomaľuje.

11.03.2022 06:28
Ukrajina, Javelin Foto: ,
Archívna fotografia z cvičenia ukrajinských vojakov z americkými raketami Javelin zo stredy 12. januára 2022.

S odkazom na informácie vojenskej rozviedky to uviedlo britské ministerstvo obrany. Podľa amerického ministerstva obrany ruské jednotky v posledných dňoch viac používajú rakety a strely s dlhým doletom, informovala stanica CNN. Bezletová zóna by pred takýmito útokmi krajinu nechránila, povedal americký generálporučík.

VIDEO: Ruské raketomety Uragan.

Video

„Ruské sily kvôli silnému ukrajinskému odporu nasadzujú rastúci počet svojich jednotiek na obkľúčenie kľúčových miest,“ uviedlo ministerstvo s tým, že to zníži počet ruských jednotiek, ktoré budú schopné ďalej postupovať Ukrajinou a ešte viac to ruskú armádu spomalí.

Spojené štáty majú poznatky, že Rusko v posledných dňoch viac používa rakety a ďalšie zbrane s dlhým doletom, ktoré vypúšťa zo vzduchu aj zo zeme. Americkým novinárom to povedal nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva obrany. Použitím týchto zbraní sa ruské jednotky „snažia prekonať problémy s rýchlosťou presunu, ktoré zaznamenali v prvých dvoch týždňoch (vojny),“ uviedol predstaviteľ.

Ruská armáda podľa neho útočí na husto obývané oblasti a spôsobuje rozsiahle škody. Podľa neho sa USA domnievajú, že ruskému vojsku sa podarí prekonať problémy v logistike, ktoré zaznamenalo v prvých týždňoch bojov.

Rakety môžu skončiť na čiernom trhu

Bezpečnostní experti v leteckom priemysle sa čoraz viac obávajú, že rakety zem-vzduch na Ukrajine by mohli skončiť v nesprávnych rukách, informovala vo štvrtok stanica BBC.

Podľa nej Británia patrí medzi niekoľko západných krajín, ktoré ukrajinským silám dodávajú sofistikované rakety odpaľované z ramena, aby im pomohli odolávať ruskej invázii. Avšak bezpečnostní analytici leteckých spoločností sa obávajú, že časť arzenálu krajiny by sa mohla nakoniec objaviť na čiernom trhu.

Zatiaľ čo Spojené kráľovstvo poskytuje Ukrajine prenosný raketový systém Starstreak, ktorý patrí medzi najsofistikova­nejšie na svete, experti sa viac obávajú toho, že starnúci ukrajinský arzenál rakiet sovietskej konštrukcie SA-7 a iné zbrane by mohli skončiť v rukách zločineckých skupín.

Matt Borie, hlavný spravodajský dôstojník spoločnosti Osprey Aviation Solutions, ktorá monitoruje šírenie takýchto zbraní, pre BBC povedal, že situácia na Ukrajine je podobná situácii v Líbyi po páde vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. V Líbyi boli totiž z vládnych zbrojoviek ukradnuté tisíce zbraní vrátane rakiet typu zem-vzduch, čo podnietilo medzinárodné úsilie o ich odkúpenie predtým, než sa dostanú do rúk teroristických skupín ako al-Káida alebo Islamský štát.

Bezletová zóna by neochránila

Bezletová zóna nad Ukrajinou by neochránila pred väčšinou útokov zo zbraní, ktoré v súčasnosti používajú ruské jednotky. Povedal to vo štvrtok generálporučík Scott Berrier, riaditeľ americkej Obrannej spravodajskej agentúry (DIA). TASR prevzala správu od americkej televízie CNN.

Ruské sily používajú „kombináciu prevažne rakiet, delostrelectva a salvových raketometov. Existuje niekoľko presne riadených munícií, ktoré sa zhadzujú z lietadiel, ale toto číslo je malé,“ povedal Berrier. Bezletová zóna by preto podľa jeho tvrdení Ukrajinu neochránila.

CNN pripomenula, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane žiadal Severoatlantickú alianciu o zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou.

Rusko varovalo, že krajiny, ktoré sa rozhodnú zaviesť nad Ukrajinou bezletovú zónu, bude považovať za účastníkov vojenského konfliktu.

chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine