V Záhrebe havaroval dron z Ukrajiny, 560 km letel bez povšimnutia NATO

Na predmestí chorvátskeho hlavného mesta Záhreb havaroval dron, ktorý pravdepodobne doletel až z vojnovej zóny na Ukrajine.

11.03.2022 13:32 , aktualizované: 14:45
Chorvátsko Ukrajina objekt lietajúci zrútenie... Foto: ,
Policajti skúmajú miesto dopadu dronu v chorvátskom Záhrebe v piatok 11. marca 2022.
debata (153)

Chorvátske úrady po stretnutí Národnej bezpečnostnej rady vo vyhlásení uviedli, že „bezpilotné vojenské lietadlo“ vstúpilo do chorvátskeho vzdušného priestoru zo susedného Maďarska s rýchlosťou 700 kilometrov za hodinu a vo výške 1 300 metrov. V súvislosti s incidentom začnú kriminálne vyšetrovanie a budú o ňom informovať aj Organizáciu Severoatlantickej zmluvy (NATO). To, že stroj havaroval na predmestí Záhrebu, znamená, že preletel prinajmenšom 560 kilometrov bez zachytenia systémami protivzdušnej obrany v Chorvátsku a Maďarsku, ktoré sú členmi aliancie, pripomína agentúra AP.

Bezpilotné lietadlo bolo podľa premiéra Andreja Plenkoviča vyrobené pre potreby armády v Rusku. Nie je však známe, či patrilo ruskej alebo ukrajinskej armáde. Prezident Zoran Milanovič pád dronu označil za „vážny incident“, ktorý však na základe vyhodnotenia udalosti nebol namierený voči Chorvátsku.

mariupol Čítajte viac 16. deň: Mariupoľ už viac neexistuje. Zelenskyj: Dosiahli sme prielom

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó uviedol, že prípad preverujú aj maďarské orgány. Šéf diplomacie uviedol, že o prípade hovoril telefonicky so svojím chorvátskym rezortným partnerom Gordanom Grličom-Radmanom.

„Podľa doterajších informácií sa let dronu dotkol viacerých členských krajín NATO vrátane Maďarska. Pri vyšetrovaní úzko spolupracujeme s chorvátskymi orgánmi i so spojencami v NATO,“ oznámil Szijjártó.

Vojenskí odborníci z online magazínu The War Zone tvrdia, že havarovaný stroj je pravdepodobne sovietsky prieskumný dron Tu-141 Striž, ktorý musel vážne zlyhať a preletel z Ukrajiny cez celé Maďarsko a do Chorvátska. Ukrajina je podľa nich jediným známym súčasným prevádzkovateľom Tu-141.

Chorvátska polícia uviedla, že na miesto havárie prišli po tom, ako dostali hlásenie od miestnych obyvateľov. Po príchode našli v zalesnenej oblasti veľký kráter a dva padáky. Niektoré zaparkované autá boli poškodené. Starosta Záhrebu Tomislav Tomašević uviedol, že časti stroja boli popadané na rôznych miestach. Nikto podľa neho neutrpel zranenia.

153 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Chorvátsko #záhreb #dron #vojna na Ukrajine