Situácia s covidom je v Nemecku kritická, Čína uzavrela 9-miliónové mesto

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach poprosil svojich spoluobčanov, aby nepokladali pandémiu koronavírusu za skončenú, pretože krajina zaznamenáva plynulý nárast v nových prípadoch nákazy.

11.03.2022 15:32 , aktualizované: 17:11
debata (9)

Minister varoval, že Nemecko je stále v „kritickej“ situácii. Informácie priniesli tlačové agentúry AP a AFP a týždenník Die Zeit.

Nemecko hlásilo minulý mesiac pokles v ochoreniach COVID-19, ale oficiálne údaje teraz ukazujú, že miera nákazy sa zvyšuje deväť po sebe idúcich dní. Predstavitelia pripisujú situáciu šíreniu ešte nákazlivejšej verzie variantu omikron známej ako BA.2, ktorá tento týždeň tvorila v Nemecku polovicu prípadov infekcie, a tiež uvoľneniu pandemických obmedzení.

Situácia je kritická

Nemecký úrad verejného zdravotníctva v piatok oznámil, že za posledných 24 hodín bolo zaznamenaných 252 836 nových prípadov nákazy koronavírusom a 249 úmrtí na ochorenie COVID-19. Sedemdňová incidencia (výskyt za sedem dní) bola 1 439 nových prípadov na 100 000 obyvateľov.

„Sme v situácii, ktorú by som chcel opísať ako kritickú,“ povedal novinárom Lauterbach. Podľa jeho slov hrozí službám intenzívnej starostlivosti preťaženie a počet prípadov takzvaného „dlhodobého covidu“ sa môže zvýšiť.

Rakúsko, očkovanie, COVID-19 Čítajte viac Nemecko zaznamenalo najviac nakazených od vypuknutia pandémie

„Znova máme výrazné zvyšovanie údajov o počte nakazených… Stále čítam, že variant omikron je miernejší variant, ale to platí len do určitej miery. Nemôžeme byť spokojní so situáciou, v ktorej zomiera každý deň 200 až 250 ľudí, a výhľad je taký, že o niekoľko týždňov bude zomierať viac ľudí. Situácia je objektívne oveľa horšia než nálada (obyvateľstva),“ upozornil.

Minister zdravotníctva dodal, že presvedčenie niektorých ľudí, že krajina má pandémiu za sebou, je „chybný úsudok“.

Napriek všetkému sa ide uvoľňovať

Nemecko uvoľňuje obmedzenia proti koronavírusu a väčšinu z nich zruší do 20. marca. Vláda vypracovala nové pravidlá, ktoré umožnia jednotlivým spolkovým krajinám vyžadovať opatrenia ako nosenie rúšok, testovanie v niektorých situáciách a aj ďalšie obmedzenia v prípadných nových ohniskách koronavírusu. Nosenie rúšok zostáva povinné v diaľkových vlakoch a počas letov, píše AP.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Minister Lengvarský: Z covidu do vojny. Peniaze pre zdravotníkov majú byť v lete

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz žiada zavedenie povinného očkovania, plánované hlasovanie v nemeckom parlamente však posunuli, uvádza AFP. V Nemecku sú podľa jej informácii plne zaočkované približne dve tretiny obyvateľstva a 57 percent ľudí dostalo aj tretiu dávku. V krajine je však ešte stále 19,6 milióna nezaočkovaných osôb vrátane štyroch miliónov detí do štyroch rokov.

Uzavreli 9-miliónové mesto

Čínske úrady nariadili uzáveru deväťmiliónového mesta Čangčun, pretože v jeho oblasti pribudlo niekoľko desiatok prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra Reuters. Čína pokračuje v politike nulovej tolerancie voči covidu a hneď pri vypuknutí prvých prípadov infekcie prijíma veľmi prísne opatrenia.

Čangčun leží na severovýchode krajiny. Jeho obyvatelia boli vyzvaní, aby nevychádzali z domu, raz za dva dni má vždy jeden člen rodiny povolené ísť nakúpiť potraviny a ďalší základný tovar. Ľudia v meste tiež musia podstúpiť tri kolá testovania na koronavírus. Obchody, ktoré nepredávajú nevyhnutne potrebný tovar, boli uzavreté a verejná doprava bola zastavená.

Dnes úrady podľa agentúry Reuters oznámili vyše 1000 nových prípadov nákazy koronavírusom po celej pevninskej Číne, čo je najviac za posledné dva roky. Z toho je 397 prípadov symptomatických, ostatní sú ľudia bez príznakov.

V provincii Ťi-lin, ktorá obklopuje Čangčun, bolo odhalených 98 symptomatických prípadov. V samotnom Čangčune, ktorý je strediskom čínskeho automobilového priemyslu, boli za posledný deň zaznamenané len dva nové symptomatické prípady. Najviac, konkrétne 93 prípadov, je z mesta Ťi-lin, ktoré má rovnaký názov ako celá provincia. Aj toto mesto už bolo čiastočne uzavreté.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pandémia #koronavírus