Kyjev šokuje: Rusi zaútočili na Bielorusko, chystajú aj falošný útok na Černobyľ

Ruské lietadlo zaútočilo z Ukrajiny na bieloruskú dedinu, uviedlo veliteľstvo ukrajinskej armády. Podľa neho ide o cielenú provokáciu, ktorá má vtiahnuť Minsk do vojny na Ukrajine.

11.03.2022 15:57 , aktualizované: 18:18
Rusko Ukrajina Bielorusko konflikt vojna Putin... Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) si podáva ruku s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom počas ich stretnutia v Moskve 11. marca 2022.

Ukrajinské úrady podľa armády dostali informáciu, že ruské lietadlá odštartovali z letiska v Bielorusku, vnikli do ukrajinského vzdušného priestoru, odkiaľ zaútočili na pohraničnú bieloruskú obec Kopani. „Je to provokácia. Cieľom je zatiahnuť ozbrojené sily Bieloruskej republiky do vojny s Ukrajinou,“ uviedlo na facebooku ukrajinské armádne veliteľstvo.

„Oficiálne deklarujeme: Ukrajinská armáda neplánovala a neplánuje podnikať žiadne agresívne akcie proti Bieloruskej republike,“ uviedla podľa agentúry Reuters v tejto súvislosti ukrajinská bezpečnostná služba.

Minsk: Nezmysel

Bieloruské ministerstvo obrany podľa štátnej agentúry BelTA uviedlo, že informácia o útoku na bieloruskú dedinu je „úplný nezmysel“.

Podľa ukrajinského prezidentského poradcu Oleksija Arestovyča urobí Rusko všetko pre to, aby zatiahlo Bielorusko do vojny. „Verím, že (bieloruské vedenie) urobí všetko pre to, aby sa tomuto scenáru vyhlo,“ povedal Arestovyč.

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko poskytol ruskej armáde územie svojej krajiny na útok na Ukrajinu, doteraz sa však zdráhal vstúpiť s Ukrajinou do otvorenej vojny. Bielorusko bolo dejiskom troch kôl rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou o prímerí.

Lukašenko na dnešnom rokovaní s ruským prezidentom Putinom povedal, že Ukrajina sa pripravovala na útok aj na bieloruské územie. Ruská invázia podľa neho ukrajinskému útoku na Bielorusko pomohla predísť, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

Útok na Cernobyľ?

Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že ruský prezident Vladimír Putin nariadil prípravu teroristického útoku na odstavenú jadrovú elektráreň v Černobyle a chce z neho obviniť Ukrajinu. Informovali o tom ukrajinské médiá. Moskva správu zatiaľ nekomentovala.

Elektráreň, ktorá bola v roku 1986 dejiskom bezprecedentnej jadrovej katastrofy, v súčasnej dobe ovládajú ruské invázne jednotky. Ukrajinský regulačný úrad v piatok oznámil, že zariadenie je naďalej bez pravidelnej dodávky elektrického prúdu. Rusko vo štvrtok tvrdilo, že táto dodávka bola obnovená. Elektrický prúd je potrebný na ochladzovanie jadrového paliva, ktoré sa v černobyľskom areáli stále nachádza.

Ruské sily sa podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky snažia vyrobiť falošné dôkazy, ktoré majú imitovať účasť ukrajinskej armády na černobyľskej havárii a potvrdiť ruskú verziu, píše agentúra Interfax-Ukrajina.

„Pri letisku Antonov v Hostomeli boli videné ruské chladiarenské vozidlá, ktoré zbierali telá mŕtvych ukrajinských obrancov. Existuje možnosť, že budú vydávané za zabitých sabotérov v černobyľskej zóne,“ uviedla ukrajinská tajná služba.

Rusko podľa nej nedosiahlo vytúžený výsledok pozemnou vojenskou operáciou ani priamymi vyjednávaniami. „Putin je teda pripravený uchýliť sa k jadrovému vydieraniu svetového spoločenstva kvôli ústupkom v podpore Ukrajiny,“ dodala rozviedka.

„Okupanti odmietli umožniť ukrajinským opravárom prístup do závodu. Na pokyn (bieloruského vodcu) Alexandra Lukašenka tam vstúpili aj ‚bieloruskí špecialisti‘. Medzi nimi pod rúškom jadrových pracovníkov vstupujú (do zariadenia) aj ruskí sabotéri, ktorí chcú zorganizovať teroristický útok,“ varuje tajná služba, ktorá pripomenula skoršie správy ukrajinských úradov o ruských útokoch na Záporožskú jadrovú elektráreň a jadrový výskumný inštitút v Charkove.

Elektráreň potrebuje prúd

Černobyľská jadrová elektráreň je v súčasnej dobe odpojená od monitorovacích systémov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), píše ukrajinská agentúra Unian. Kyjev v stredu oznámil, že odstavená elektráreň je bez pravidelnej dodávky elektrického prúdu, ktorý teraz zaisťujú len dva záložné generátory. Moskva vo štvrtok uviedla, že Bielorusko dodávky elektriny do Černobyľu obnovilo, čo ale Kyjev spochybňuje.

„Na mieste pokračujú pokusy o obnovenie vonkajšej dodávky prúdu,“ uviedol v piatok ukrajinský regulačný úrad.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi predtým upozornil, že jeho organizácia nemá obnovenie dodávok prúdu potvrdené. Predtým však MAAE uviedla, že prerušenie dodávok elektriny nepredstavuje kritický bezpečnostný problém.

Situácia okolo odstavenej elektrárne veľmi znepokojuje aj Európsku banku pre obnovu a rozvoj, ktorá vo vyhlásení uviedla, že v Černobyle musia byť zaručené neprerušené dodávky prúdu a inšpekcie ukrajinských regulačných úradov a MAAE. Upozornila tiež, že chod odstaveného zariadenia zaisťuje už dva týždne rovnaká zmena zamestnancov.

chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #vojna na Ukrajine