Covid sa vracia domov do Číny, majú rekordný počet nakazených

Čína v sobotu ohlásila vyše 1 500 nových prípadov COVIDU-19, čo je najvyšší denný údaj v tejto krajine, kde bol koronavírus pred dvoma rokmi prvýkrát zistený.

12.03.2022 08:28
debata (2)

Rýchlo sa šíriaci variant omikron vedie úrady k sprísňovaniu reštrikcií. Kvôli niekoľkým novým prípadom je uzavreté deväťmiliónové mesto Čchang-čchun, v školách v Šanghaji sa učia na diaľku.

Podľa agentúry Reuters tento vývoj brzdí čínsku ambíciu potlačiť infekciu čo najrýchlejšie. Z ohlásených nových prípadov je 1 048 bez symptómov, avšak v porovnaní s piatkom je to zvýšenie – v piatok bolo takýchto prípadov 703.

Symptómy ochorenia sa objavili u 476 zo sobotňajších viac ako 1500 potvrdených lokálne nakazených. Ďalšie čínske mestá kvôli rastúcim číslam sprísnili opatrenia, zrušili hromadné akcie, začali masovo testovať a nariadili výučbu na diaľku.

Jednou z najviac zasiahnutých je provincia Ťi-lin na severovýchode krajiny. V sobotu miestne úrady oznámili prepustenie starostu rovnomenného mesta Ťi-lin, kde sa objavilo niekoľko desiatok nových prípadov. Provinčné stredisko Čchang-čchunu, kde zaznamenali chorých rádovo v jednotkách, je uzavreté. Ľudia nemajú vychádzať, iba raz za dva dni môže jeden člen rodiny nakúpiť potrebné veci. Otvorené sú iba obchody s najnutnejším tovarom a nefunguje verejná doprava.

Šanghajský Disneyland obmedzí kapacitu a od nedele bude od návštevníkov požadovať potvrdenie o negatívnom teste. Dočasne uzavretý je výstavný areál v Kantone, pretože podozrenie na nákazu sa objavilo u jedného z jeho návštevníkov.

Čína, ktorá má zhruba 1,4 miliardy obyvateľov, od začiatku pandémie registruje viac ako 100 000 prípadov infekcie a 4 636 úmrtí. Posledná obeť nákazy je z januára 2021.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus