Pri bojoch v Irpini zahynul americký novinár a dokumentarista Brent Renaud

Život novinára a dokumentaristu a zranenia jeho kolegu si podľa ukrajinskej polície vyžiadal útok ruských síl v meste Irpin pri Kyjeve.

13.03.2022 14:25 , aktualizované: 16:45
Ukrajina / Vojak / Foto: ,
Ukrajinský vojak počas bojov v meste Irpin neďaleko Kyjeva, marec 2022
debata (34)

Podľa ukrajinských médií je obeťou útoku päťdesiatjedenročný Brent Renaud, ktorý v minulosti ako filmár pokrýval aj vojny v Iraku alebo Afganistane. Jeho kolegu sa z vojnovej zóny snažia dostať ukrajinské sily.

O smrti amerického novinára informoval v nedeľu na sociálnej sieti Facebook šéf polície Kyjevskej oblasti Andrij Njebytov. Ten uviedol, že Renaud pracoval pre The New York Times (NYT). Denník však túto informáciu poprel, pričom uviedol, že Renaud pre neho v minulosti pracoval, no už v ňom viac nepôsobí.

„Sme hlboko zarmútení zo správy o smrti Brenta Renauda. Brent bol talentovaný fotograf a filmár, ktorý v priebehu rokov prispieval do The New York Times,“ uviedol denník vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Twitter.

NYT zároveň dodal, že Renaud pre neho pracoval v roku 2015, pričom zdôraznil, že tomuto novinárovi nepridelil žiadnu úlohu spojenú s aktuálnymi udalosťami na Ukrajine.

K nedorozumeniu ohľadom Renaudovho zamestnávateľa prišlo podľa NYT preto, že novinár mal v čase úmrtia pri sebe novinársky preukaz, na ktorom stálo, že pre tento americký denník pracuje. Tento preukaz mu však bol podľa NYT pridelený pre prácu, ktorú vykonával pred niekoľkými rokmi a nie je aktuálny.

Fotografiu tohto preukazu spolu s Renaudovým americkým pasom pritom zverejnil na sociálnej sieti Facebook aj Njebytov, ktorý sa po nájdení dokumentu domnieval, že muž pracuje NYT.

Talianska novinárka Annalisa Camilliová na twitteri zverejnila video, na ktorom Renaudov kolega opisuje, ako sa útok odohral, zatiaľ čo je v nemocnici ošetrovaný.

„Prekročili sme prvý most v Irpini, chystali sme sa natáčať odchádzajúcich utečencov. Nastúpili sme do auta, niekto sa ponúkol, že nás vezme k druhému mostu. Prešli sme kontrolné stanovište a začali na nás strieľať,“ uviedol americký novinár.

Vodič auto otočil a snažil sa odísť, streľba ale pokračovala. „Môj kamarát Brent Renaud bol postrelený a zostal tam,“ poznamenal s tým, že nevie, ako na tom Renaud je. Bol ale zasiahnutý do krku, uviedol. Ukrajinské médiá zverejnili fotky Renaudovho pasu aj údajnú fotku jeho tela po útoku.

Bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan v prvej reakcii uviedol, že sa o veci bude snažiť zistiť viac a bude ju konzultovať so spojencami.

Ukrajinský vojak v Mariupole v sobotu 12. marca...
Ukrajinská utečenkyňa Julia Lazaretsová...
+12Výbuch, ktorý zasiahol činžiak po streľbe...
34 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #The New York Times