Dlhoročné spory idú pre vojnu na Ukrajine bokom. Turecko a Grécko sa dohodli na zlepšení vzťahov

Turecko a Grécko sa na pozadí krízy na Ukrajine dohodli na zlepšení vzťahov, a to aj napriek dlhodobým nezhodám, ktoré tieto dve členské krajiny NATO majú.

13.03.2022 20:16
Recep Tayyip Erdogan / Kyriakos Mitsotakis / Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis počas stretnutia v tureckom Istanbule 13. marca 2022
debata (3)

Po nedeľňajšom stretnutí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa o tom informoval úrad tureckého prezidenta. Obe krajiny zohrávajú kľúčovú úlohu v bezpečnostnej situácii v Európe, ktorá sa po ruskej invázii premieňa, a ich intenzívnejšia spolupráca by tak mala pre región prínos, dodal podľa agentúry Reuters prezidentský úrad vo vyhlásení.

Turecko zdieľa s Ruskom aj Ukrajinou námornú hranicu v Čiernom mori. Má s oboma krajinami dobré vzťahy a ponúklo sa, že bude v konflikte prostredníkom.

„Napriek nezhodám medzi Tureckom a Gréckom bolo na schôdzke dohodnuté, že komunikačné kanály zostanú otvorené a že sa zlepšia obojstranné vzťahy,“ uvádza sa okrem iného vo vyhlásení.

Ankaru a Atény už roky delia spory v rôznych oblastiach – od nárokov v Stredozemnom mori až po vzdušný priestor a migráciu. Po päťročnej prestávke sa Grécko a Turecko v minulom roku dohodli na obnovení rozhovorov s cieľom vyriešiť nezhody v Stredomorí, ale zatiaľ sa podarilo dosiahnuť len malý pokrok.

Zľava turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a... Foto: SITA/AP
Recep Tayyip Erdogan / Kyriakos Mitsotakis / Zľava turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis počas stretnutia v tureckom Istanbule 13. marca 2022

Grécko uviedlo, že obe strany kladú dôraz na budovanie pozitívnej agendy predovšetkým v oblasti hospodárstva. „Naše veľké nezhody nemožno prekonať len tak,“ povedal Mitsotakis konštantínopolskému patriarchovi Bartolomejovi po stretnutí s Erdoganom.

„Verím, že sme položili základy pre zlepšenie našich vzťahov,“ povedal a dodal, že ak dôjde k výraznému pokroku, Grécko by mohlo na jeseň zorganizovať zasadnutie rady pre spoluprácu na vysokej úrovni. Tento mechanizmus dvojica krajín zriadila pre svoje zbližovanie v roku 2010.

V roku 2020 hrozila vzájomná konfrontácia, keď Turecko vyslalo loď do sporných vôd Stredozemného mora. Situácia sa upokojila potom, čo Ankara plavidlo stiahla, a susedia v januári 2021 obnovili rokovania. V 60 kolách rozhovorov v rokoch 2002 až 2016 dosiahli len malý pokrok.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko