Ďalšia európska krajina zvažuje po útoku Ruska ukončiť svoju neutralitu

Írsko bude musieť po útoku Ruska na Ukrajinu prehodnotiť svoju dlhoročnú vojenskú neutralitu, uviedol írsky premiér Micheál Martin, informuje agentúra PA.

14.03.2022 10:28
Micheál Martin Foto: ,
Írsky premiér Micheál Martin sa 24. februára 2022 stretáva s ľuďmi, ktorí sa zúčastňujú demonštrácie pred domom Leinster House v Dubline.
debata (70)

Írsko je neutrálne od 30. rokov 20. storočia, pričom neutralitu si zachovalo aj počas druhej svetovej vojny. Premiér však zdôraznil, že v otázke ruskej invázie na Ukrajinu nie je jeho krajina politicky ani morálne neutrálna.

Írsko podľa premiéra musí reagovať na narušenie medzinárodného poriadku zo strany Ruska a tiež na rastúce kybernetické hrozby. Írsky zdravotnícky systém vlani čelil rozsiahlemu kybernetickému ú­toku.

Ako dodal Martin pre BBC, na súčasnú situáciu musí urýchlene reagovať aj Európska únia. „Nejde o obyčajnú vojnu, ale o hybridnú kybernetickú vojnu. Tá má následky pre Európsku úniu a tiež Írsko, ktoré sa stáva zraniteľnejším,“ spresnil.

Cassis Čítajte viac Počas vojen bolo neutrálne, teraz Švajčiarsko udrie na ruské miliardy

„Rovnako musíme vo všeobecnosti zvážiť našu vojenskú neutralitu. Nie sme vojenskou mocnosťou, najlepšie vieme pomôcť humanitárnym spôsobom a mierovým úsilím,“ vyhlásil írsky premiér.

O prípadnom referende o írskej neutralite je však priskoro hovoriť, povedal minister zahraničných vecí a obrany Simon Coveney. S premiérom sa zhodol na tom, že momentálne je potrebné sústrediť sa najmä na Ukrajinu, podporu pre utečencov a poskytovanie humanitárnej pomoci.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #vojna na Ukrajine