Dron zrútený pri Záhrebe niesol až 120-kilovú bombu

Bezpilotné lietadlo, ktoré sa minulý týždeň za doteraz nevyjasnených okolností zrútilo na okraji Záhrebu, nieslo leteckú bombu s váhou až 120 kilogramov.

14.03.2022 11:06
dron Foto:
Polícia kontroluje miesto havárie dronu v Záhrebe v Chorvátsku v piatok 11. marca 2022. Dron, ktorý zrejme preletel až z ukrajinskej vojnovej zóny, sa v noci zrútil na predmestí chorvátskeho hlavného mesta Záhreb, pričom spustil silný výbuch, no spôsobil žiadne zranenia.
debata (17)

Katastrofe zabránilo to, že spadol do mäkkej pôdy a nálož vybuchla pod zemou. Informovala o tom verejnoprávna stanica HRT s odvolaním sa na zdroj z chorvátskeho ministerstva obrany.

Dron sovietskej výroby sa do Chorvátska dostal v noci na piatok najskôr z bojiska na Ukrajine, keď pri tom preletel územie ďalších členských štátov NATO Rumunska a Maďarska. Dopadol v parku Jarun na okraji chorvátskej metropoly v blízkosti študentských internátov. Rozsiahla explózia zničila cez 40 zaparkovaných áut, zranený nebol nikto.

Chorvátsko Ukrajina objekt lietajúci zrútenie uarus Čítajte viac V Záhrebe havaroval dron z Ukrajiny, 560 km letel bez povšimnutia NATO

O tom, že stroj zrejme niesol výbušné zariadenie, informoval vo štvrtok bez bližších podrobností chorvátsky minister obrany Mario Banožič. „Našli sa stopy po výbušninách a ďalšie vodítka, ktoré naznačujú, že nešlo o prieskumné lietadlo. Našli sme časti leteckej bomby,“ povedal.

Odborníci oponujú

Podľa leteckých expertov, na ktoré odkazuje denník Jutarnji denník, je prítomnosť bomby na palube bezpilotného lietadla naopak skôr nepravdepodobná. Nálož o tejto veľkosti by podľa nich zničila priľahlú budovu a vytvorila kráter oveľa väčší ako tri metre. Odhadujú, že výbuch mohlo spôsobiť zariadenie na sebazničenie dronu.

Doteraz nie je jasné, kto lietadlo vypustilo. Chorvátske médiá špekulujú, že mohlo dôjsť k zámene pri zadávaní cieľa z ukrajinskej dediny Jaruň na záhrebský park Jarun. Všímajú si tiež, že ako v Chorvátsku, tak na Ukrajine, sa nachádza obec Žitomir (Žytomyr). Ukrajinské mesto s týmto názvom sa v uplynulých dňoch stalo opakovane terčom ruských leteckých útokov.

kyjev Čítajte viac 19. deň: Rusi ostreľovali Kyjev bez významného úspechu. Z miest evakuovali 4000 ľudí

Chorvátsko kritizovalo Severoatlantickú alianciu za údajne pomalú reakciu na prelet dronu, pretože len cez Maďarsko letel stroj vyše 40 minút. NATO uviedlo, že integrovaná protivzdušná a protiraketová obrana aliancie sledovala dráhu letiaceho objektu. Chorvátsky premiér Andrej Plenković však oznámil, že chorvátske úrady neboli vyrozumené.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #záhreb #vojna na Ukrajine