Hegera prijal pápež František, hovorili aj o vojne na Ukrajine

Slovenského premiéra Eduarda Hegera prijal v pondelok na osobnej audiencii vo Vatikáne pápež František. Ide o Hegerovu prvú oficiálnu návštevu vo Vatikáne.

14.03.2022 12:11 , aktualizované: 16:14
Eduard Heger / Lucia Hegerová / Pápež František / Foto: ,
Slovenský premiér Eduard Heger (druhý zľava), jeho manželka Lucia Hegerová a pápež František (druhý sprava) na osobnej audiencii vo Vatikáne 14. marca 2022
debata (21)

„Zhodli sme sa, že ľudstvo sa musí uberať cestou mieru, vzájomnej solidarity, úcty a nezištnej pomoci,“ povedal Heger. Ocenil pápežove snahy o nastolenie mieru na Ukrajine. Poďakoval mu aj za aktívny prístup cirkvi, ktorá na slovensko-ukrajinskej hranici pomáha ľuďom utekajúcim pred vojnou.

VIDEO: Premiér Eduard Heger sa vo Vatikáne stretol s pápežom Františkom.
Video

Heger pápežovi poďakoval za návštevu Slovenska v septembri minulého roka. „Prítomnosť Svätého Otca bola pre našu krajinu historickým momentom. Veľmi si vážim, že jeho svätosť na Slovensko pricestovala v ťažkých časoch pandémie,“ uviedol premiér.

V rámci návštevy Vatikánu sa Heger stretol aj so štátnym sekretárom, kardinálom Pietrom Parolinom. Podľa Hegerových slov sa zhodli na potrebe čo najskoršieho ukončenia násilia na Ukrajine. „Odsúdili sme vojenský útok a násilný zásah do integrity Ukrajiny a vyjadrili sme podporu ukrajinskému ľudu v týchto ťažkých časoch,“ zdôraznil Heger.

Parolina informoval o krokoch Slovenska na pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. „Skúsenosti z utečeneckej krízy spôsobenej vojnou na Ukrajine len potvrdili, že význam solidarity a európskej spolupatričnosti pri migračných tlakoch je nenahraditeľný,“ dodal Heger.

Vedúci protokolu monsignor Leonardo Sapienza... Foto: Úrad vlády SR
Leonardo Sapienza / Eduard Heger / Vedúci protokolu monsignor Leonardo Sapienza víta slovenského premiéra Eduarda Hegera počas príchodu na stretnutie s pápežom Františkom 14. marca 2022 vo Vatikáne
21 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Eduard Heger