Ruská ofenzíva nepostupuje tak rýchlo, ako by mala, priznal Putinov blízky spojenec

Ruská vojenská operácia na Ukrajine nepostupuje tak rýchlo, ako si Kremeľ predstavoval, povedal šéf ruskej Národnej gardy Viktor Zolotov.

14.03.2022 12:43
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (57)

Takéto výroky z úst jedného z najbližších spojencov ruského prezidenta Vladimíra Putina predstavujú doposiaľ najsilnejšie verejné priznanie, že akcie Moskvy v susednej krajine nepostupujú podľa plánu.

Zolotov, bývalý šéf Putinovej ochranky, v nedeľu vystúpil na bohoslužbe vedenej moskovským patriarchom Kirillom. Pri prejave z pomalšieho postupu ruských vojsk obvinil ukrajinských „nacionalistov“, ktorí sa podľa neho ukrývajú v bojoch medzi civilným obyvateľstvom. Podobné obvinenia ruskí predstavitelia vznášajú opakovane.

„Chcel by som povedať, že áno, nepostupujeme tak rýchlo, ako by sme si priali,“ povedal Zolotov. „Ale k cieľu smerujeme krok za krokom a víťazstvo bude naše,“ dodal šéf gardistov, ktorý zodpovedá priamo Putinovi a ktorého jednotky sú nasadené aj na Ukrajine.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok na zasadnutí bezpečnostnej rady štátu Putinovi povedal, že ohľadom ruskej ofenzívy „ide všetko podľa plánu“. Krajiny Západu dlhodobo uvádza, že ruská invázia na Ukrajinu nepostupuje podľa predstáv Kremľa, ktorý podcenil silu ukrajinského odporu a odhodlanosť západných spojencov zaviesť voči Rusku prísne sankcie.

kyjev Čítajte viac 19. deň: Rusi ostreľovali Kyjev bez významného úspechu. Z miest evakuovali 4000 ľudí
57 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine