Squatteri v Londýne obsadili dom ruského oligarchu Deripasku

Squatterom sa v Londýne podarilo preniknúť do rezidencie na námestí Belgrave, ktorú vlastní ruský oligarcha Oleg Deripaska.

14.03.2022 15:16
Squatteri /  Oleg Deripaska / Foto: ,
Squatteri vyvesili transparent a ukrajinskú vlajku na budove, ktorá má patriť ruskému oligarchovi Olegovi Deripaskovi 14. marca 2022 v Londýne
debata (23)

Na fotografii zverejnenej na sociálnej sieti Twitter vidno ukrajinskú vlajku visiacu z okna budovy a transparent s nápisom „Táto nehnuteľnosť bola oslobodená“ nad vchodom. Neďaleko bola zaparkovaná policajná dodávka.

Skupina, ktorá obsadila rezidenciu, vydala vyhlásenie, podľa ktorého by mala budova slúžiť ako centrum pre utečencov. Využitie londýnskych rezidencií ruských sankcionovaných oligarchov pre ukrajinských utečencov dnes navrhol aj starosta metropoly Sadiq Khan. Vo Francúzsku sa do vily bývalého Putinovho zaťa Kirilla Šamalova vlámali dvaja aktivisti, ktorí ju tiež chceli ponúknuť ukrajinským utečencom.

„Ruští oligarchovia, vy okupujete Ukrajinu, my okupujeme vás,“ stojí vo vyhlásení squatterov z Londýna. „Toto bohaté sídlo bude slúžiť ako centrum pre pomoc utečencom, Ukrajincom a ľuďom všetkých národov a etník.“

V deklarácii sa skupina hlási k anarchizmu, odsudzuje Putina a jeho politiku. Britské elity označuje za „Putinove nohsledy“, ktorí „berú úplatky a spravujú majetky oligarchov“. Ako Putina, tak miestne elity vykazuje skupina vulgárnymi termínmi do patričných medzí a vyzýva verejnosť na obsadenie nehnuteľností oligarchov aj inde.

Na twitterovom konte pod menom Resist London sa píše, že ide o „protestnú obranu“, v rámci ktorej squatteri nemajú v úmysle v dome bývať a spať, ale obsadzujú ho a budú sa pritom striedať. Vyzvali preto dobrovoľníkov, aby sa k nim pridali.

Deripaska je 54-ročný priemyselník, ktorý založil hlinikársky koncern Rusal. Ide o spoločnosť, ktorú britská vláda zaradila 10. marca na zoznam subjektov zasiahnutých sankciami pre inváziu ruských jednotiek na Ukrajinu.

Osud Deripaskovho portfólia v hodnote niekoľkých miliónov libier v Británii zostáva nejasný po tom, čo britská vláda oznámila, že jeho aktíva budú zmrazené.

V nedeľu sa zasa nahnevaní demonštranti v Londýne zhromaždili pred domom, kde býva 26-ročná dcéra údajnej dlhoročnej milenky ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Aktivisti tvrdia, že táto mladá žena – Polina Kovaľovová – ťaží z vplyvu svojho „nevlastného otca“.

Dav ľudí, ktorí sa zhromaždili pred domom, kde Kovaľovová býva, držali plagáty s jej fotografiou a nápisom „Dcéra vojnového zločinca“, čo je odkaz na Lavrovovu rolu v najbližšom kruhu Vladimira Putina.

Sergej Lavrov Čítajte viac Máme pravdu, vyhlásil Lavrov. Jadrovú vojnu podľa neho zvažuje Západ

Lavrov totiž v posledných týždňoch urobil množstvo vyhlásení, v ktorých zvalil vinu za ruskú inváziu na Ukrajinu, a minulý týždeň dokonca tvrdil, že Rusko na svojho západného suseda nezaútočilo.

Minulý týždeň britskí poslanci vyzvali, aby Kovaľovová, ktorá si v 21 rokoch kúpila byt v Londýne za 4,4 milióna libier (5,3 milióna eur) bez hypotéky, bola medzi stovkami ľudí sankcionovaných za spojenie s Putinovým režimom.

Polininou matkou je údajne Svetlana Poľakovová (51), s ktorou má Lavrov vzťah od začiatku 21. storočia. Samotná Poľakovová vlastní v Moskve byt v hodnote päť miliónov libier (takmer šesť miliónov eur).

Formálne je Poľakovová zamestnaná na ministerstve zahraničných vecí a Lavrova sprevádzala na mnohých zahraničných cestách. Podľa protikorupčnej nadácie FBK, vedenej väzneným opozičným lídrom Alexejom Navaľným, na jej zaradenie do oficiálnej delegácie nebol dôvod. Vládnym špeciálom podľa zistení FBK takto Poľakovová cestovala viac ako 60-krát. Tento spôsob dopravy podľa FBK využívala aj Poľakovovej matka i dcéra.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Oleg Deripaska