Na severe Rumunska našli vrtuľový dron ruskej výroby

V severnom Rumunsku objavili prieskumné vrtuľové bezpilotné lietadlo ruskej výroby, ktoré zrejme priletelo z Ukrajiny. V pondelok o tom informovala agentúra AP, podľa ktorej môže ísť o druhý známy prípad, keď sa z ukrajinského bojiska dostalo na územie členského štátu Severoatlantickej aliancie (NATO) bezpilotné lietadlo.

14.03.2022 17:46
Rumunsko / Armáda / Vojak / Polícia / Foto: ,
Príslušníci rumunských ozbrojených a policajných zložiek v meste Siret neďaleko ukrajinsko-rumunských hraníc
debata (25)

Podľa miestnych médií sa dron zrútil v obci Tarpiu v Bystricko-nasodskej župe na severe krajiny, niekoľko desiatok kilometrov od ukrajinsko-rumunskej hranice. Podľa zverejnených fotografií mohlo ísť o stroj typu Orlan-10, ktorý bol vyvinutý Špeciálnym technologickým centrom (STC) v Petrohrade. Patriť mohol ruskej ale aj ukrajinskej armáde. Incident vyšetruje tamojšia polícia aj tajná služba.

Dron typu Orlan-10 má na palube kameru a ďalšie prístroje pomocou ktorých vie mapovať územie a monitorovať boje v reálnom čase. Vzlet je zabezpečený pomocou katapultu a pristátie pomocou padáku. Prieskumné bezpilotné lietadlo nie je vybavené zbraňami.

V noci zo štvrtka na piatok sa v Chorvátsku zrútilo bezpilotné lietadlo typu Tupolev Tu-141 Striž sovietskej výroby. Pri havárii poškodilo 40 áut, nikto sa nezranil. Dron sa na chorvátske územie dostal z Ukrajiny, pričom preletel aj cez územia členov NATO Rumunska a Maďarska.

Letel rýchlosťou 700 kilometrov za hodinu vo výške 1 300 metrov. V tejto súvislosti začali vyšetrovanie chorvátske i maďarské orgány. V tomto prípade zatiaľ tiež nie je známe, či dron patril ruskej alebo ukrajinskej armáde.

dron Čítajte viac Dron zrútený pri Záhrebe niesol až 120-kilovú bombu
25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Rumunsko #dron