Zelenskyj: Už sme pochopili, že Ukrajina v NATO nebude

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si je vedomý toho, že jeho krajina sa nestane členom Severoatlantickej aliancie. Podľa agentúry Unian to povedal do Londýna v on-line príhovore pred zástupcami severoeurópskej vojenskej spolupráce Joint Expeditionary Force.

15.03.2022 13:46 , aktualizované: 16:54
Zelenskyj Foto:
Na videosnímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí 15. marca 2022 v Kyjeve.
debata (329)

Podľa Zelenského už bolo Kyjevu dané na vedomie, že politika „otvorených dverí“ sa Ukrajiny netýka. „Je jasné, že Ukrajina nie je členom NATO, my to chápeme, sme adekvátni ľudia. Roky sme počuli o otvorených dverách, ale teraz sme tiež počuli, že sa dovnútra nedostaneme, a to si musíme priznať,“ povedal prezident okrem iného.

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ tiež znovu vyzval na uzavretie neba nad Ukrajinou. Zároveň ale priznal, že pravdepodobnosť kladnej reakcie na túto žiadosť je veľmi malá.

utečenci Čítajte viac Závidieť Ukrajincom dávku v hmotnej núdzi je cynizmus, píše polícia

„Ukrajina si v súčasnej dobe nerobí nárok na aktiváciu článku 5 zmluvy NATO. Vždy hovoríme, že naše nebo musí byť chránené rovnakým spôsobom ako nebo Aliancia, avšak chápeme, že vždy existuje ‚ale‘ a aká bude odpoveď Aliancie, keď sa už na východe Európy pripravujú na ochranu,“ povedal Zelenskyj.

Putinova mašinéria ohrozuje celú Európu

Zelenskyj v skoršom videoposolstve tiež varoval západných lídrov, že „vojnová mašinéria“ putinovského Ruska môže ohroziť aj ďalšie európske krajiny. Ruskú agresiu môže podľa Zelenského zastaviť len spoločný postup, informovala televízia Sky News. Zelenského slová zazneli vo videoposolstve k lídrom desiatich severských, západoeurópskych a pobaltských štátov, ktorí sa zišli v utorok na summite v Londýne. Summit zorganizoval britský premiér Boris Johnson.

Ukrajinský prezident vyjadril vďaku tým krajinám, ktoré k ruskej vojenskej agresii zaujali „morálny postoj“. Osobitné poďakovanie vyslovil Borisovi Johnsonovi, ktorý podľa neho v tomto smere zohráva vedúcu úlohu.

Andor Šándor Čítajte viac Šándor: Špióni mohli ohroziť dodávky zbraní pre Ukrajinu

Spolu to bude ľahšie

Zelenskyj pritom varoval západných kolegov, že ruskú vojnovú mašinériu je potrebné zastaviť spoločne, ináč sa obráti aj voči nim.

„Rusko môžeme zastaviť. Môžeme zastaviť zabíjanie ľudí. Bude to ľahšie urobiť spolu, zastaviť deštrukciu demokracie a urobiť to na našom (ukrajinskom) území. Pretože v opačnom prípade(Rusi) prídu aj k vám,“ vyhlásil Zelenskyj, ktorý riadi obranu svojej krajiny z Kyjeva atakovaného ruskými inváznymi vojskami.

Vojna na UA / Vojak / Pohreb / Smútok / Čítajte viac 20. deň: Rusko plánuje útok blízko hraníc SR. Moskva uvalila sankcie na Bidena, Blinkena či Clintonovú

Svoje varovanie konkrétne adresoval pobaltským krajinám, pričom pripomenul aj sovietsku agresiu voči Fínsku z rokov 1939–40.

Ruskí útočníci v posledných dňoch vystupňovali ofenzívu voči Kyjevu, ktorý sa im už takmer podarilo obkľúčiť. Z mesta bolo hlásených viacero útokov na obytné štvrte, pričom bola poškodená aj jedna zo staníc metra neďaleko centra Kyjeva. Z trojmiliónového ukrajinského hlavného mesta už od začiatku ruskej invázie z 24. februára ušla viac ako polovica obyvateľov.

Na summite v Londýne sa v utorok zišli predstavitelia krajín tvoriacich Spoločné expedičné sily (JEF), ktoré združujú Britániu, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Holandsko, Island, Lotyšsko, Litvu, Nórsko a Švédsko.

lipšic, hamran Čítajte viac Špionáž pre Rusov robil poslanecký asistent, príslušník SIS či prorektor
329 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj