Trio stredoeurópskych premiérov u Zelenského: Bojujete aj za nás. Heger chýbal

Európa stojí Ukrajine po boku, ubezpečil v Kyjeve po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským predseda českej vlády Petr Fiala. Do ukrajinskej metropoly, ktorú sa snažia obkľúčiť ruské jednotky, dorazil v utorok vlakom spolu so svojím poľským náprotivkom Mateuszom Morawieckým a slovinským predsedom vlády Janezom Janšom, ktorí sa vyjadrili za vstup Ukrajiny do EÚ.

16.03.2022 02:42
vojna na Ukrajine, premiéri, Zelenskyj, Fiala,... Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia so slovinským premiérom Janezom Janšom, českým premiérom Petrom Fialom, poľským premiérom Mateuszom Morawieckim a poľským podpredsedom vlády Jaroslawom Kaczynským v Kyjeve na Ukrajine v utorok 15. marca 2022.
debata (99)

Slovenský premiér Eduard Heger do Kyjeva necestoval. Podľa úradu vlády mu to bezpečnostné zložky neodporúčali.

Zelenskyj na sociálnych sieťach označil návštevu za silný prejav podpory pre Ruskom napadnutú krajinu.

VIDEO: Stretnutie Zelenského so stredoeurópskymi premiérmi.

Video

„Vieme, že bojujete aj za naše životy a našu slobodu. Nie ste sami, naša krajina vám stojí po boku. Európa vám stojí po boku,“ vyhlásil večer pred novinármi Fiala po stretnutí so Zelenským. Podľa šéfa českej vlády bol hlavným cieľom návštevy odkaz, že Ukrajina nie je sama.

Morawiecki zdôraznil, že Ukrajina musí mať k dispozícii zbrane, aby sa mohla účinne brániť. „Nikdy vás neopustíme,“ uviedol poľský premiér. Dodal pritom, že EÚ „musí pozvať“ Ukrajinu do bloku čo najskôr. Tiež slovinský ministerský predseda zdôraznil, že východoeurópska krajina patrí do Európy. „Budeme samozrejme podporovať vaše členstvo“ v EÚ, povedal Janša.

„Vaša návšteva Kyjeva v tejto pre Ukrajinu ťažkej dobe je silným dôkazom podpory. Veľmi si to vážime,“ uviedol prezident Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram, kde zverejnil aj zábery zo stretnutia. Ako je zrejmé z videa, na stretnutí sa zúčastnil aj ukrajinský premiér Denys Šmyhal, poznamenala agentúra Interfax-Ukrajina.

VIDEO: Korčok, Majer, Remišová a Lengvarský reagujú na neúčasť premiéra Hegera na diplomatickej misii na Ukrajine.
Video

Poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, ktorý do Kyjeva tiež prišiel, podľa agentúry Reuters povedal, že na Ukrajinu by mala byť vyslaná medzinárodná mierová misia. „Myslím, že je nevyhnutné mať mierovú misiu – NATO, prípadne nejakú širšiu medzinárodnú štruktúru, ale misiu, ktorá sa bude schopná brániť, ktorá bude operovať na ukrajinskom území,“ uviedol de facto najvplyvnejší poľský politik.

Ukrajinský premiér Šmyhal predtým na twitteri napísal, že politici hovorili o podpore Ukrajiny a posilnení sankcií kvôli ruskej agresii. „Odvaha skutočných priateľov,“ ocenil výpravu trojice ministerských predsedov do ostreľovaného Kyjeva šéf ukrajinskej vlády.

Zástupcovia stredoeurópskych krajín sa do Kyjeva vydali preto, aby vyjadrili podporu krajine, ktorá čelí ruskej invázii. Ide o prvú návštevu takto vysoko postavených zahraničných činiteľov na Ukrajine od začiatku ruskej invázie 24. februára.

Fiala už skôr uviedol, že cesta do Kyjeva je zorganizovaná po konzultáciách s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Podľa neho bolo o nej informované medzinárodné spoločenstvo vrátane OSN.

Na neohlásenú návštevu do Kyjeva v utorok zamieril aj šéf litovskej diplomacie, ktorý sa stretol so svojím ukrajinským náprotivkom.

To, že sa na cestu s trojicou ministerských predsedov vydal aj Jaroslaw Kaczyński, v sebe nesie istú symboliku a snahu nadviazať na odkaz jeho brata-dvojčaťa, niekdajšieho prezidenta Lecha Kaczyńského, uviedli poľské médiá. Lech Kaczyński v auguste 2008 vyrazil do Gruzínska, ktoré vtedy bojovalo s proruskými separatistami aj ruskými jednotkami, aby podporil jeho vedenie. Pripojili sa k nemu vtedy prezidenti Ukrajiny, Litvy, Lotyšska a Estónska.

Morawiecki na facebooku pripomenul vtedajší výrok Lecha Kaczyńského: „Dnes Gruzínska, zajtra Ukrajina, pozajtra pobaltské štáty a neskôr príde možno čas aj na moju krajinu, na Poľsko“. Lech Kaczyński zomrel v apríli 2010 pri leteckom nešťastí na západe Ruska.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine