Rusko začalo vyšetrovať zatretie časti Slavína farbami ukrajinskej vlajky

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) sa začal zaoberať prípadom, keď neznámy páchateľ začiatkom marca zatrel časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave farbami ukrajinskej vlajky. TASR túto informáciu zistila z webovej stránky Sledkomu.

16.03.2022 10:58
premaľovaný Slavín Foto: ,
Pomaľovaný bratislavský Slavín.
debata (49)

Podľa vyjadrenia Sledkomu bol tento „nezákonný čin zameraný proti záujmom Ruska v oblasti uchovávania historickej pamäti o činnosti ZSSR počas druhej svetovej vojny a jeho rozhodujúcej úlohy vo víťazstve nad fašizmom“. Na Slavíne je pochovaných 6845 vojakov Červenej armády.

Predseda Sledkomu Alexandr Bastrykin poveril hlavný vyšetrovací odbor, aby v rámci trestného konania preveril všetky okolnosti prípadu. O informácie má požiadať aj ruské ministerstvo zahraničných vecí. Hovorkyňa ruského ministerstva Marija Zacharovová v pondelok vyhlásila, že slovenské ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ SR) „povzbudzuje barbarov smejúcich sa nad hrobmi padlých“. Zacharovová takto reagovala na vyhlásenie MZVEZ SR z 3. marca, že pomaľovanie pamätníka je výzvou Slovákov, aby Rusko skončilo „nezmyselnú vojnu“ na Ukrajine.

Premaľovaný bratislavský Slavín.
Premaľovaný bratislavský Slavín.
+7Premaľovaný bratislavský Slavín.

Slovenský rezort diplomacie vtedy reagoval aj na ruské veľvyslanectvo na Slovensku, ktoré čin nazvalo znesvätením pamätníka. MZVEZ SR krátko po čine požiadalo ruské veľvyslanectvo v Bratislave, aby videlo realitu. „A tou je obrovská občianska solidarita s Ukrajinou, ktorú bezdôvodne napadla Ruská federácia, a okrem porušenia medzinárodného práva tak pošliapava aj pamiatku Ukrajincov, ktorí bok po boku s Rusmi bojovali za slobodu v roku 1945,“ uviedol komunikačný odbor MZVEZ SR

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Slavín #vojna na Ukrajine